Reklama

O kolik letos poroste česká ekonomika? Odhady se značně různí

Škoda Auto, ilustrační foto
Škoda Auto
 ČTK

Růst české ekonomiky se v letošním roce kvůli dopadům války na Ukrajině zpomalí na 2,3 procenta, odhaduje Mezinárodní měnový fond (MMF). Povede si tak nejhůře ze zemí V4. Odhad fondu je přitom o více než 1,1 procentního bodu vyšší, než jaký růst proklamuje české ministerstvo financí. Optimističtější je fond také v odhadu inflace, v průměru by letos měla činit devět procent. Finance už ji vidí spíše nad úrovní 12 procent.

Reklama

Růst české ekonomiky v letošním roce zpomalí na 2,3 procenta, zatímco loni dosáhl 3,3 procenta. Ve svém jarním výhledu to dnes předpověděl Mezinárodní měnový fond (MMF). V listopadu přitom pravidelná mise MMF v České republice letošní růst odhadla na 3,5 procenta. Globální ekonomika se letos potýká s negativními hospodářskými důsledky války na Ukrajině.

Navzdory zhoršení výhledu je MMF ohledně letošního vývoje české ekonomiky optimističtější než české ministerstvo financí. Na příští rok počítá nejnovější prognóza fondu se zrychlením tempa růstu české ekonomiky na 4,2 procenta. Fond rovněž předpověděl, že inflace v ČR se letos vyšplhá na devět procent, zatímco loni činila 3,8 procenta. Na příští rok měnový fond očekává pokles inflace na 2,3 procenta.

Burza - ilustrační foto

Šéfové fondů mění strategii, chystají se na špatné časy

Problémů z Evropy se bojí i američtí správci aktiv - krize se přenese jako ta finanční z roku 2008. Kontinent doplácí na stagflaci i blízkost válečnému konfliktu.

Přečíst článek

České ministerstvo financí ve své dubnové prognóze snížilo odhad růstu české ekonomiky na letošní rok na 1,2 procenta z lednového odhadu 3,1 procenta. Odhad průměrné celoroční inflace naopak zvýšilo, a to na 12,3 procenta z dosud předpokládaných 8,5 procenta. Odhady jsou ale podle ministerstva v současné době velmi nejisté, zejména kvůli dopadům války na Ukrajině.

Navzdory předpokládanému zpomalení hospodářského růstu počítá MMF v letošním roce s poklesem míry nezaměstnanosti v Česku na 2,5 procenta z 2,8 procenta v loňském roce. Příští rok fond očekává další pokles, a to na 2,3 procenta.

Z nejnovějších odhadů MMF rovněž vyplývá, že Česká republika by letos měla vykázat nejpomalejší hospodářský růst ze zemí visegrádské čtyřky. V Polsku i Maďarsku by se měl hrubý domácí produkt (HDP) podle fondu zvýšit o 3,7 procenta. Na Slovensku pak MMF v letošním roce počítá s nárůstem ekonomiky o 2,6 procenta.

V příštím roce by měl růst na Slovensku zrychlit na pět procent, v Maďarsku a Polsku však MMF čeká zpomalení. V Maďarsku by se měl HDP napřesrok zvýšit o 3,6 procenta a v Polsku pouze o 2,9 procenta.

MMF snížil odhad letošního růstu světové ekonomiky na 3,6 procenta z dříve předpokládaných 4,4 procenta. Hospodářské vyhlídky se podle fondu zhoršily zejména kvůli invazi ruských vojsk na Ukrajinu a kvůli sankcím, kterými se západní země snaží přimět Rusko k ukončení agrese.

Ursula von der Leyenová

Podniky zasažené válkou mají nárok na státní pomoc. Mohou dostat až 10 milionů

Dopadům války na Ukrajině v podobě sankcí a vysokých účtů za energie čelí mnohé evropské podniky, které se tak stávají zranitelné. A právě s jejich cash flow jim nyní může pomoci nový systém státních podpor, který schválila EU.

Přečíst článek

Temelín

Až se vyřeší plyn, musí se Evropa zbavit závislosti na ruském uranu. Česku by to trvalo roky

Ruské jaderné palivo bude dalším zásadním problémem pro evropskou energetiku, upozorňuje agentura Bloomberg. Podle oslovených expertů bude náhrada za ruský uran trvat tři až pět let, ale realističtější odhad je plných deset let. V tuto chvíli je přitom na Ruskem dodávaném palivu závislých 100 milionů Evropanů, včetně Čechů a Slováků.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ministerstvo financí

Česko má letos vykázat nejslabší hospodářský růst ze zemí visegrádské čtyřky

Přečíst článek
Sídlo Mezinárodního měnového fondu ve Washingtonu

Měnový fond zhoršil výhled české ekonomiky. Je pesimističtější než Fialova vláda

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme