Reklama

Kryptoměny vedle bohatých kupují i ti nejchudší, a to je problém, zní z ECB

Kryptoměny, ilustrační foto
Pixabay
 ČTK

Každá desátá domácnost v eurozóně vlastní kryptoaktiva, jako je například bitcoin. U bohatých lidí je přitom jen o málo větší pravděpodobnost, že nějaká mají, než je tomu v případě chudých lidí. Ukázaly to výsledky průzkumu, který si nechala udělat Evropská centrální banka (ECB).

Reklama

Trh kryptoměn dlouhodobě vykazuje prudké cenové výkyvy a zejména v poslední době prochází výraznou turbulencí. Úřady se proto snaží odhadnout, zda by prudké cenové výkyvy v tomto relativně novém segmentu finančního systému mohly znamenat hrozbu pro rozpočty domácností.

Průzkum ECB se zaměřil na očekávání spotřebitelů a zjistil, že v průměru deset procent domácností v šesti zemích, kde se průzkum konal, vlastní kryptoaktiva. Podíl takových domácností je od šesti procent ve Francii po 14 procent v Nizozemsku.

ECB sama - stejně jako regulační orgány v některých dalších zemích včetně Spojených států - přitom lidi před nákupem bitcoinů a dalších kryptoměn už několikrát varovala.

Šéfka ECB Christine Lagardeová a šéfka EK Ursula von der Leyenová

Šéfka ECB: Kryptoinvestoři dávají všanc životní úspory. Digitální měny mají nulovou hodnotu

Kryptoměny jsou založené na ničem a měly by být regulovány, aby se lidé vyhnuli spekulacím se svými životními úsporami. V nizozemské televizi to dnes řekla prezidentka Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeová. Obává se, že lidé, kteří nerozumějí riziku, mohou přijít o všechno a být velmi zklamaní. Proto se domnívá, že by měly být kryptoměny regulovány.

Přečíst článek

Kolem 37 procent respondentů v průzkumu oznámilo, že vlastní kryptoměny v objemu do 999 eur (24 644 korun), zatímco 29 procent jich drží kryptoměny v objemu 1000 až 4999 eur (24 669 až 123 320 korun) a 13 procent v objemu 5000 až 9999 eur (123 335 až 246 646 korun). Zbytek jich investoval víc.

Ve všech sledovaných zemích pak průzkum ukázal, že u 20 procent nejbohatších respondentů byla nejvyšší pravděpodobnost, že vlastní kryptoměny. Digitální mince ale podle průzkumu vlastní větší podíl domácností s nižšími příjmy než těch, které patří ke střední třídě.

„V průměru ve sledovaných zemích platí, že u mladých dospělých mužů a velmi vzdělaných respondentů je větší pravděpodobnost, že investují do kryptoaktiv,“ uvedla ECB. „Co se finanční gramotnosti týče, pak u respondentů, kteří se zařadili buď na nejvyšší, nebo na nejnižší úroveň z hlediska výsledků finanční gramotnosti, byla vysoká pravděpodobnost, že drží kryptoaktiva."

Luka Planinc

Krypto se v Česku rozjíždí ve velkém. Nyní přijde regulace, říká odborník na právní otázky kryptoměn

Kurzy kryptoměn v posledních dnech zažívají strmý pád a řada lidí jim věští konec. Přesto aktiva jako bitcoin či ether tady již téměř jistě zůstanou, protože je kolem nich již vybudovaná dostatečná infrastruktura včetně možnosti jimi platit. Právě to nabízí v Česku společnost GoCrypto, kterou mají v terminálech Global Payments stovky místních obchodníků. Mohou přijmout kryptoměnu a pak si vybrat, zda chtějí koruny nebo si nechat třeba bitcoin. Přitom česká centrální banka bitcoiny za platidlo neuznává. „ČNB se chová zcela korektně. Mluvíme s nimi, nijak nám nebrání. Od roku 2024 navíc bude ve všech zemích EU fungovat legislativa, která konečně srovná podmínky pro všechny a nadefinuje, jak tu vlastně kryptoaktiva vnímat,“ říká Luka Planinc, právník GoCrypto a přední odborník na krypto-legislativu.

Přečíst článek

Evropská centrální banka tato data zveřejňuje poprvé. Citovala je v článku, který zveřejnila jako součást zprávy o finanční stabilitě.

Bitcoin se v úterý po poledni prodával zhruba za 29 350 dolarů (676 370 korun), a za posledních 24 hodin tak vykazoval asi pětiprocentní pokles, ukazují záznamy na specializovaném serveru CoinDesk. Loni v listopadu se dostal na rekordních téměř 69 tisíc dolarů, od té doby ale ztratil polovinu hodnoty a teď prochází značnými výkyvy.

ECB zopakovala své dlouhodobé stanovisko, že kryptoměny nejsou vhodné pro většinu drobných investorů. Úřady v Evropské unii ECB zároveň vyzvala, aby urychleně schválily nová pravidla ke kryptoaktivům.

Bitcoin, ilustrační foto

Ondřej Hartman: Trh kryptoměn zažívá peklo. Nevyhnutelně

Technologický sektor zažívá prudké výprodeje a ty s sebou táhnou dolů i svět kryptoměn, který jen za poslední týden odepsal v tržní kapitalizaci stovky miliard dolarů.

Přečíst článek

Průzkum očekávání spotřebitelů začala ECB vydávat v roce 2020. Provádí jej každý měsíc na vzorku obyvatel Belgie, Francie, Německa, Itálie, Nizozemska a Španělska. Průzkum je v pilotní fázi a ECB zatím nezveřejňuje kompletní výsledky.

Další zprávy ze světa kryptoměn čtěte zde 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Bitcoin atakuje hranici 60 tisíc dolarů

Bitcoin prorazil 60 tisíc dolarů. Co stojí za jeho zběsilým růstem a proč nespadne na nulu, jak mu proklamuje ECB

Přečíst článek
Bitcoin, ilustrační foto

Reálná hodnota bitcoinu je nulová, tvrdí ekonomové z ECB. Cena kryptoměny stagnuje

Přečíst článek
Pád bitcoinu. Kryptoměna se tento týden dostala opět pod hranici 19 tisíc dolarů

Bitcoin opět pod 19 tisíci dolary. Inflace a zvyšování sazeb dál drtí „nezávislou“ měnu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme