Reklama

Na čem závisí osud kdysi tak mocného bitcoinu? Nejen na plánech Fedu

Pád bitcoinu. Kryptoměna se tento týden dostala na nejnižší hodnotu od začátku roku.
Pixabay
Stanislav Šulc

Je čas nakupovat kryptoměny, nebo se ceny bitcoinu, etheru a dalších budou i další dny propadat? Pravděpodobnějším scénářem bude podle odborníků spíš další propad ceny. 

Reklama

Nejslavnější kryptoměna světa bitcoin zažívá perné dny. Nejprve se v sobotu propadla o 15 procent a poprvé od podzimu 2020 se dostala pod hodnotu 20 tisíc dolarů, v neděli ale naopak přidala 16 procent a vrátila se nad psychologickou hranici.

Přesto o vítězství nelze moc mluvit, stejně jako o obrácení trendu, protože bitcoin neustále osciluje okolo právě 20 tisíc dolarů a od počátku roku bitcoin odepsal téměř 60 procent hodnoty. 

Bitcoin, ilustrační foto

Kolik aktuálně stojí bitcoin, ethereum, stablecoin, litecoin, „psí“ krypotoměny?

Cena kryptoměn se na rozdíl od akcií mění nejen ve dne, ale i v noci. Burza digitálních měn funguje stále. Jaká je aktuální cena vybraných kryptoměn? Najdete níže.

Přečíst článek

Část odborníků mu předpovídá další propad. Často citovaným důvodem je růst sazeb americké centrální banky, kvůli nimž rostou výnosy na konzervativnějších aktivech, a investoři se naopak odklánějí od spekulativnějších nástrojů, jako jsou kryptoměny nebo technologické akcie. 

Zrádné pákové prodeje 

Agentura Bloomberg však připomíná ještě jeden klíčový faktor, kterým jsou odprodeje pod tlakem. V obchodování s kryptoměnami stejně jako například na akciových trzích fungují pákové prodeje. Jednoduše si to představte, že spekulujete na růst třeba bitcoinu, ale víte, že vám vašich 10 tisíc dolarů příliš nevydělá. Proto využijete možnosti páky, za svých 10 tisíc investujete ve skutečnosti 100 tisíc z „půjčených peněz“. 

Burza, ilustrační foto

Trhy zachvátila panika. Výprodeje jen tak neustanou

Akciové trhy mají za sebou chaotický týden, který se nesl v duchu zpřísňování měnových politik jejich autoritami. Americká, britská ale překvapivě i švýcarská centrální banka sáhly ke zvýšení úrokových sazeb. To je špatná zpráva pro akcie, které zažily nejhorší týden srovnatelný s nejslabšími týdny v roce 2020, kdy svět zasáhla koronavirová pandemie s obřími ztrátami na životech.

Přečíst článek

Můžeme očekávat další povinné výprodeje bitcoinu a etheru, až trh zjistí, kdo ‚plave nahý‘,“ uvedl na Twitteru spoluzakladatel kryptoměnové burzy BitMEX Arthur Hayes. „Není jisté, zda výprodeje již skončily, ale zkušení obchodníci nejspíš ještě budou mít dobrou příležitost na odkupy za dobré ceny od lidí, kteří budou muset prodávat za jakoukoli cenu,“ dodal Hayes. 

Přitom podle Bloombergu může být pád pod hodnotu 20 tisíc dolarů za bitcoin pro řadu lidí bodem zlomu pro povinný obchod. Právě tato částka byla totiž zlomová v minulém medvědím trhu, kdy trh začal klesat a hodnota bitcoinu klesala déle než rok. 

Další zprávy ze světa kryptoměn čtěte zde

Solana a spol. padají 

Zatímco bitcoinu a etheru se o víkendu podařilo alespoň část ztrát umazat, další kryptoměny padají výrazněji. A platí to i pro ekosystémová kryptoaktiva, jako je například solana. Ekosystémová či infrastrukturní kryptoaktiva jsou taková, jejichž blockchain je využíván pro další aktiva. Nejznámější takové kryptoaktivum je ether, na jehož blockchainu vznikají non-fungible tokens, tedy NFT, využívaná pro šíření umění či ve sběratelských aktivitách. 

Solana od počátku roku propadla z hodnoty 178 dolarů na aktuální 32 dolarů. A ačkoli na konci týdne si připsala menší růst, nyní opět padá. Totéž platí pro dogecoin či cardano. 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Bitcoin zase roste na ceně. Vyplatí se do něj investovat?

Lukáš Kovanda: Mnozí rozumbradové viděli bitcoin mrtvý, ale zase roste na ceně. Vyplatí se do něj investovat?

Přečíst článek
Pád bitcoinu. Kryptoměna se tento týden dostala opět pod hranici 19 tisíc dolarů

Bitcoin opět pod 19 tisíci dolary. Inflace a zvyšování sazeb dál drtí „nezávislou“ měnu

Přečíst článek
Luxusní švýcarské hodinky Patek Philippe

Luxusní hodinky jsou nejlevnější za poslední dobu. Růst bitcoinu to brzy změní

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme