Reklama

Kvůli konkurenci z Chile či jižní Afriky zůstane třetina českých jablek na stromech

Jablečný sad s jablky (ilustrační foto)
Pixabay
Dušan Kütner
duk

Jablka z Chile, Polska nebo Jižní Afriky jsou běžnou nabídka českých supermarketů, která tak vytěsňuje prodeje českého ovoce. Podle zjištění Agrární komory ČR a Zemědělského svazu ČR z takové situace mnozí pěstitelé vidí východisko v samosběrech, které by mohly zvýšit lokální prodeje. „Začala sklizeň jablek a pěstitelé tohoto ovoce dosud nevědí, zda se vyplatí plody jejich několikaleté práce sklízet a uskladnit,“ uvedla mluvčí Agrární komory Barbora Pánková.

Reklama

Ceny energií pro uskladnění ovoce naznačují, že může být pro ovocnáře levnější část jablek ponechat na stromech,“ říká Martin Ludvík, předseda Ovocnářské unie ČR a viceprezident Agrární komory ČR, s tím, že se může jednat až o třetinu letošní úrody. V loňském roce se sklidilo 115 tisíc tun jablek.

sklizeň jablek

Jablek bude nejvíce za čtyři roky, farmáři zřejmě nechají část úrody ladem

Letošní úroda jablek v sadech českých pěstitelů by podle posledního odhadu k 1. září měla meziročně vzrůst o 22 procent na 133 895 tun. Šlo by o nejvyšší sklizeň od roku 2018, kdy úroda dosáhla téměř 145 tisíc tun. Hrušek bude letos oproti loňsku méně. Vyplývá to z odhadu sklizně Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ). Jablka jsou nejpěstovanějším ovocným druhem v zemi. Minulý týden ovocnáři uvedli, že část úrody jablek může letos kvůli zvyšujícím se nákladům na skladování zůstat nesklizená.

Přečíst článek

Dnešní podnikání v ovocnářství je značně náročné a pěstitelé mají co dělat, aby se na trhu udrželi, podotkl Ludvík. „V roce 2020 vysázeli jen 200 hektarů sadů, což bylo nejméně od vstupu Česka do Evropské unie v roce 2004. V předchozích letech se přitom běžně sázelo 300 až 400 hektarů sadů ročně. Dochází tak k postupnému poklesu plochy ovocných sadů v Česku. V loňském roce se jednalo o necelých 16 tisíc hektarů, z čehož pouhých 12 tisíc hektarů činily produkční plodné sady,“ dodal.

Výměra produkčních plodných ovocných sadů v ČR:

rok výměra (v hektarech)
2010 17 777
2015 14 465
2019 13 993
2020 13 344
2021 12 231

zdroj: Český statistický úřad

Ovocnáři mají z budoucnosti obavy. Na evropském trhu se hromadí přebytky levného a podle zemědělců předotovaného ovoce z jiných zemí Evropské unie, které před válkou na Ukrajině směřovaly na východ a nyní jsou dováženy do Česka. Další redukci ovocných sadů mohou přinést také avizované změny rozdělení zemědělských dotací pro roky 2023 až 2027. „Ovocnáři budou donuceni své ovocné stromy vykácet, pozemky vyklučit, zorat a přeměnit na pole, kde místo ovoce raději budou pěstovat řepku a obilí, protože se zkrátka musejí chovat ekonomicky,“ míní prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.

Letošní úroda jablek v sadech českých pěstitelů by podle posledního odhadu k 1. září měla meziročně vzrůst o 22 procent na 133 895 tun. Šlo by o nejvyšší sklizeň od roku 2018, kdy úroda dosáhla téměř 145 tisíc tun. Hrušek bude letos oproti loňsku méně. Vyplývá to ze zářijového odhadu sklizně Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ).

Kombajn, ilustrační foto

Letošní sklizeň je o něco nižší než loni, ceny obilovin výrazně neklesnou

Letošní žně jsou v České republice u konce, k 25. srpnu zemědělci sklidili 99,63 procenta obilovin a 99,99 procenta řepky. Sklizeň letos výrazně urychlilo sucho, loni bylo touto dobou sklizeno 76 procent obilovin a 95 procent řepky. Na agrosalonu Země živitelka to uvedli ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) a prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.

Přečíst článek

Tuzemští zemědělci spatřují pomoc v prodeji ovoce přímo zákazníkům bez dalších článků v rámci dodavatelsko-odběratelského řetězce. V rámci iniciativy „Najdi svého zemědělce“ Zemědělského svazu ČR je možné na mapě pěstitelů zvolit mezi zemědělci, kteří nabízejí přímý prodej nebo samosběr po celém Česku. „Pomozte českým pěstitelům zachovat jejich sady s českým tradičním ovocem,“ vyzývá Martin Pýcha, předseda Zemědělského svazu ČR.

Soběstačnost Česka v produkci například čerstvých jablek určených k okamžité spotřebě dosahovala podle odhadu Ovocnářské unie ČR 75 procent v roce 1998, v roce 2020 se jednalo o 50 procent. Příští rok může soběstačnost klesnout až na 35 procent, zbytek bude nezbytné do Česka dovážet, uvedla komora.

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Stopku ukrajinskému obilí vystavilo i Bulharsko. Brusel chystá kompenzace za miliardy

Stopku ukrajinskému obilí vystavilo i Bulharsko. Brusel chystá kompenzace za miliardy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme