Reklama

Na Start pražské burzy si jde pro sto milionů výrobce dveřního kování z Dobrušky

Burzovní palác
Palickap / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0 International
 ČTK

Česká společnost M&T 1997, která je výrobcem dveřních klik a kování se sídlem v Dobrušce, potvrdila svůj záměr vstoupit na trh Start pražské burzy. Veřejnou nabídku akcií včetně jejich přijetí k obchodování očekává společnost do konce června 2022. Uvedl to poradce transakce František Bostl ze společnosti Starteepo.

Reklama

Akcie na trhu Start pražské burzy nabídne současný stoprocentní akcionář společnosti M&T 1997 Ivo Ulich, který skrze veřejnou i neveřejnou nabídku umístí mezi investory celkem 35 procent akcií firmy. Samotnou veřejnou nabídkou by se měla prodat zhruba třetina zamýšleného objemu. Výnosy z prodeje se očekávají minimálně ve výši 112 milionů korun. To by společnost ohodnotilo minimálně na 320 milionů korun.

„Vstup na burzu je pro M&T prestižním milníkem v její 25leté historii,“ uvedl ke vstupu na burzu Ivo Ulich. Poradcem transakce je finanční skupina Starteepo, jejíž fond Czegg Ventures se touto transakcí stává více než dvacetiprocentním akcionářem M&T 1997.

Tržby společnosti vzrostly v roce 2021 meziročně o 16 procent na 150,5 milionu korun. Provozní zisk EBITDA stoupl o 87 procent na 42,1 milionu korun a čistý zisk po zdanění vzrostl o 139 procent na 30,3 milionu korun.

Burza cenných papírů Praha

Na pražské burze se bude obchodovat s uměním. Vstoupí na ni fond Pro arte

Fond kvalifikovaných investorů Pro arte, který se zabývá investicemi do umění, vstupuje na regulovaný trh pražské burzy.

Přečíst článek

Letos v květnu se změnila právní forma společnosti a z Material & Technology se stala akciová společnost M&T 1997. Základní kapitál vzrostl na 128 milionů korun při počtu 12 800 akcií. Společnost je již také v pokročilé fázi jednání s Českou národní bankou při schvalování prospektu veřejné nabídky. V těchto dnech se zaknihovávají její akcie u Centrálního depozitáře.

Trh Start je určen pro rozvíjející se malé a střední české firmy, pro které je cestou, jak se dostat ke kapitálu. Těmto podnikům nabízí možnost získat kapitál přímo od investorů za zjednodušených podmínek.

Vojtěch Sucharda

Vojtěch Sucharda: Pro firmu je zahraniční expanze jako první večeře u rodičů přítelkyně. Neznáte pravidla a nevíte, na koho narazíte

Čím dál více původně českých společností expanduje za hranice. V Česku vznikli již dva „jednorožci“, tedy startupy, jejichž hodnota přesahuje miliardu dolarů. Budou další? A ve kterých sektorech jsou nejzajímavější startupy? „Segment zde nehraje hlavní roli. Jde spíš o schopnost a chuť využít synergií přeshraničního trhu,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz šéf právní kanceláře Arrows International Vojtěch Sucharda, který bude jedním z řečníků na chystané konferenci Business MeetUp o financování a rozvoji startupů.

Přečíst článek

Petr Koblic, šéf BCPP

Šéf burzy Koblic: S dividendovými akciemi se u nás bohužel obchoduje málo

V nadcházejících 12 měsících by se na pražské burze mohlo objevit hned několik nových titulů, předpokládá šéf burzy Petr Koblic. „Na trh START se mohou dostat i tři společnosti, ale může se stát, že jich bude až pět. Co se hlavního trhu týče, debatuje se o několika velkých industriálních firmách vlastněných finančními investory,” prozrazuje Koblic v rozhovoru pro newstream.cz. Akcie na pražské burze letos rekordně rostou, trápí je ale nízké objemy obchodu. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Burzovní palác

Pražská burza je ve formě, uzavřela na nejvyšších hodnotách za posledních více než 15 let

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme