Reklama

Už neprodávejte letenky na léto. Situace je neúnosná, vyzvalo letiště Heathrow aerolinky

Chaos na letišti v Heathrow (1. července 2022)
ČTK / AP
Dušan Kütner
duk

Už několik týdnů trvající chaos na evropských letištích nebere konce. K radikálnímu kroku nyní přistoupilo jedno z nejvíce vytěžených aeroportů v Evropě, londýnské Heathrow. Kvůli návalu turistů a nedostatku personálu zavede denní strop pro počet obsloužených cestujících, uvedla agentura Bloomberg.

Reklama

Londýnské letiště Heathrow uvalilo na dva měsíce strop na každodenní počet přepravených cestujících, což je dramatická reakce nejrušnějšího letiště v zemi na letový chaos, který zachvátil Evropu už před několika týdny. Důvodem chaosu je, že letecké společnosti a pozemní posádky se snaží zvládnout nárůst poptávky po cestování, uvedl Bloomberg.

8. Výhled ze salonku United a 24 let starý Boeing 737 v popředí

United Airlines: Americká nenaleštěná bída

Po mé cestě do Spojených států se zastávkou v Dubaji jsem potřeboval koupit jednosměrnou letenku zpět do Prahy. Vzhledem k tomu, že ceny jednosměrných letenek většinou stojí více než zpáteční, sáhl jsem po koupi letenky za míle. V takovém případě se platí stejná cena za jeden směr ať je letenka pouze jednosměrná nebo zpáteční.

Přečíst článek

Letiště Heathrow omezí denní přepravu cestujících na 100 tisíc lidí, a to do 11. září. Požádá také letecké společnosti, aby se zdržely prodeje letních letenek, podle úterní zprávy. Odhady ukazují, že letiště by muselo přes léto odbavit až 104 tisíc cestujících denně, uvedlo letiště.

Tento krok je reakcí na stav pozemního personálu, o kterém Heathrow řeklo, že ještě není zapojen „na plné obrátky“, protože letiště spěchalo s doplněním své pracovní síly o nové rekruty, které je potřeba zaučit. Některé klíčové funkce, jako jsou pozemní odbavovací pracovníci pro zavazadla, zůstávají podle letiště „výrazně nedostatečně vybaveni“.

Letiště Schiphol v Amsterodamu

Další přetížené letiště v trablech. KLM ruší desítky letů z Amsterdamu

Po problémech s přetížeností letišť Heathrow v Londýně a Charlese de Gaulla v Paříži se v potížích začalo utápět další velké evropské letiště, Schiphol v Amsterodamu. Vedení letiště rozhodlo o snížení kapacity pro letní měsíce a v návaznosti na to největší letecká společnost využívající toto letiště KLM zruší v následujících měsících celkem stovky letů, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Turistické dopravní centrum bylo obzvláště těžce zasaženo přerušením cestování v době covidu, protože nárůst rezervací během nejrušnější, letní doby cestování, společně se zrušením covidových opatření se střetl s masovým exodem pracovníků během pandemie. 

British Airways zrušily řadu letů

Některé letecké společnosti již reagovaly, přičemž British Airways zrušily řadu letů na letní sezónu. Heathrow uvedlo, že ze čtyř tisíc přebytečných denních sedadel je aktuálně prodáno pouze asi 1500. 

letiště v Hongkongu

Hongkong už těžko získá zpět status přestupního hubu

Hongkong, bývalá britská kolonie, si tento týden připomněl pětadvacáté výročí od přechodu pod čínskou správu. Pandemie koronaviru jen urychlila vyklízení pozic kdysi významného dopravního i obchodního uzlu.

Přečíst článek

„Naším cílem je ochránit lety pro velkou většinu cestujících na letišti Heathrow v létě a dát jistotu, že každý, kdo přes letiště cestuje, bude mít bezpečnou a spolehlivou cestu a dorazí do cíle se svými zavazadly,“ řekl generální ředitel Heathrow John Holland- Kaye.

Uvědomujeme si, že to bude znamenat, že některé letní cesty budou buď přesunuty na jiný den, jiné letiště, nebo budou zrušeny, a omlouváme se těm, jejichž cestovní plány byly ovlivněny," uvedl generální ředitel Heathrow John Holland- Kaye.

Minulý měsíc letiště Gatwick, druhý největší uzel v Londýně, uvedlo, že omezí letecké společnosti na 825 letů denně v červenci a 850 denně v srpnu, z předpandemického maxima kolem 950 letů, aby se vyrovnalo s personální krizí leteckého průmyslu.

Problémy v Amsterodamu či Paříži

Amsterodamský hub Schiphol také přijal podobná opatření a přinutil nizozemského vlajkového dopravce KLM omezit prodej letenek

letiště, ilustrační foto

Evropská letiště kolabují, Praha se drží. Zatím

Hodinové fronty na odbavení a bezpečností kontrolu jsou již realitou řady evropských letišť. Pražské letiště se zatím drží, ale čísla jsou proti němu. Na vině je nedostatek zaměstnanců letišť i aerolinek v kombinaci s možností poprvé po dvou a půl letech cestovat bez koronavirových restrikcí.

Přečíst článek

Ve Spojeném království se zrušení letů na poslední chvíli ze země v červnu ve srovnání se stejným měsícem roku 2019 téměř ztrojnásobilo, i když letecké společnosti provozují méně letů, podle údajů letecké analytické firmy Cirium. British Airways, jejichž hlavním uzlem je Heathrow, letos v létě zrušily zhruba 13 procent své plánované kapacity. To je více než desetiprocentní snížení oznámené původně v květnu.

Problémy hlásila i Paříž. Francouzský úřad pro civilní letectví nařídil na konci června 17procentní snížení letů na letišti Charlese de Gaulla uprostřed stávky letištních hasičů a prodloužil omezení několik dnů. Důvodem je rovněž nedostatek personálu, z nichž mnozí se léčí s novou variantou covidu, a protesty těch, kteří na letištích údajně ve ztížených podmínkách pracují. 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Arctic lodge

Londýnská představa vánočních trhů připomíná spíš pouť. A čepují i Staropramen

Přečíst článek
Elginovy mramory v Britském museu v Londýně

Karel Pučelík: Britsko-řecká potyčka o mramory ukázala, že ne vše jde vymlčet

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme