Reklama

Nejdráž je v Tel Avivu. Praha je mezi největšími skokany v růstu životních nákladů

Pláž v izraelské Tel Avivu v čase koronavirové pandemie
ČTK

Nejdražším městem na světě je izraelská pobřežní metropole Tel Aviv, která vystřídala trojici Paříž, Hongkong a Curych, které se o první příčku dělily loni. Vyplývá to z průzkumu britské analytické společnosti Economist Intelligence Unit (EIU), který srovnává ceny 200 výrobků a služeb ve 173 městech po celém světě. Praha postoupila o osm příček nahoru na 79. místo.

Reklama

Z evropských měst se do první desítky dostal ještě čtvrtý Curych, sedmá Ženeva a osmá Kodaň. Nejlevnější náklady na život má podle EIU syrské hlavní město Damašek, jen o něco dráže se žije v libyjském Tripolisu a v hlavním městě Uzbekistánu, Taškentu.

Tel Aviv obsadil v tabulce první místo částečně kvůli posílení národní měny šekelu vůči dolaru, stejně jako kvůli zvýšení cen za dopravu a potraviny. Bylo to druhé nejdražší město v oblasti cen alkoholu a dopravy, páté v oblasti osobní péče a šesté v oblasti rekreace.

>>>>>>Vše k inflaci čtěte zde<<<<<<

Praha se dostala mezi deset měst, která se v tabulce ve srovnání s minulým rokem posunula nejvíce nahoru. Česká metropole postoupila o osm příček na 79. místo. Naopak nejprudší pád - meziročně o 16 příček na 48. pozici - má za sebou díky levnějším cenám potravin a oděvů Řím.

eura, inflace

Inflace v eurozóně je nejvýš v historii, zastavila se těsně před pěti procenty

Meziroční míra inflace v eurozóně v listopadu vystoupila na 4,9 procenta. To je vůbec nejvíc v celé dvacetileté historii jednotné evropské měny. Nahoru ji táhly zejména ceny energií.

Přečíst článek

Ke zvýšení životních nákladů mnoha obyvatel měst přispěly problémy s dodavatelskými řetězci a opatření týkající se koronaviru, která omezovala výrobu a obchod, vyplývá z indexu. V důsledku prudkého nárůstu cen ropy se výrazně zvýšily náklady na dopravu. Ceny zboží a služeb v průměru meziročně stouply o 3,5 procenta, což byla nejvyšší míra inflace za posledních pět let, uvádí EIU.

České bankovky, ilustrační foto

Pět otázek pro ekonoma: Kdy skončí zdražování benzinu, energií či hypoték?

Dramatické zdražování nekončí. Příští rok se průměrná inflace podle nejrůznějších odhadů dostane dalece nad šest procent. Kdy se česká ekonomika vymaní z jejích nenasytných spárů? Na to se pokusil odpovědět hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Baťa

Češi v životní úrovni dotahují průměr EU. Jsou na roveň s Italy, nejlépe se mají Lucemburčané

Životní úroveň v Česku se loni navzdory covidu přiblížila průměrné úrovni zemí EU. Hrubý domácí produkt na obyvatele v paritě kupní síly stoupl loni na 94 procent EU z předchozích 92 procent.

Přečíst článek

hypotéky, hra, Monopoly, mezigenerační úvěry

Jak vyzrát na inflaci? Realitní fondy to umějí. Ale ne všechny

Kam vložit peníze, aby neztrácely hodnotu, když se inflace blíží šesti procentům? A podle ekonomů půjde až k sedmi procentům, možná i výše. Tuto otázku řeší řada lidí, kteří mají úspory. Realitní fondy to dokážou. Ale pozor, ne všechny. Vždy je třeba vybírat.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Jeden ze dvou obývacích pokojů domu již zesnulého magnáta Davida Rockefellera na Manhattanu

Nejdražší města USA. Patnáct míst, kde běžný Američan na solidní bydlení nedosáhne

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme