Reklama

Letiště Praha i ČSA patří k nejhorším na světě ve srovnání s konkurencí, říká žebříček AirHelp

České aerolinie, ČSA, Letiště Václava Havla
redlegsfan21 / Creative Commons / CC BY-SA 2.0
 ČTK

Letiště Praha obsadilo v pravidelném žebříčku německé společnosti AirHelp 141. místo ze 151 hodnocených letišť. Nejnižší skóre české letiště získalo za včasnost letů. Letiště Praha uvedlo, že žebříček považuje za zcela zavádějící kvůli kritériím hodnocení, do kterých patří i včasné přílety, na což letiště nemá vliv. Hodnoceny byly také aerolinky, ČSA obsadily 53. místo z 64 hodnocených aerolinek. ČSA získaly nejnižší počet bodů za řešení nároků na kompenzace.

Reklama

Průzkum AirHelp Score se konal po dvou letech, přičemž Letiště Praha v roce 2019 do něj zapojeno nebylo. ČSA před dvěma lety obsadily 59. místo z 72 aerolinek. Hlavní kritéria hodnocení u aerolinek byly včasné přílety, názory zákazníků a řešení nároků pasažérů na kompenzace. U letišť se hodnotí včasný přílet, názory zákazníků, restaurace a obchody na letišti. Za jednotlivá kritéria uděluje Airhelp body, tzv. skóre, které poté srovnává s ostatními.

Virgin Atlantic, letadlo, ilustrační foto

Nejhorší aerolinky podle rušených letů? Vedou Virgin Australia a KLM

Po obrovském nárůstu zájmu lidí cestovat po konci proticovidových omezení ve světě a nedostatku zaměstnanců letišť a aerolinek se tisíce turistů v hlavním dovolenkovém období dostaly do potíží kvůli rušeným letům. Agentura Bloomberg zanalyzovala letecké řády 19 velkých světových aerolinek a podíly odvolaných letů. Který dopravci si vedli nejhůře a kteří nejlépe?

Přečíst článek

Do žebříčku byly zahrnuty všechny lety v období 1. ledna až 31. října 2022. Ve stejném období se konalo také hodnocení cestujících, sesbíráno bylo 9300 dotazníků.

Je to zavádějící žebříček, brání se letiště

Podle našeho hodnocení je tento žebříček zcela zavádějící. Na přílet kteréhokoli spojení nemá letiště vliv. Také kompenzace řeší cestující vždy s konkrétním dopravcem, nikoli s letištěm," řekla mluvčí Letiště Praha Klára Divíšková. V nejvytíženějším období, tedy od června do září, bylo podle mluvčí jen 1,25 procenta zpožděných odletů kvůli Letišti Praha.

Chaos na letišti v Heathrow (1. července 2022)

Aerolinky si mnou ruce. Drahé letenky lidem chuť cestovat nevzaly

Finanční trhy se možná svíjejí v křečích a inflace doléhá na spotřebitele, ale lidé stále létají v hojných počtech. Levnější letenky tak zůstávají v nedohlednu.

Přečíst článek

Relevantní hodnocení spokojenosti ze strany cestujících podle ní podávají opačný obraz, než vyšel v anketě AirHelp. „Například podle hodnocení uživatelů Google se Letiště Václava Havla Praha letos dostalo mezi TOP 10 nejlepších evropských letišť," dodala Divíšková.

Prvenství pro Japonsko

Nejlépe hodnocených letištěm podle AirHelp se stalo tokijské letiště Haneda, které se také stalo nejoblíbenějším letištěm cestujících. Za ním následují letiště v brazilském přístavním městě Recife a tokijské letiště Narita. První místo v kategorii aerolinií obsadily Qatar Airways, které poosmé obhájily prvenství. Na druhém místě skončily aerolinky United Airlines a třetí příčku obsadily australské aerolinky Qantas.

Společnost AirHelp byla založena v roce 2013 v Berlíně. Je největší světovou firmou, která se zabývá kompenzacemi za zrušené či zpožděné lety a komplikacemi cestujících v letecké dopravě. Jejím cílem je celosvětově podporovat a prosazovat práva pasažérů v letecké dopravě.

České aerolinie, ČSA, Letiště Václava Havla

Provoz na Letišti Václava Havla v létě stoupl, díky Čechům toužícím konečně po dovolené

Letový provoz na pražském letišti letos dál roste nad původní očekávání. Letiště Václava Havla Praha v letních měsících odbavilo 3,85 milionu cestujících, což je asi o třetinu více, než původně předpokládalo. Provoz v létě táhly především lety do dovolenkových destinací a po dlouhé době převažovali Češi. Za celý rok tak letiště očekává, že odbaví celkově kolem 10,5 milionu pasažérů. Uvedl to předseda představenstva Letiště Praha Jiří Pos.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Češi častěji do exotiky létají z Vídně nebo Mnichova. Je to mnohem levnější než z Prahy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme