Reklama

Chudí Češi dál chudnou. Většina nemá ani na základní potřeby

Nedostatek peněz, ilustrační foto
Pixabay
 ČTK

Výrazný růst cen způsobuje, že 81 procent takzvaných nízkopříjmových Čechů zažívá zhoršení své finanční situace. Pouze 16 procent lidí s nízkým příjmem má takové výdělky, že bez problémů zaplatí své základní životní potřeby. Vyplývá to z červnového průzkumu Provident Financial mezi 800 respondentů pro projekt Neviditelní. Na 1,153 milionu Čechů je podle analýzy součástí nízkopříjmových domácností. Už dříve žili často od výplaty k výplatě a nyní se jejich situace významně zhoršila.

Reklama

Nízkopříjmové jsou domácnosti, jejichž společné příjmy sice většinou pokryjí základní životní potřeby, ale neumožňují vytvořit finanční rezervu. Tyto domácnosti tak špatně reagují na neočekávané výdaje. To se projevuje zejména v posledním roce, kdy vysoká inflace zdražuje především nezbytné výrobky a služby.

Čvrt milionu lidí nemá na základní životní potřeby

Z výzkumu pro projekt Neviditelní vyplynulo, že 11 procent nízkopříjmových Čechů nezvládne zaplatit své běžné výdaje, dalších devět procent to dokáže jen za použití úspor. Čtvrt milionu lidí tak nemá na základní životní potřeby. I když domácnost zvládne zaplatit alespoň základní potřeby jako jídlo, mají nízké příjmy jiné závažné dopady. Rodiny například nemohou poskytnout dětem peníze na kroužky, školy v přírodě a jiné aktivity. Nemají ani možnost žádat například o hypotéku.

Nedostatek financí se projevuje i ve schopnosti řešit zdravotní problémy, členové nízkopříjmových domácností proto trpí horším zdravotním stavem. Nejčastěji mají lidé problémy se zády a klouby (34 procent), zuby (13 procent) nebo trpí cukrovkou, vysokým tlakem či nadváhou (19 procent).

Číšnice, ilustrační foto

Covid poznamenal střední odborné školy. Absolventi nemohou najít práci

Epidemie covidu-19 urychlila nástup růstu nezaměstnanosti mezi čerstvými absolventy středních odborných škol. V případě vyučených se loni meziročně zvýšila zhruba o polovinu na devět procent a u absolventů s maturitou o třetinu na 6,2 procenta. Vyplývá to z analýzy Národního pedagogického institutu (NPI). Očekávaný pokles ekonomiky podle odborníků povede k tomu, že se stát bude muset víc zabývat potřebou modernizace systému vzdělávání a rekvalifikací. V souvislosti s nástupem nových technologií očekávají v nejbližších letech významné změny na trhu práce.

Přečíst článek

Téměř 70 procent nízkopříjmových domácností si nevede přehled o svých příjmech a výdajích, 35 procent si myslí, že aby člověk mohl důstojně žít, musí vydělávat alespoň 30 tisíc korun čistého. To odpovídá zhruba průměrné čisté mzdě, na kterou dosáhne přibližně třetina lidí.

„Bohužel tito (nízkopříjmoví) lidé nemají moc možností, jak se zdražování bránit. Mohou si ke své práci přibrat například brigádu nebo si zvyšovat svoji kvalifikaci. Toto však člověku, který přišel ze směny v továrně, budu těžko vysvětlovat. Nízkopříjmové domácnosti tak mohou spoléhat pouze na solidaritu rodinných příslušníků nebo aktivně začít využívat sociálních dávek,“ uvedl ředitel Centra ekonomických a tržních analýz Aleš Rod. Přitom 43 procent lidí s nízkým příjmem nevyužívá žádnou pomoc od státu.

Obchod (ilustrační foto)

Lidé dál šetří, tržby v maloobchodě v červnu meziročně klesly o šest procent

Lidé v červnu nakupovali méně potravin a výrobků pro domácnost včetně benzínu, naopak více utráceli v lékárnách a drogeriích. V celkovém výsledku v červnu meziročně klesly tržby maloobchodu o šest procent, oproti květnu ale stouply o 0,2 procenta, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ).

Přečíst článek

Nezaměstnanost v Česku dál klesá

Lidí bez práce bude přibývat. Česko je na tom ale nejlíp z EU

Česká republika si v červnu udržela nejnižší míru nezaměstnanosti ze všech zemí EU. Zatímco průměr unijních zemí se drží na šesti procentech, v ČR se nezaměstnanost oproti květnu snížila o desetinu procentního bodu na 2,4 procenta. Vyplývá to z údajů Eurostatu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Premiér Petr Fiala a ministr financí Zbyněk Stanjura

Lukáš Kovanda: Světlo na konci tunelu. Důvěra Čechů v tuzemskou ekonomiku stoupá

Přečíst článek
Peníze, ilustrační foto

Úvěrový rating Česka se změnil z negativního na stabilní, pomohl i konsolidační balíček

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme