Reklama

Kryptoměna luna ztratila 99 procent hodnoty

Kryptoměny v roce 2021
Pixabay
 ČTK

Cena digitální měny luna, která je sesterskou kryptoměnou kontroverzního stablecoinu terraUSD, spadla o více než 99 procent a je téměř na nule. Příčinou je právě pád stablecoinu terraUSD. Naopak nejznámější a nejpoužívanější kryptoměna bitcoin se zotavila a vrátila se nad 30 tisíc dolarů. Zvýšila se i cena dalších známějších kryptoměn, jako je ether.

Reklama

Stablecoiny jsou digitální mince, které jsou navázány na jiné aktivum, v tomto případě na dolar. Tvůrci stablecoinu terraUSD předpokládali, že bude na dolar navázán v poměru jedna ku jedné. Cena tohoto stablecoinu, označovaného zkratkou UST, se ale už několik dnů výrazně snižuje, v pátek spadla o dalších více než 50 procent a dopoledne se pohybovala kolem 0,15 dolaru za virtuální minci.

Tether

Černá labuť krouží nad tetherem. Stablecoin prolomil vazbu na dolar

Krytoměnový trh zachvátila panika, výprodeje digitálních měn nepolevují. Do potíží se dostaly už i takzvané stablecoiny, které si měly udržovat stabilní cenu. Největší z nich, tether, který je základní součástí kryptoměnového ekosystému, ve čtvrtek prolomil svou vazbu na dolar. Jeho kolaps by přitom podle některých ekonomů mohl být pomyslnou černou labutí pro celý trh kryptoměn.

Přečíst článek

Na rozdíl od konkurenčních stablecoinů tether a USD Coin není terraUSD kryta žádnými aktivy z reálného světa, například dluhopisy. Místo toho drží organizace zakladatele tohoto stablecoinu asi 3,5 miliardy dolarů v bitcoinech jako rezervu. Tvůrcem stablecoinu terraUSD je Do Kwon, který drží rezervu prostřednictvím své neziskové organizace Luna Foundation Guard.

Situace u větších a známějších kryptoměn se ale stabilizovala. Bitcoin se dopoledne prodával zhruba za 30 305 dolarů a za posledních 24 hodin vykazoval růst o více než 15 procent. Ether si připisoval téměř 18 procent na 2080 dolarů. Bitcoin má ale i tak za sebou rekordní sérii cenových propadů, což analytici připisují právě nervozitě kolem pádu stablecoinů.

Ruža Ignatovová, podvodná kryptokrálovna

Kryptokrálovnu Ignatovovou hledá Europol. Je podezřelá v kauze mnohamiliardového podvodu

Zakladatelku podvodné kryptoměny OneCoin Ružu Ignatovovou hledá Europol. Je podezřelá, že přiměla zájemce z celého světa investovat miliardy do bezcenné kryptoměny.

Přečíst článek

„Já bych neřekl, že to nejhorší už je za námi,“ řekl investiční ředitel společnosti Axion Global Asset Management v Hongkongu Scottie Siu. „Myslím, že v následujících dnech nás čeká další pokles,“ dodal. Podle něj se musí nejprve snížit objem čistě spekulativních transakcí, než se na trh vrátí důvěra.

K poklesu kryptoměn v posledních dnech přispívá i výprodej dalších aktiv považovaných za riziková. To jsou například akcie mnoha technologických firem, které nevytvářejí žádný zisk.

Bank of America, ilustrační foto

Bank of America: To nejhorší na akciových trzích teprve přijde

Akciové trhy před sebou patrně mají další propad, který by mohl být výraznější než ten dosavadní. Například Bank of America odhaduje, že pokud se bude historie opakovat, pak má před sebou klíčový americký index S&P 500 letos ještě pokles o dalších asi 28 procent. Analytici se přitom opírají o data, která sahají 140 let do historie.

Přečíst článek

>>>>>> Další zprávy ze světa kryptoměn čtěte zde <<<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Odhaduje se, že kolaps kryptoměn terraUSD a luna stál investory více než 40 miliard dolarů (skoro 892 miliard korun).

Smyčka se stahuje. Král kryptoměn To Kwon byl na útěku zatčen a obviněn z miliardových podvodů

Přečíst článek
Bitcoin, ilustrační foto

Kolik aktuálně stojí bitcoin, ethereum, stablecoin, litecoin, „psí“ krypotoměny?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme