Reklama

Miliardář Drahi jedná o návratu Sotheby's na burzu

Kancelář prestižní aukční síně Sotheby's v Londýně
Zeisterre / Creative Commons / CC BY-SA 3.0
Dušan Kütner
duk

Po dvou letech od změny majitele by se mohla jedna z nejprestižnějších světových aukčních síní Sotheby's vrátit na burzu. Vlastník, francouzský miliardář Patrick Drahi, proto již absolvoval předběžné rozhovory s potenciálními poradci o případném uvedení akcií na veřejný trh, uvedla agentura Bloomberg s odkazem na informované zdroje blízké jednání. Cílem podle Bloombergu je uvést akcie na newyorské burze příští rok.

Reklama

Drahi ohromil umělecký svět, když v roce 2019 získal Sotheby's za 3,7 miliardy dolarů včetně dluhů. Poté Drahi odkoupil menšinové podíly, což znamenalo konec obchodování na newyorské burze, na kterou síň s jejími tehdejšími majiteli vstoupila v roce 1988.

Vstup na burzu by vrátil jedno z nejznámějších jmen aukčního byznysu na akciový trh a poskytl investorům klíčový pohled do vnitřního fungování uměleckého světa v době, kdy rostoucí bohatství mezi populací pomáhá vytvářet nové aukční rekordy, podotkl Bloomberg. Zástupci Drahiho ani Sotheby's informace o jednání nekomentovali.

Muchovské ilustrace

Digitální Mucha jde do dražby. V nabídce bude i Slovanská epopej

Již tento pátek budou mít sběratelé možnost pořídit si skutečný unikát. Do prodeje jdou ilustrace legendárního Alfonse Muchy v podobě nezaměnitelných digitálních tokenů, tedy NFT. Netradičním artiklem zahajuje činnost nová platforma na prodej digitálního umění Vive Arts. Ceny budou startovat níž než u Muchových klasických děl.

Přečíst článek

Sotheby's s téměř 300letou historií je jedním z největších světových aukčních domů zabývajících se výtvarným uměním, sběratelskými předměty a nemovitostmi. Společnost konkuruje společnosti Christie's, kterou vlastní jiný francouzský miliardář Francois Pinault. 

Během pandemie zaznamenala aukční síň silný online prodej a přesun do digitálního světa včetně rychle rostoucího trhu s nezaměnitelnými tokeny neboli NFT.  Sotheby's tak klade stále větší důraz na netradiční zdroje příjmů, podotýká Bloomberg. V dubnu zprostředkovala prodej tenisek Nike Air Yeezy 1 rappera Kanye Westa za 1,8 milionu dolarů (asi 38,5 milionu korun). Co se týče NFT, začátkem tohoto roku uzavřela partnerství s online tržištěm Nifty Gateway při prodeji díla digitálního umělce známého jako Pak za 16,8 milionu dolarů.

Amerikou hýbe sběratelské šílenství. Lidé v umění vidí úkryt před nenasytnou inflací

Tržby newyorských aukčních síní během posledních dvou týdnů překročily dosavadní rekordy. Poptávka po umění je enormní, sběratelé jsou ochotní platit přemrštěné ceny. Koupi uměleckých děl vnímají i jako dobrý prostředek, jak se ubránit stále rostoucí inflaci.

Přečíst článek

Sotheby's poté letos v říjnu uskutečnila svou vůbec první dražbu NFT na své nové platformě Sotheby's Metaverse. Na prodej byly CryptoPunks i díla uznávaných tvůrců, jednou z prodávajících byla také Paris Hiltonová. Nejdráže se prodaly obrázky žáby Pepe a „nudící se opice“ – oba za více než tři a půl milionu dolarů.

Drahi – Francouz narozený v Maroku s židovskými kořeny – je 273. nejbohatší člověk na světě s majetkem 9,1 miliardy dolarů. K postavení se dobral vybudováním telekomunikačního a mediálního impéria napříč Evropou a USA zahrnující skupiny Altice, Suddenlilnk Communications, SFR či Cablevision. A tento týden v úterý zvýšil svůj podíl v britském telekomunikačním gigantu BT Group na 18 procent, tedy o polovinu.

Krach manželství Macloweových vyústil v aukci století. Prodalo se umění za 15 miliard

V pondělí večer v newyorské aukční síti Sotheby´s proběhla jedna z nejočekávanějších aukcí posledních třech let. Prodalo se během ní 35 děl ze sbírky investora Harryho Macklowea a jeho bývalé manželky za 676 milionů dolarů (asi 15 miliard korun). 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Vrcholem podzimní aukční sezóny bude Picassův obraz Žena s hodinkami. V aukci Sotheby´s by mohl vynést až 120 milionů dolarů (asi 2,7 miliardy korun).

Vrcholem podzimní aukční sezóny bude Picassův obraz Žena s hodinkami. Za téměř tři miliardy

Přečíst článek
Obraz rakouského malíře Gustava Klimta Dáma s vějířem se stal nejdražším obrazem prodaným v evropské aukci, nový majitel za něj zaplatí 85,3 milionu liber (2,35 miliardy Kč). Portrét z roku 1918 byl hlavním lákadlem dnešní dražby aukční síně Sotheby's, která ho nabídla s vyvolávací cenou 58 milionů liber. Po dramatickém souboji zájemců ale dosáhl kladívkové ceny 74 milionů liber. Do konečné ceny se promítla ještě aukční přirážka.

Klimtův obraz Dáma s vějířem překonal evropský aukční rekord. Nejen v malbě, ale v umění vůbec

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme