Reklama

Matka české Kooperativy zvýšila zisk o čtvrtinu, akcie VIG na pražské burze posilují

Kooperativa, VIG, ilustrační foto
Ergane / Creative Commons / CC BY-SA 3.0
 ČTK

Rakouská pojišťovna Vienna Insurance Group (VIG) loni podle předběžných údajů zvýšila čistý zisk o 24 procent na 466 milionů eur (11,1 miliardy korun). Firma, která je významným hráčem na českém pojistném trhu, uvedla společnost. S akciemi VIG se obchoduje na pražské burze, kde krátce po zahájení dnešních obchodů vykazovaly růst o více než jedno procento.

Reklama

Celkový objem pojistného se loni zvýšil o 14,1 procenta na 12,6 miliardy eur (téměř 300 miliard korun). Management navrhl, aby pojišťovna zvýšila výplatu akcionářům, z loňského zisku proto plánuje zvýšit dividendu o čtyři procenta na 1,30 eura na akcii.

„Předběžné údaje skupiny VIG za rok 2022 vykreslují velmi uspokojivý obraz, podtrhují naši růstovou strategii a náš cíl být stabilním a spolehlivým partnerem i v těžkých časech,” uvedla k výsledkům hospodaření generální ředitelka VIG Elisabeth Stadlerová. Loňský rok byl podle ní ve znamení zvýšené nejistoty, mimo jiné kvůli válce na Ukrajině.

Skupina VIG patří k největším pojišťovnám ve střední a východní Evropě. Tvoří ji asi 50 firem ve 30 zemích a má více než 25 tisíc zaměstnanců. V České republice vlastní pojišťovnu Kooperativa a spolu s Českou podnikatelskou pojišťovnou (ČPP) má na českém pojišťovacím trhu asi třetinový podíl.

Burzovní palác

České akcie letos investorům prodělaly kalhoty. Brutálně propadly banky, ČEZ i Pilulka

Na evropské standardy se pražské burze dařilo spíše méně. Kolabovaly zejména akcie bank nebo lékáren Pilulka. Naopak v plusu skončily akcie zbojovky Colt CZ.

Přečíst článek

Obcí Hrušky na jihu Moravy se v červnu 2021 prohnalo tornádo

Pojistky na domy a byty jako víno nezrají. Pokud si je nehlídáte, můžete se dost divit

Statisícům bytů a domů v Česku chybí pojištění nebo je zcela nedostatečné. Podle nejhorších expertních odhadů se to týká už každého druhého bytu, který v případě nešťastné události bude problém opravit. A netýká se to jen těch, kdo vůbec pojištěni nejsou. Nastavení pojistky ovlivňuje i růst cen nemovitostí, stoupající inflace, a tedy i dražší ceny stavebních prací a materiálů. Podpojištěni můžete být ovšem snadno i kvůli tomu, že jste si zrekonstruovali byt nebo koupili soláry či tepelné čerpadlo, upozorňují v anketě pro newstream.cz všechny oslovené pojišťovny.

Přečíst článek

Generali Česká pojišťovna

Generali hlásí rekordní zisk, podělí se o něj s akcionáři

Italské pojišťovně Generali stoupl v loňském roce provozní zisk o 11,2 procenta na rekordních 6,5 miliardy eur (154,7 miliardy korun). Vyšší úrokové sazby podpořily segment životního pojištění a segment neživotní pojištění se ukázal být odolný, uvedla pojišťovna, která je po spojení s Českou pojišťovnou jedničkou na českém trhu.

Přečíst článek

Při sjednání hypotéky je proto vždy potřeba řešit i otázku pojištění.

Expert radí: Nepodceňujte pojištění hypotéky. A na co si dát ještě pozor

Banky při financování bydlení nechtějí nic riskovat. Proto sjednání hypotéky vždy podmiňují zástavou kupované nebo jiné vhodné nemovitosti, kterou mohou v případě dlouhodobého nesplácení úvěru zpeněžit a uspokojit tak svoji pohledávku. Jistí se i pro případ škod na nemovitosti, které snižují její reálnou tržní cenu. Při sjednání hypotéky je proto vždy potřeba řešit i otázku pojištění. Jaké pojištění je nutné uzavřít, podle čeho vybírat, co nepodcenit a na co si dát pozor, radí Miroslav Majer, CEO startupu hyponamíru.cz. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme