Reklama

Obnova zplundrované Ukrajiny vyjde na 350 miliard dolarů. Ekonomické výhledy už jsou optimističtější

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve městě Buča
ČTK
 ČTK

Ukrajinská ekonomika, kterou zdevastovala invaze ruských vojsk, v letošním roce klesne o 35 procent, odhaduje Světová banka (SB). Její nová prognóza je oproti té z června už mnohem optimističtější. Tři měsíce dozadu SB počítala s propadem ukrajinského HDP o 45,1 procenta.

Reklama

Válka vyvolaná Ruskem zničila ukrajinské továrny i zemědělskou půdu, z domovů pak vyhnala miliony Ukrajinců. SB počítá, že obnova země bude stát minimálně 349 miliard dolarů (zhruba 8,6 bilionu korun).

„Ukrajina nadále potřebuje obrovskou finanční podporu,” uvedla viceprezidentka SB pro Evropu a Střední Asii Anna Bjerdeová. Ukrajina podle ní peníze potřebuje kvůli zbytečnému pokračování války i kvůli financování projektů na obnovu a rekonstrukci, informovala agentura AP.

V úterý večer Bílý dům oznámil, že Spojené státy poskytnou Ukrajině další balík vojenské pomoci v hodnotě 625 milionů dolarů (necelých 15,4 miliardy korun), jeho součástí budou další zbraně a vojenská technika, včetně salvových raketometů HIMARS. Americký prezident Joe Biden v telefonátu se svým ukrajinským protějškem Volodymyra Zelenského ubezpečil, že Washington nikdy neuzná ruskou anexi ukrajinských území.

Pemiér Petr Fiala a Jan Lipavský, šéf české diplomacie

Opusťte Rusko, v zemi není bezpečno, vyzvalo Čechy ministerstvo zahraničí

Ministerstvo zahraničí vyzvalo české občany, aby opustili Rusko kvůli hrozbě zhoršení bezpečnosti v zemi v souvislosti s invazí na Ukrajinu. Česká diplomacie zároveň varovala před cestami na ruské území. Zhoršení bezpečnosti může nastat zejména pro občany států Evropské unie a Severoatlantické aliance (NATO), uvedlo ministerstvo v oznámení na webu.

Přečíst článek

Světová banka předpokládá, že v příštím roce se ukrajinská ekonomika vrátí k růstu, který nyní odhaduje na 3,3 procenta. Upozorňuje ale, že výhled je velmi nejistý a bude záviset na vývoji války.

Rusko drží nad vodou vysoké ceny energetických surovin

Rusko se kvůli útoku na Ukrajinu stalo terčem rozsáhlých sankcí ze strany západních zemí. Světová banka předpokládá, že hrubý domácí produkt (HDP) Ruské federace letos klesne o 4,5 procenta a příští rok o dalších 3,6 procenta. Odhad letošního propadu ruské ekonomiky banka nicméně výrazně zmírnila proti červnové prognóze, kdy jej odhadla na 8,9 procenta. Ruskou ekonomiku podpořily mimo jiné vysoké ceny ropy a zemního plynu.

Elon Musk

Muskův návrh na „mír” pobouřil Ukrajinu. Jdi do..., vzkázal mu zástupce Ukrajiny při OSN

Vlnu pobouření vyvolal na Ukrajině "mírový plán", který představil na Twitteru americký podnikatel Elon Musk. Kyjev by se podle něj měl vzdát Krymu a přijmout skutečnost, že válku s Ruskem pravděpodobně nevyhraje. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj o návrhu uspořádal vlastní anketu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ukrajinská ekonomika se po roce války hrabe z nejhoršího. Bez pomoci Západu to nezvládne

Přečíst článek
Majitel ruským bombardováním zničených oceláren Azovstal v Mariupolu Rinat Achmetov hodlá Kreml žalovat o náhradu až 20 miliard dolarů.

Ukrajinská ekonomika se následkem války loni propadla o třetinu. Podívejte se na grafy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme