Reklama

Lidé jezdí nakupovat do Polska, jak radil premiérův poradce. Celníkům se teď nelíbí, že toho vozí moc

Lidé jezdí nakupovat do Polska, jak radil premiérův poradce. Celníkům se teď nelíbí, že toho vozí moc
profimedia.cz
 ČTK

Přibývá případů, kdy lidé přivážejí z Polska do Moravskoslezského kraje více tabáku ke kouření nebo cigaret, než povoluje zákon. Pokud je celníci přistihnou, delikventi přijdou o převážené zboží, musí za ně doplatit spotřební daň a ještě jim hrozí pokuta ve správním řízení. Během května tak celníci zajistili několik kilogramů tabáku a tisíce cigaret, uvedla mluvčí Celního úřadu pro Moravskoslezský kraj Zuzana Němcová.

Reklama

Dva Češi například převáželi šest kilogramu tabáku, když si celníci jejich vůz vybrali k namátkové kontrole v Českém Těšíně na Karvinsku. Limit dovozu pro osobní spotřebu jednoho člověka ale stanovuje zákon na jeden kilogram. Tabák muži koupili v Polsku a byl značený polskými tabákovými nálepkami.

Ministři české vlády Vít Rakušan, Zbyněk Stanjura a premiér Petr Fiala (zleva)

Politický diář Jany Havligerové: Ve vládní politice aby se prase vyznalo

Štěpán Křeček, ekonom, který radí premiérovi, má doporučení i pro lidi, které trápí drahota - mají jezdit na nákupy třeba do Polska, kde jsou ceny potravin výhodnější. „Už se to vyplatí i Pražanům,“ konstatuje. Na Žhavý problém, jak říká, vidí hlavně z pohledu lidí. Chce, aby se lidem ušetřilo v rodinných rozpočtech. Jeho veřejná rada předsedu vlády a ministra financí jistě potěší. Zvlášť ji ovšem ocení ti, kteří mají hodně hluboko do kapsy: Rodiče samoživitelé a osamělí důchodci.

Přečíst článek

V Českém Těšíně celníci zajistili také polské cigarety, jichž převážel řidič více, než je povoleno. „Řidič osobního vozidla české imatrikulace přesvědčoval hlídku mobilního dohledu, že veze pouze jeden karton polských cigaret, který měl na sedadle spolujezdce. Avšak kontrolou zavazadlového prostoru objevili celníci dalších 20 kartonů cigaret bez české tabákové nálepky," uvedla Němcová. Zákon stanovuje, že pro osobní spotřebu mohou lidé dovézt ze zemí EU nanejvýš 800 cigaret.

Nelegální cigarety jsou i v českých obchodech

Mluvčí uvedla, že nezdaněné tabákové výrobky celníci nenacházejí jen u jednotlivců, ale i při kontrolách přímo v obchodech. Takto v květnu zajistili několik tisíc cigaret. Nejčastějším porušením zákona bývá prodeji cigaret značených už neplatnou tabákovou nálepkou, často se ale celníci setkávají i s prodejem cigaret, které tabákovou nálepku nemají vůbec.

Nákupy v Polsku, supermarket Biedronka

Pro jídlo se jezdí do Polska. U sousedů pravidelně nakupuje čtvrtina Čechů, ukázal průzkum

Zhruba čtvrtina Čechů pravidelně jezdí na nákupy do zahraničí, a to i několikrát týdně. Dalších 22 procent tam nakupuje nahodile, maximálně dvakrát do roka. Nejčastěji lidé směřují do Polska, druhé nejoblíbenější je v tomto ohledu Německo. Většinou si čeští zákazníci vozí ze sousedních zemí čerstvé a trvanlivé potraviny a rovněž se zásobují tamním masem, uzeninami a lahůdkami. Průměrná hodnota jednoho přeshraničního nákupu je 2829 korun. Vyplynulo to z průzkumu, který pro Asociaci malých a středních podniků ČR (AMSP) provedla agentura Ipsos mezi 3047 respondenty ve věku 18 až 65 let z celého Česka.

Přečíst článek

Celkem moravskoslezští celníci v květnu při kontrolách na silnicích a v provozovnách zajistili 11 kilogramů tabáku, více než 14.000 cigaret a také téměř kilogram sušené marihuany. Polský řidič se ji snažil převézt do Polska.

"Hlídka moravskoslezských celníků si však jeho dodávku vytipovala ke kontrole a jedoucí vozidlo tak s výstražným zařízením stíhala. Řidič si byl vědom svého nákladu, a proto se rozhodl ujet do Polska. Druhá hlídka však vozidlu zatarasila cestu a následně jej zastavila," popsala Němcová.

polský Zlotý

Polský zlotý poprvé v historii spadl pod pět korun. A nákupy v Polsku Čechům opět zlevnily

Polský zlotý dnes poprvé v historii stojí méně než pět korun. Za rekordním oslabením polské měny vůči té české jsou i půtky Varšavy s Bruselem, Čechům díky nim dále zlevňují nákupy v Polsku.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme