Reklama

Miliardáři si v době covidu zamilovali soukromé tryskáče. Poptávka bude i nadále stoupat

Soukromé letadlo Tigera Woodse
ČTK
Dušan Kütner
duk

Dvouleté obavy z koronavirové epidemie přiměla řadu movitých lidí více využívat místo komerčních letů soukromých tryskáčů umožňujících izolaci od většího počtu lidí. A tento trend bude pokračovat i po skončení epidemie – nárůst poptávky po business jetech stoupne v následujících deseti letech o 15 procent, odhaduje společnosti Honeywell, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Společnost Honeywell International zlepšila svůj výhled na dodávky business jetů, protože pandemie COVID-19 přinesla vlnu nových zákazníků na trhu soukromého létání. Honeywell nyní předpovídá až 8500 nových dodávek business jetů v hodnotě 274 miliard dolarů (asi 6,9 bilionu korun) v letech 2023 až 2032, což je o 15 procent více než v loňském výhledu. Jejich samotné využívání pak jen letos vzroste o devět procent, uvedl Reuters s odkazem na odhady Honeywellu.

Poptávka po soukromém létání během pandemie prudce vzrostla, když se bohatší cestující rozhodli pro charterová letadla kvůli obavám z vystavení rizika nákazy virem, podotkla agentura.

Bombardier Global 8000 je nejrychlejším business jetem na světě, představen byl v květnu 2022.

VIDEO: Ještě akčnější miliardáři. Bombardier představil nejrychlejší business jet na světě

Kanadský výrobce letadel Bombardier představil nejrychlejší business jet na světě. Letadlo Global 8000 má dolet rekordních 14 800 kilometrů a kapacitu 19 pasažérů. Společnost ho plánuje uvést na trh v roce 2025. Vzdálené destinace tak brzy mohou být dostupnější, uvedl server CNN.

Přečíst článek

Cestující, kteří dříve létali první třídou komerčními aerolinkami, nyní stále častěji přecházejí na soukromé létání. Průzkum společnosti Honeywell ukázal, že téměř 74 procent nových uživatelů očekává, že si v roce 2023 udrží stejnou úroveň frekvence létání jako v roce 2022.

Firemní turbovrtulová letadla a malá kabinová proudová letadla tvoří každá 35 procent z letecké flotily přepravující nové uživatele. Následují střední proudová letadla a velká proudová letadla s dlouhým doletem, uvedla společnost s odkazem na svůj průzkum.

Delta Airlines

Budoucnost pro Delta Air? Létající taxíky. Firma do nich investuje desítky milionů dolarů

Americká letecká společnost Delta Air Lines investovala 60 milionů dolarů (zhruba 1,5 miliardy korun) do firmy Joby Aviation, která chce vyrábět a provozovat létající taxíky s elektrickým pohonem podobné helikoptérám. Informovala o tom agentura AP.

Přečíst článek

Poptávka po nových business jetech je nejvyšší od roku 2015 a vysokou úroveň poptávky a výdajů na nová letadla očekáváme ještě několik dalších let,“ řekl prezident Honeywell Aerospace pro letecký trh v Americe Heath Patrick.

Provozovatelé business a privat jetů v průzkumu Honeywellu uvedli, že plány nákupu tryskových letadel jsou na stejné úrovni jako v roce 2019, z čehož profitovali hlavní hráči působící na trhu s těmito letadly, jako jsou Airbus, Boeing, Bombardier a General Dynamics.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Bombardier Global 8000 je nejrychlejším business jetem na světě, představen byl v květnu 2022.

VIDEO: Ještě akčnější miliardáři. Bombardier představil nejrychlejší business jet na světě

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme