Reklama

Letošní sklizeň je o něco nižší než loni, ceny obilovin výrazně neklesnou

Kombajn, ilustrační foto
Pixabay
 ČTK

Letošní žně jsou v České republice u konce, k 25. srpnu zemědělci sklidili 99,63 procenta obilovin a 99,99 procenta řepky. Sklizeň letos výrazně urychlilo sucho, loni bylo touto dobou sklizeno 76 procent obilovin a 95 procent řepky. Na agrosalonu Země živitelka to uvedli ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) a prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.

Reklama

Zbylého méně než půl procenta nesklizené plochy obilnin představují plochy podmáčené kvůli deštivému počasí nebo je obilí znehodnocené jinak.

Pšenice, ilustrační foto

Zemědělci mají dobrý rok, sklizeň je nadprůměrná. Pečivo ale nezlevní

Zemědělci z různých koutů republiky se letos shodují: sklizně běží rychleji, skončí dříve než loni. S tím, jak léto postupuje, jsou přitom stále více a více optimističtí ve svém odhadu úrovně letošní celkové sklizně. Potvrzují to i data ČSÚ.

Přečíst článek


Letošní sklizeň v číslech:

  • sklizeno 7,8 milionu tun obilí a 1,16 milionu tun řepky. Průměrně se sklidilo 6,02 tuny na hektar obilovin, což je meziročně pokles o 0,28 tuny na hektar. Průměrný výnos řepky je 3,38 tuny na hektar, oproti roku 2021 to je o 0,27 tuny na hektar více.
  • Pšenice ozimé, která je nejvýznamnější tuzemskou obilovinou, se letos sklidilo pět milionů tun, výnos je také o něco horší než loni. Průměrný výnos je 6,33 tuny na hektar, co že je meziročně o 0,45 tuny na hektar méně než loni.
  • Ječmene jarního se sklidilo 1,16 milionu tun, průměrný výnos je 5,49 tuny na hektar, což je o 0,02 tuny na hektar méně než loni.
  • Lepší průměrný výnos než loni je pouze u ječmene ozimého, meziročně stoupl 0,29 tuny na hektar na 6,31 tuny na hektar.

Pečivo - ilustrační snímek

Agrární analytik Havel: Cena pečiva dál poroste. Jen mírněji než doposud

Zlevňování pečiva a dalších potravin nelze přes světový pokles cen pšenice v blízké době v Česku očekávat. Zdražování by ale mělo být pomalejší než doposud, řekl agrární analytik Petr Havel. Podle něj bude záležet na tom, jak se budou vyvíjet ceny energií.

Přečíst článek

„Průběh sklizně ukazuje, že produkce základních potravin bude na dobré úrovni,“ řekl Nekula. Zemědělská politika podle něj má být ambiciózní směrem k environmentálním změnám. „Je zřejmé, že počasí posledních let nebude výjimkou, spíše pravidlem a bude potřeba, abychom při hospodaření a obnově krajiny počítali s těmito faktory. Výkyvy počasí se budou více vyhrocovat,“ řekl Nekula s odkazem na letošní sucha.

Doležal poznamenal, že po zkušenostech z minulých let je rozdíl mezi statistikou žňového zpravodajství a reálným množstvím plodin na skladech. „V minulých letech byly rozdíly na úrovni pět, někdy až deseti procent,“ doplnil.

Horší sklizeň je i ve světě

Z globálního pohledu bude podle něj hrát velkou roli úroda v Evropě a celém světě, protože ceny vznikají na světových trzích. „Máme zprávy ze Španělska, Francie, Maďarska nebo u z Ukrajiny o výrazně nižší sklizni, tak nemůžeme očekávat výrazný pokles cen obilovin,“ dodal.

Hlavní producent kávy Vietnam hlásí propad úrody a nárůst cen

Milovníci kávy, zbystřete. Hlavní producent hlásí propad zásob a nárůst cen

Obrovské zásoby kávových zrn ve Vietnamu se snižují a podle odhadu obchodníků do konce září klesnou na polovinu. Místní ceny kávy robusta už vyskočily na rekordní úroveň, a vzhůru tak zřejmě zamíří i světové ceny, uvedla agentura Bloomberg. Vietnam je největším vývozcem kávy robusta na světě a druhým největším producentem kávy.

Přečíst článek

Podle Agrární komory se letos zemědělci potýkali hlavně se suchem, které se netýká pouze povrchové vody, ale sahá do hloubky. Problematické je, že několik deštivých dní během léta nestačí k nasycení nižších vrstev půdy. Sucho nejvíce zasáhlo Jihomoravský kraj, severozápad Čech a Polabí.

Sklizeň postupovala nejrychleji v Jihomoravském a Zlínském kraji, nejpomaleji postupovala v Karlovarském a Moravskoslezském kraji.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme