Reklama

Letos nejde vydělat na ničem. Akciové fondy ztratily devět procent

Přichází čas hodnotových akcií
iStock
 ČTK

Většina podílových fondů letos přes říjnové a listopadové zlepšení výkonnosti stále prodělává. Akciové fondy ztratily do konce listopadu téměř devět procent procent, dluhopisové fondy více než procento a smíšené fondy skoro šest procent. Vyplývá to z Partners indexu podílových fondů za listopad.

Reklama

Partners index akciových fondů vzrostl během listopadu o 4,5 procenta, od začátku roku je ale dole o 8,6 procenta. Dluhopisové fondy zaznamenaly také mírný růst a Partners index dluhopisových fondů tak činil 3,2 procenta, od počátku roku klesl o 1,2 procenta. Smíšené fondy zareagovaly na růst akcií a vzrostly o 3,6 procenta, od začátku roku ztratily 6,5 procenta.

Investiční masakr portfolií. Vydělat letos nejde na ničem

Čestnou výjimku tvoří dolar, na jehož růstu mohli investoři vydělat téměř 20 procent. Kolísavě se dařilo také komoditám. Jinak tradiční investiční nástroje letos selhávají a prvních devět měsíců roku představovalo čtvrtý nejhorší vstup do roku za sto let, uvedli správci majetku na konferenci Investiční výhledy. 

Přečíst článek

„Akciové i dluhopisové trhy pokračovaly v listopadu ve směru nahoru a korigovaly i nadále své předchozí letošní ztráty. Optimismus investorů plynul především z nižších inflačních čísel. V reakci na potenciální měkčí měnovou politiku vyrazily nahoru jak ceny akcií, tak dluhopisů a hodnota podílových fondů vzrostla za měsíc o několik procent,” uvedl analytik Partners Martin Mašát.

Růst cen podílových fondů za poslední dva měsíce zatím podle něj nedokázal vymazat předchozí letošní ztráty. „Současný růst hodnoty akcií a dluhopisů nemusí znamenat déle trvající obrat v trendu. Před námi jsou stále velká rizika, která se mohou rychle zhmotnit. Myslím především na obecný úbytek likvidity na finančních trzích, přicházející zpomalení, které zasáhne nejen zisky firem, ale i příjmy zaměstnanců a možnost dlouhodobě vyšší inflace,” doplnil Mašát.

Nárůst cen dluhopisů otočil do silně pozitivních čísel výkonnost dluhopisových fondů. Průměrná cena kvalitních dluhopisových fondů za měsíc vzrostla o 3,2 procenta. Pokles rizikových prémií související se optimismem na akciových trzích podpořil ceny rizikových dluhopisů. Proto fondy rizikových dluhopisů korigovaly v listopadu opět své letošní ztráty a vyrostly o 3,5 procenta, vyplývá z indexu.

rubl, akcie, ruské fondy

Češi mají stamiliony v ruských akciích. Nedostanou se k nim

Nemožnost obchodovat s ruskými akciemi vedla k pozastavení obchodování s fondy, které do ruských cenných papírů investovaly. Čeští investoři se tak již měsíce nedostanou ke svým investicím za vyšší stovky milionů korun.

Přečíst článek

Smíšené fondy v souladu s akciovými a dluhopisovými fondy rostly. Další položky vyvážených portfolií, například ceny a ropy, však růst brzdily. Jejich průměrná hodnota se zvýšila meziměsíčně o 3,6 procenta, upozornil Mašát.

Majetek, který mají Češi uložený v podílových fondech, letos od ledna do konce září klesl o tři miliardy na 705 miliard korun. Největší pokles majetku zaznamenaly podle dat Asociace pro kapitálový trh fondy smíšené, naopak největší nárůst fondy dluhopisové. Ve třetím čtvrtletí ale majetek začal opět růst.

Maďarský premiér Viktor Orbán

Lukáš Kovanda: Důchodci jsou vítězi letošní inflační krize, Maďarsko poraženým

Česko a Maďarsko. Dvě země EU a Visegrádské čtyřky, které jsou podle nedávné studie japonského finančního domu Nomura zvláště – a mimořádně i ve světovém měřítku – ohroženy měnovou krizí. Tedy dramatickým propadem kupní síly měny, a nakonec tudíž i životní úrovně jako takové.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Investice do ETF fondů jsou velmi populární

Většina podílových fondů investorům letos vydělala, nejvíce ty akciové, ukazuje index

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme