Reklama

Nedostatek ruských sazí a návrat covidu v Číně radikálně zdraží pneumatiky

pneumatika, ilustrační foto
Wikimedia / CC BY 3.0
Lukáš Kovanda

Řidiči s koncem zimy opět přezouvají. Letní pneumatiky ale kvůli dubnovému ochlazení zatím nasadila jen zhruba pětina z nich. Každopádně ať už využívají pneu letní, zimní či celoroční, letos si nebývalé připlatí. A bude hůř.

Reklama

Pneumatiky zatím meziročně zdražují o 10 až 11 procent. Sada celoročních nebo letních pneu vyjde průměrně na 7908 korun, vyplývá z dat serveru Pneumatiky.cz. V příštích měsících je třeba počítat se zrychlením zdražování. Cenový nárůst bude v pásmu od 20 do 25 procent. Hrozí dokonce nedostatek zejména některých druhů pneu.

Klíčovým důvodem možného nedostatku je kritický výpadek zásobování sazemi, které tvoří plnivo při výrobě pneumatik. Z Ruska pochází více než třetina sazí, které celosvětově gumárenský průmysl využívá. Saze coby plnivo do kaučuku prodlužují životnost pneu, zvyšují odolnost vůči opotřebení a zlepšují přilnavost k povrchu. Tvoří zhruba čtvrtinu hmotnosti pneumatiky.

Levné ruské saze

Ruské saze jsou tradičně velmi levné. Kvůli válce na Ukrajině, západním sankcím a odvetným krokům Rusku se ale nyní výrobci musejí poohlížet jinde, kde je vesměs dráže. Zdražení nakonec pocítí i čeští motoristé.

To však není jediný důvod zdražování. Stoupá také cena již zmíněného kaučuku. Asijský kaučuk, například thajský, využívají čínští i evropští výrobci pneu. Kvůli šíření covidu v Číně je ale tamní výroba mnohde omezena či pozastavena. Zároveň stoupá cena kaučuku, například thajského. Ten od začátku ruské invaze na Ukrajinu zdražil o 50 procent. Vázne totiž logistika jak v Číně, kvůli covidu, tak i v Rusku, kvůli válce a sankcím.

Tyto problémy se ale projeví hlavně s nástupem zimní sezóny, tedy letos na podzim. Řidiči v ČR se musí připravit právě na rekordní zdražení až o 25 procent. Ceny mohou citelně růst u v dalších letech.

Plyn, vytápění

Lukáš Kovanda: Když každý obětuje 7600 korun, Rusko zbankrotuje

Ministerstvo financí USA před čtrnácti dny ruské vládě znemožnilo uskutečňování plateb, které souvisejí s jejím dluhem. Tyto platby tak nelze uskutečňovat prostřednictvím amerických bank. Bidenova administrativa tak dále přitvrdila ekonomické sankce vůči Rusku, tentokrát v reakci na masakr v Buče.

Přečíst článek

Srílanští řidiči tlačí své rikši k čerpací stanici

Nejen Rusko. Bankrot hrozí také Srí Lance, oblíbené destinaci českých turistů

Země se se potýká s nejhorší ekonomickou krizí od získání nezávislosti v roce 1948. Vedle nedostatku pohonných hmot, potravin, léků a dalšího základního zboží ostrovní stát sužují i dlouhodobé výpadky elektřiny.

Přečíst článek

Plynovod Jamal, ilustrační foto

Vypínáme kohout. Litva oznámila, že končí s ruským plynem

Litva od začátku dubna přestala odebírat plyn z Ruska. K tomuto kroku přistoupilo v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu a s požadavkem Moskvy, aby odběratelé ze seznamu takzvaných „nikoliv přátelských zemí“ platili za ruský plyn v rublech. Litva je první zemí Evropské unie, která ruský plyn přestala nakupovat.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme