Reklama

Obchod s diamanty narušily sankce proti Rusku. Kameny zdražují o desítky procent

Diamant, ilustrační foto
iStock
 ČTK

Reklama

Sankce, které na ruského těžaře diamantů Alrosa zavedly Spojené státy, vyvolávají paniku v celém odvětví diamantů. Alrosa totiž dodává asi třetinu světové produkce. Obchodníci tak hledají možnosti, jak nadále využívat jeden z hlavních zdrojů těchto drahých kamenů na světě, píše agentura Bloomberg.

Výrobci luxusních šperků, jako je Tiffany & Co nebo Signet Jewelers, plánují přerušit prodej ruských diamantů. V USA se ale blíží sezona svateb a zoufalí zástupci firem hledají východisko v Indii, která je největším vývozcem diamantů. Vybrousí a vyleští se tam devět z deseti kamenů.

Spojné státy odeberou z Indie zhruba polovinu diamantů. Narušení obchodu by tak mohlo omezit dodávky v celé Severní Americe a stát Indii v tomto čtvrtletí 2,5 miliardy dolarů (60 miliard korun), což je téměř deset procent ročních tržeb. Vzhledem k tomu, že pandemická omezení se zmírnila, Signet a další klenotnictví v USA letos očekávají 2,5 milionu svateb, což by bylo nejvíce za posledních 40 let.

šperky

Invaze na Ukrajinu otřese trhem se šperky. Největší světový prodejce odmítá diamanty z Ruska

Ruská invaze na Ukrajinu a protiruské sankce přijaté západním světem budou mít tvrdý dopad i na jeden z nejluxusnějších trhů na světě - na obchod s diamantovými šperky. Největší světový prodejce Signet Jewelers oznámil, že půjde nad rámec sankcí. Nejenže nebude nakupovat surové diamanty, ale ani výrobky s kameny z Ruska, ať už je prodávajícím kdokoli, upozornila agentura Bloomberg.

Přečíst článek

V indickém městě Surat ve státě Gudžarát, jednom z největších světových center zpracování diamantů, je v posledních týdnech klid. Dovoz kamenů klesl, ceny klesly, dělníci nemají práci a téměř všichni si stěžují na totéž - sankce dostaly vývozce do těžké situace.

Sankce zatím umožňují dovoz ruských kamenů, pokud jsou výrazně upraveny v zemích, jako je právě Indie. Indičtí zpracovatelé ale tvrdí, že klienti začali odmítat kameny z Ruska a označují je za konfliktní. Připravují se proto na označování původu každého kamene a ruské kameny pak chtějí přesměrovávat na přátelštější trhy v Číně, jihovýchodní Asii nebo Spojených arabských emirátech.

Druhým největším producentem diamantů na světě je společnost De Beers. Její možnosti dodávek jsou však omezené a její doly jedou na plný výkon. Existuje pouze velmi malá pravděpodobnost, že se jí podaří výrazněji zvýšit dodávky před rokem 2024, kdy má být dokončeno rozšíření jejího hlavního dolu v Jihoafrické republice.

Alrosa zrušila prodej svých kamenů v dubnu a podle informovaných zdrojů není pravděpodobné, že by tento měsíc prodala nějaké velké objemy. Cena malého surového diamantu, který se hodí do snubního prstenu, od začátku března vzrostla asi o 20 procent.

Zlaté slitky

Zlato nyní klidně nakupujte. Ale jen trošku

S investováním do zlata opatrně. Za posledních deset let žlutý kov zhodnotil v polovině letošního ledna v dolaru, v němž se ve světě obchoduje, o 12,7 procenta, ročně průměrně o 1,2 procenta. Po přepočtu do korun se dočkal zhodnocení o sedmnáct procent, ročně průměrně o 1,6 procenta. Při průměrné roční inflaci v letech 2012 až 2021 čítající v Česku 2,1 procenta to značí, že zlato nepředstavovalo ani příslovečnou ochranu před inflací, za niž je často vydáváno.

Přečíst článek

Analytici upozorňují, že ztráta přístupu k ruským diamantům v dlouhodobém horizontu může zničit odvětví, ohrožuje tisíce pracovních míst v Indii a zasáhne hlavní obchodní centra po celém světě. Diamanty nejsou jako ropa, u které může výpadek nahradit jiná země. Nové doly teď nikde nevznikají.

Drahokamy a šperky jsou třetím největším zdrojem vývozních příjmů Indie. V uplynulém finančním roce do konce března vynesly přibližně 39 miliard dolarů (936 miliard korun).

Víno jako investice.

Burgundské, šampaňské, skotská whisky. Investiční alkohol poráží inflaci

Nejdražší sbírku skotské whisky Macallan Red, která je nyní v Česku, si pořídil fond kvalifikovaných investorů Wine Management. Hodnota tří lahví alkoholu staršího sedmdesáti let je šest milionů korun.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

šperky

Invaze na Ukrajinu otřese trhem se šperky. Největší světový prodejce odmítá diamanty z Ruska

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme