Reklama

Nezaměstnanost v červenci neobvykle stoupla. Práci hledalo čtvrt milionu Čechů

Úřad práce, ilustrační foto
ČTK

Nezaměstnanost v Česku v červenci stoupla na 3,3 procenta z červnových 3,1 procenta. Pracovní místo si na konci sedmého kalendářního měsíce hledalo prostřednictvím úřadů práce přes 240 tisíc lidí. Na jedno volné místo připadá v Česku v průměru 0,8 uchazeče. Údaje zveřejnil Úřad práce ČR, podle kterého je červencový nárůst nezaměstnanosti očekávaným sezonním výkyvem – obvykle totiž v létě kvůli nástupu sezónních prací nezaměstnanost klesá. Podle analytiků bude míra lidí bez práce stoupat a na konci roku atakovat čtyři procenta.

Reklama

Míra nezaměstnanosti byla podle posledních dostupných dat Eurostatu (za červen) nejnižší v celé EU, a to 2,4 procenta, zatímco průměr EU činil 5,9 procenta, upozornil ČSÚ.

V evidenci úřadů práce bylo na konci července 240 706 zájemců o zaměstnání. Bylo to o 9397 více než v červnu a o zhruba 31 500 méně než loni v červenci. Volných míst v nabídce úřadů práce bylo ke konci letošního července 313 250. Ve srovnání s červnem to bylo o 6158 méně. V meziročním srovnání počet neobsazených pozic klesl téměř o 45 tisíc.

Nezaměstnanost v Česku dál klesá

Lidí bez práce bude přibývat. Česko je na tom ale nejlíp z EU

Česká republika si v červnu udržela nejnižší míru nezaměstnanosti ze všech zemí EU. Zatímco průměr unijních zemí se drží na šesti procentech, v ČR se nezaměstnanost oproti květnu snížila o desetinu procentního bodu na 2,4 procenta. Vyplývá to z údajů Eurostatu.

Přečíst článek

Situace na pracovním trhu aktuálně odpovídá jak dlouhodobému vývoji, tak ročnímu období. V červenci došlo k očekávanému sezónnímu výkyvu. „Za mírným nárůstem nezaměstnanosti stojí snížená aktivita firem v letním období v oblasti přijímání nových zaměstnanců z důvodů celopodnikových dovolených a v menší míře každoročně se opakující příchod části zaměstnanců ze školství do evidence Úřadu práce ČR,“ podotkl generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon.

zdroj: Úřad práce ČR

V menší míře se do evidence uchazečů o zaměstnání začali hlásit i čerství absolventi škol, prozatím ale nezaměstnanost výrazně neovlivňují. Příchod hlavní vlny očekává úřad v září. 

Je těžší najít práci

Kde se letošní vývoj začal mírně lišit, je podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška ve schopnosti trhu práce nezaměstnané absorbovat.

Získat nové zaměstnání se zdá být proti loňsku obtížnější, protože nabídka klesla. Volná pracovní místa mizí již šestý měsíc v řadě. Jejich počet se za toto období zkrátil o 50 tisíc, což víceméně koresponduje s odhadovaným počtem 80 tisíc uprchlíků z Ukrajiny, kteří se různě dlouhými úvazky zapojili do tuzemského trhu práce,“ uvedl Sobíšek. „Česká ekonomika ale také začíná vytvářet méně nových pracovních míst, což může představovat problém pro čerstvě propuštěné,“ dodal.

průmyslová výroba, ilustrační foto

Vysoká inflace dusí českou průmyslovou výrobu. Firmy už propouštějí

Nejlepším lékem na inflaci je inflace samotná. Tak by se dala vystihnout aktuální situace v českém průmyslu. Rapidní inflace uplynulých měsíců vede k takzvané destrukci poptávky, protože nahlodává kupní sílu odběratelů. Nižší zájem o průmyslové zboží ovšem nutí podniky už i propouštět. Inflační tlaky však zmírňují, právě kvůli klesající poptávce.

Přečíst článek

Zaměstnavatelé mají stále zájem o pracovníky ve výrobě a na dělnických pozicích, ale i sezónní pracovníky. Firmám dlouhodobě chybí kvalifikovaní řemeslníci, ale také třeba odborníci v informačních technologiích. V nižším počtu nabízejí zaměstnavatelé „brigádnická“ místa pro pomocné síly v pohostinství, gastronomii, obchodě, pomocníky ve výrobě, uklízeče, v rekreačních resortech (pro pokojské, číšníky, servírky), případně na koupalištích, obsluhu stánkového prodeje, v lesnictví či zahradnictví. V některých regionech se objevují pozice ve strojírenství.

Vývoj v následujících měsících bude záviset na průběhu válečného konfliktu na Ukrajině, počtu nově evidovaných uchazečů o zaměstnání z řad občanů Ukrajiny, dopadech energetické krize na zaměstnavatele, trvající vysoké inflaci, kvůli které rostou náklady na výrobu, či aktuální epidemické situaci,“ dodal šéf Úřadu práce.

Vše o inflaci čtete zde

Vzhledem k poklesu poptávky a pravděpodobné recesi v české ekonomice počítáme pro další měsíce se zvýraznění nepříznivých trendů, které byly pozorovatelné na trhu práce v červenci,“ míní Sobíšek.

„Od listopadu zřejmě uvidíme i meziročně vyšší počet nezaměstnaných. Jejich podíl koncem roku odhadujeme na 3,7 procenta. To by stále bylo velmi přijatelné číslo, byť o 0,2 procentního bodu vyšší než loni. Další vývoj je otevřený, překonání čtyřprocentního podílu nezaměstnaných v lednu ale považujeme za reálné, dodal Sobíšek.

Vše o signálech blížící se recese čtěte zde 

V Česku našlo job téměř 100 tisíc Ukrajinců

Ukrajina podle dostupných zdrojů získalo v ČR od vypuknutí konfliktu do konce července práci celkem 97 238 občanů Ukrajiny, zhruba tři čtvrtiny z nich – 68 870 – z nich jsou ženy. Někteří se už vrátili zpět domů nebo ze zaměstnání odešli. K 31. červenci pracovalo na území ČR 73 908 občanů Ukrajiny s udělenou dočasnou ochranou, uvedl úřad práce.

Nejčastěji pracují jako montážní dělníci výrobků a zařízení nebo pomocníci ve stavebnictví, výrobě a v dopravě. „Jejich příchod český pracovní trh dosud nijak výrazně neovlivnil. Nastupují zpravidla na dlouhodobě neobsazené pozice. Případně našli uplatnění v oblasti sezónního zaměstnávání,“ uvedl Najmon.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Česko má nejnižší nezaměstnanost, ale zadlužuje se nejvíce v EU, varuje kontrolní úřad.

AKTUALIZOVÁNO: Česko má nejnižší nezaměstnanost, ale zadlužuje se nejvíce v EU, varuje kontrolní úřad

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme