Reklama

Nabídky nových bytů v Praze atakují hranici 140 tisíc za metr čtvereční

Dušan Kütner
duk

Nabídkové ceny nových bytů v Praze se na konci letošního třetího čtvrtletí vyšplhaly v průměru na 137 518 korun za metr čtvereční, meziročně se jedná o nárůst o více než pětinu. Prodejní ceny bytů v metropoli se zvýšily téměř o 15 procent a ve všech obvodech přesáhly cenu 115 tisíc korun za metr. Ukazují to data ze společné analýzy tří velkých developerských společností Central Group, Trigema a Skanska Reality.

Reklama

Za nejvyšším nárůstem cen posledních let stojí historicky nejnižší nabízený počet nových bytů jako důsledek jejich dlouhodobě nedostatečného a velmi pomalého povolování a zároveň prudce zdražující pozemky, stavební práce, materiály a energie,“ uvedla výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková. „V neposlední řadě jsou také důvodem zvýšené úrokové sazby prodražující financování developerských projektů,“ dodala. 

„Jen během posledního roku poklesl počet volných bytů o více než polovinu. To spolu s prudkým zdražováním vstupů s sebou nese razantní zvýšení cen nových bytů. Tempo růstu cen je nejvyšší od let 2017 a 2018,“ podotkla Tomášková.   

Cenová mapa Prahy pro třetí čtvrtletí 2021 a srovnání se stejným obdobím roku 2020 Central Group

Nabídková cena je průměr cen těch bytů, které byly na konci čtvrtletí ještě v nabídce volné. Tedy těch, ze kterých si na konci kvartálu ještě mohli lidé vybírat. Prodejní cena je průměr cen těch bytů, které se v daném období prodaly. 

Nejdráže je v Praze 2 

Ve třetím čtvrtletí dosáhla průměrná nabídková cena pražského bytu s DPH 9,2 milionu korun, za stejné období loňského roku 2020 činila 7,6 milionu korun. Zájemci si ale v letošním třetím čtvrtletí letoška mohli vybírat z pouhých 2750 nových bytů, tedy jen zhruba z polovičního počtu bytů volných ve stejném období loňského roku. Nabídka nového bydlení v Praze je nyní nejnižší za dobu, kdy developerské společnosti trh sledují.  

Bytová výstavba, ilustrační snímek

Na hypotéku budou mít zase už jen bohatí. Trh čeká skokový propad

Éra levných hypoték je minulostí. Rostoucí sazby ČNB ženou nahoru cenu úvěrů na bydlení a bude hůř. V nejbližších měsících zdraží o tisíce. Pro mladé rodiny se vlastní bydlení stává stále více nedostupné. Bohatí byty kupují dál, i za astronomické ceny.

Přečíst článek

Za nejvyšší ceny se nabízely byty v Praze 2 s cenou přes 177 tisíc korun za čtvereční metr, za nejnižší na Praze 9, která zůstává jedinou pražskou čtvrtí s nabídkovou cenou pod 130 tisíc korun za metr čtvereční. Praha 10 nabízí byty průměrně za 130,6 tisíce koruny za čtvereční metr.

V Praze 1 se byty průměrně nabízely za 165,6 tisíce korun za metr. Přestože jde o druhou nejvyšší nabídkovou cenu po Praze 2, zůstává pražské historické centrum jediným obvodem, kde meziročně poklesla cena za metr čtvereční. V centru bylo ovšem pouze 12 volných bytů v nabídce, tedy nejméně ze všech městských obvodů. Největším skokanem se stal třetí pražský obvod, kde byl zahájen prodej i luxusnějších a dražších projektů.  

Vývoj cen bytů v Praze od roku 2013 Central Group

V letošním roce se v metropoli dosud prodalo 6100 nových bytů. Ve třetím kvartálu se prodalo celkem 1350 bytů, tedy stejně jako před rokem. Obvodem, který dlouhodobě zaznamenává nejvyšší prodeje, je Praha 5. V třetím kvartálu se zde nicméně prodalo pouze 175 bytů. Oproti tomu prvenství slavila nejlidnatější městská část Praha 4 s 240 prodanými byty a hned po ní Praha 9. 

Prodejní ceny jsou nižší než nabídkové, ale také stoupají

Prodejní cena ve všech obvodech už přesáhla 115 tisíc korun s DPH za metr čtvereční. Nejdráže se ve třetím čtvrtletí prodávaly byty na Praze 1 s cenou 166 802 korun za metr čtvereční, která je zároveň jediným pražským obvodem s tabulkovým meziročním poklesem ceny. Prodalo se zde nicméně tradičně nejméně bytů ze všech pražských obvodů, pouhých osm.  

Výstavba bytů, ilustrační foto

Byty v Česku zdražily o 14,5 procenta. Růst byl třetí nejvyšší v EU

Meziroční růst cen domů a bytů v Česku ve druhém čtvrtletí zrychlil na 14,5 procenta, což je nejvíce za posledních šest let. Mezi zeměmi Evropské unie byl růst třetí nejvyšší.

Přečíst článek

„V úplném centru Prahy je situace na trhu s novými byty výrazně ovlivněna tamní minimální výstavbou, a tedy jejich nízkým počtem v nabídce, respektive nízkým počtem prodaných bytů. Tedy i jeden byt může průměr výrazně ovlivnit. Proto se ze statistiky nedá usuzovat, že by ceny v centru opravdu výrazně klesaly,“ podotýká Tomášková.   

Nejvyšší meziroční nárůst evidovala Praha 4, kde průměrné prodejní ceny bytů poskočily o téměř 23 procent na 127 303 korun za metr čtvereční. Nejlevněji se prodávaly byty v Praze 9 a Praze 10, které zažívají největší stavební rozvoj v metropoli, a kde se ceny jako jediné drží pod pražským prodejním průměrem. Ten nyní dosahuje 126 409 korun za metr čtvereční.

K nižším cenám v těchto městských obvodech pomáhá také fakt, že v nich úřady povolily výstavbu nejvyššího počtu bytů za poslední roky. Přes 40 procent všech bytů dokončených v poslední dekádě v metropoli spadá právě do těchto oblastí.  

vládní koalice

Dalibor Martínek: Rok 2022, boj o přežití a vláda sebevrahů

Všechno se skládá jako puzzle. Z postupně se vynořujících informací se rýsuje jasný, a dost děsivý obrázek české ekonomiky v příštím roce. Hlavně pro chudé. A také pro vládu.

Přečíst článek

Petr Hájek, architekt

Architekt Hájek: Místo na filharmonii je vybrané dobře. Dál od centra se staví líp

Hlavní město zveřejnilo jména 15 architektonických týmů, které zpracují návrh budoucí podoby Vltavské filharmonie. V užším výběru se objevila i česká jména. „Do nominačního kola jsme mohli doložit vlastní reference ze staveb pracujících s akustikou, a tak jsme do toho šli samostatně. Jsem rád, že k tomu máme příležitost,“ říká architekt Petr Hájek.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Prosek Park - vizualizace projektu nájemního bydlení.

Obrat k nájemnímu bydlení. Velcí developeři hledají odbyt a nabízejí městu výstavbu levných bytů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme