Reklama

Lukáš Kovanda: Blíží se ruský bankrot? Američané zakazují občanům a bankám přijímat ruské splátky

Ruský prezident Vladimir Putin
ČTK/AP
Lukáš Kovanda

Pravděpodobnost ruského bankrotu se od středy citelně zvyšuje. Americké ministerstvo financí zakázalo přijímat americkým bankám a jednotlivcům splátky od ruské vlády. Dosud platila výjimka, takže američtí věřitelé Ruska mohli i po uvalení sankcí nadále přechodně přijímat ruské splátky. To ale končí.

Reklama

Rozhodnutí administrativy USA znamená, že Washington raději nechá Rusko zbankrotovat. Zavrhuje tedy možnost, že by Rusko postupně vyčerpávalo své rezervy na splátky dluhu, a nemohlo je tak využít třeba k financování války na Ukrajině.

Ačkoli pravděpodobnost ruského bankrotu v důsledku zmíněného kroku Američanů citelně narůstá, stále není stoprocentní. Většina držitelů ruského dluhu totiž sídlí v Evropě. Počet věřitelů Ruska, jimž se nebude dostávat splátek, tedy nemusí stačit na to, aby mohla být vyhlášena platební neschopnost, tedy bankrot.

Rusko ve zbytku letošního roku musí splatit věřitelům celkem zhruba jednu miliardu dolarů různých splátek. Rezervy na tyto splátky má dostatečné, neboť je buduje díky stále čile probíhajícímu prodeji vývozních surovin, ropy, ale zejména plynu do zemí EU, jako je Německo nebo Itálie. Tento export financuje splátky dluhu. Pokud ale tyto splátky nebude Rusko technicky provést, může se ocitnout v bankrotovém stavu. Středou k tomu výrazně nakročilo.

George Soros

Soros: Evropa má silnou vyjednávací pozici. Plyn by měla vypnout, dokud to Putina bolí

Ruská invaze na Ukrajinu může znamenat začátek třetí světové války, řekl americký miliardář a filantrop maďarského původu George Soros na Světovém ekonomickém fóru (WEF) ve švýcarském Davosu. Nejlepším způsobem, jak zachovat svobodnou civilizaci, je podle něj porazit ruského prezidenta Vladimira Putina, a to okamžitým vypnutím plynu, upozorňuje agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Starbucks v Praze na Václavském náměstí

Starbucks v Rusku končí. Bolet ho to bude méně než McDonald’s

Americký kavárenský řetězec Starbucks odchází po téměř 15 letech z ruského trhu. V pondělí to firma podle zahraničních médií sdělila svým asi dvěma tisícům zaměstnanců.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme