Reklama

Letecký průmysl cítí návrat k normálu. Airbus a Safran naberou tisíce lidí

výroba airbusů (ilustrační foto)
Pixabay

Největší světový výrobce dopravních letadel Airbus ohlásil nábor šesti tisíc zaměstnanců, francouzský výrobce leteckých motorů Safran plánuje v letošním roce přijmout po celém světě kolem 12 tisíc zaměstnanců a zvýšit jejich počet o desetinu. Letecký průmysl cítí, že by krize způsobená koronavirovými opatřeními mohla brzy pominout, uvedla agentura Bloomberg.

Reklama

Airbus SE plánuje v první polovině roku najmout šest tisíc nových zaměstnanců, čímž se po hlubokých škrtech během pandemie COVID-19 do určité míry podaří obnovit pracovní sílu evropského výrobce letadel, uvedl Bloomberg.

Výrobce podle středečního prohlášení přidá pozice po celém světě a ve svých leteckých, vrtulníkových a obranných a vesmírných jednotkách. Firma poté po úvodní vlně přehodnotí další potřeby náboru. „Nábor nám pomůže rozšířit naše aktivity, až se dostaneme z krize, a zároveň připravit dlouhodobou transformaci společnosti,“ řekl vedoucí lidských zdrojů AirbusuThierry Baril.

Krok naznačuje rostoucí pocit optimismu v Airbusu, že letecký průmysl se po několika neúspěších může konečně dostat z koronavirové krize. Společnost se připravuje na navýšení výroby svých vlajkových úzkotrupých letadel rodiny A320 s cílem překonat úrovně před pandemií do poloviny příštího roku.

Smartwings

Airbus kraluje, oproti Boeingu loni dodal téměř dvojnásobek letounů

Americká společnost Boeing loni dodala 340 letadel, což je sice téměř dvojnásobek toho, co předloni, na svého evropského rivala Airbus to však nestačilo. Airbus loni svým zákazníkům dodal 611 strojů a obhájil tak prvenství už třetí rok v řadě.

Přečíst článek

Společnost v dubnu 2020 omezila výrobní programy letadel zhruba o třetinu, což vyvolalo vlnu propouštění. Podle údajů společnosti Airbus od roku 2019 propustil asi devět tisíc lidí, což znamená, že pracovní síla bude i po novém náboru stále štíhlejší než před koronavirem.

Také třetí největší dodavatel letecké techniky na světě Safran věří, že krize v letectví způsobná pandemií má už to nejhorší za sebou. Firma proto plánuje v letošním roce přijmout po celém světě kolem 12 tisíc zaměstnanců, aby opět zvýšila kapacity, uvedl v rozhovoru s francouzským listem Le Figaro ředitel společnosti Olivier Andriès.

Kontejnerová loď, ilustrační foto

Lodní přepravci trhají rekordy v ziscích i na burze, malé firmy pláčou

Situace, která panuje na trhu s lodní přepravou, tj. přetížené přístavy a malá přepravní kapacita, se ani letos nezlepší. Vše nasvědčuje tomu, že její ceny dál porostou. Přepravce tak čeká další bohatý rok a na výrobce, obchodníky i koncového zákazníka jen další extra náklady. „Zneužívají našeho zoufalství,“ lkají menší firmy nad přístupem nákladních lodních dopravců.

Přečíst článek

„Momentálně se letecká doprava zotavuje, zadávání zakázek je dynamické, tempo se zvyšuje. To nejhorší je za námi. Jsem si tím jist,” prohlásil Andriès. „Jsme v procesu překonávání krize a rozhodli jsme se obnovit nábor zaměstnanců, z toho 3000 ve Francii,” dodal šéf firmy, která společně s americkou firmou General Electric vyrábí motory pro letadla Airbus a Boeing.

Americká společnost Boeing zatím plány k zaměstnanosti nezveřejnila. Firma původně plánovala, že do konce loňského roku sníží počet zaměstnanců zhruba na 130 tisíc ze 161 tisíc na konci roku 2019. Na konci července ale oznámila, že propouštění zastavit a ponechat počet pracovních míst na úrovni kolem 140 tisíc.

Důvodem je, že Boeing loni dodal 340 letadel, což je téměř dvojnásobek oproti roku 2020. I tak ale v tomto ohledu výrazně zaostal za Airbusem, který loni dodal 611 strojů. Airbus si drží prvenství už třetí rok za sebou.

5G tower, ilustrační foto

5G sítě jsou nebezpečné, tvrdí šéfové amerických aerolinek. Hrozí dopravní chaos

Desítky tisíc Američanů mohou uváznout v zahraničí, varují šéfové největší amerických aerolinek. Extrémní chaos v letecké dopravě podle nich může vyvolat spuštění mobilní sítě páté generace (5G) v pásmu C, k čemuž se ve středu chystají telekomunikační společnosti AT&T a Verizon. Podle aerolinek může spuštění nové služby způsobit, že dopravci nebudou moci používat velkou část svých dálkových letadel, píše agentura Reuters.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme