Reklama

China Mobile po vyhazovu z Wall Street chystá obří IPO v Šanghaji

China Mobile (ilustrační foto)
Henozuxj / Creative Commons / CC BY-SA 4.0

Až 56 miliard jüanů (asi 8,8 miliardy dolarů neboli 196 miliard korun) chce největší operátor na světě podle počtu klientů China Mobile získat veřejným úpisem akcií (IPO) na burze v Šanghaji. Transakce by se tak stala největší emisí v Číně za posledních deset let. Na šanghajskou burzu firma hodlá vstoupit poté, co ji stejně jako dva další čínské operátory China Telecom a China Mobile na přelomu loňského a letošního roku vyřadila z obchodování newyorské burze.

Reklama

Mobilní operátor chce peníze z prodeje akcií použít na připravované projekty včetně prémiových sítí páté generace (5G), infrastrukturu pro cloudové zdroje a na inteligentní ekosystémy.

China Mobile se tak připojuje se k rostoucímu počtu čínských firem kotovaných v USA, které opouštějí Wall Street. China Telecom a China Unicom se již na burzu do své domovské země přesunuly, uvedl server BBC.

propad burz

FT: USA zařadí na black list další čínské podniky. Jejich akcie se otřásly

Spojené státy zařadí na černou listinu dalších osm čínských společností, včetně výrobce dronů DJI Technology, píše s odkazem na své zdroje britský list Financial Times (FT). Zpráva otřásla asijským burzovním parketem. Akcie firem z odvětví zdravotní péče a vyspělých technologií ve středu prudce klesly.

Přečíst článek

Dotyčné tři firmy byly staženy z newyorské burzy po rozhodnutí tehdejšího amerického prezidenta Donalda Trumpa omezit investice do čínských technologických společností. Politika Washingtonu navíc zůstala za nové vlády Joea Bidena nezměněna, protože vztah mezi Washingtonem a Pekingem je nadále napjatý.

Bidenova administrativa zařadila nedávno na černou listinu několik čínských firem, které podezírá, že se podílejí na porušování lidských práv a spolupracují s čínskou armádou. Je mezi nimi například i společnost SenseTime Group, která se zabývá vývojem umělé inteligence. 

DiDi

Čínská Didi se chytá stáhnout z americké burzy, aby mohla na tu v Hongkongu

Největší čínská alternativní taxislužba Didi plánuje stažení z newyorské akciové burzy a uvedení na burze v Hongkongu. Ve Spojených státech se její akcie obchodují teprve pět měsíců. Představenstvo pověřilo firmu zahájením potřebného řízení. Hlasování o něm by se mělo uskutečnit později na valné hromadě.

Přečíst článek

Washington obvinil SenseTime z vývoje softwaru pro rozpoznávání obličejů k určení etnické příslušnosti lidí se zaměřením na identifikaci etnických Ujgurů. Firma obvinění odmítá. V pondělí SenseTime Group oznámila, že 30. prosince vstoupí na hongkongskou burzu a chce upsat akcie až za 767 milionů dolarů.

Bidenova vláda navíc také dokončila pravidla, která umožní do tří let vykázat z amerických burz cenných papírů ty čínské firmy, které nesplňují požadavky na účetní a další standardy.

Burzovní palác

Pražská burza je mezi deseti nejvýnosnějšími parkety světa

Akcie představují zajištění proti zdražujícím energiím i hypotékám, ale jen pro někoho. Hlavní ukazatel pražské burzy se v tomto týdnu ocitl v první světové desítce letos nejlépe zhodnocujících burz. Jen devět zemí světa vykazuje dle Bloombergu ještě vyšší dosavadní výkonnost svého primárního burzovního ukazatele než Česká republika. Pražské burze pomáhá k postupu do TOP 10 hlavně dramatické zvyšování úrokových sazeb v podání České národní banky a také nebývalý růst cen energií a emisních povolenek EU.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Obchodování s akciemi zadluženého čínského developera Evergrande je zastaveno

Nekonečný příběh Evergrande. Obchodování s akciemi zadluženého developera je pozastaveno

Přečíst článek
Alibaba zahájila restrukturalizaci, na burzu v Hongkongu uvede divizi Cainiao

Alibaba začala s restrukturalizací. Její divize Cainiao zamíří na burzu a chce získat až miliardu dolarů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme