Reklama

Krutá pravda o energiích. Emise z výroby elektřiny loni vystoupaly na rekord

Elektřina, ilustrační foto
Pixabay
 ČTK

Emise oxidu uhličitého v energetickém sektoru po dvou letech poklesu loni stouply o sedm procent na nový rekord, vyplývá ze zprávy Mezinárodní agentury pro energii o elektrárenském sektoru. V následujících letech by se situace měla zlepšovat.

Reklama

Celosvětová poptávka po elektřině vzrostla loni o šest procent, tedy 1500 terawatthodin (TWh). V procentech byl růst nejvyšší od zotavení z globální finanční krize v roce 2010. V TWh byl růst rekordní. Vyplývá to ze zprávy Mezinárodní agentury pro energii (IEA) o elektrárenském sektoru.

V příštích několika letech by ale růst celosvětové poptávky po elektřině měl zpomalit díky vyšší energetické účinnosti a zpomalení ekonomického oživení. Do roku 2024 předpokládá IEA růst poptávky v průměru o 2,7 procenta ročně, i když dopady koronavirové pandemie a vysokých cen energií jsou stále nejisté.

Alexandr Vondra

Zpackaný Green Deal vytvoří z Evropy zónu chudoby, to nesmíme dopustit, říká Alexandr Vondra

Drakonické povinnosti při přechodu na bezemisní zdroje elektřiny nejsme schopni zvládnout, tvrdí místopředseda ODS Alexandr Vondra, europoslanec a člen výboru pro životní prostředí Evropského parlamentu. Rozhovor vznikl krátce po projevu prezidenta Miloše Zemana, který vyzval k odstoupení od Zelené dohody. A krátce předtím, než by mohla Evropská komise rozhodnout, zda bude jádro uznáno jako součást evropského mixu. Na jádru přitom podle Vondry stojí a má stát česká energetika.

Přečíst článek

Tahounem je stále Čína

Nejvíce se má poptávka po elektřině v letech 2022 až 2024 zvyšovat v jihovýchodní Asii, a to v průměru o pět procent. Následovat bude asijsko-pacifický region, který zahrnuje Čínu. Zde má poptávka růst o přibližně čtyři procenta, což je mírně pod úrovní z doby před pandemií.

V Severní a Latinské Americe se má poptávka zvyšovat o zhruba jedno procento. Největší bude procentní růst v Mexiku a Kanadě. V Evropě se má letos poptávka zvýšit o 1,7 procenta, v dalších letech pak bude stagnovat.

Prunéřov, hnědouhelná elektrárna

Lukáš Kovanda: Emisní povolenky živelně zdražují, Evropě hrozí blackouty

Emisní povolenky EU ve středu odpoledne prolomily další rekord, 90 eur za tunu ekvivalentu oxidu uhličitého vypuštěnou do ovzduší. Odpustek za tunu emisí může ještě tento týden stát více než 100 eur. Důvodem je citelný růst poptávky po energiích, jejž způsobují tuhé mrazy, které aktuálně udeřily zejména v severní části Evropy, ve Skandinávii. K růstu cen povolenek ovšem přispívá také poměrně napjatá geopolitická situace. Spojené státy tlačí na Německo, aby v případě invaze Ruska na Ukrajinu zastavilo projekt Nord Stream 2.  

Přečíst článek

Emise oxidu uhličitého v energetickém sektoru po dvou letech poklesu loni stouply o sedm procent na nový rekord. Pomalejší růst poptávky po elektřině a zvýšení produkce z nízkouhlíkových zdrojů by měly růst emisí v letech 2022 až 2024 snížit na méně než jedno procento ročně.

Produkce elektřiny z fosilních paliv bude v příštích letech stagnovat. Obnovitelné zdroje by v příštích třech letech měly růst o osm procent ročně a v roce 2024 by měly pokrýt více než 90 procent celkového růstu poptávky.

Jaderná elektrárna Temelín, která je největším výrobcem elektřiny v Česku, loni vyrobila 15,86 terawatthodiny.

energie

Nová německá vláda zdraží elektřinu a plyn i Česku

Německo má po šestnácti letech kancléře. Olaf Scholz střídá Angelu Merkelovou a přichází s ním nová vláda, ještě zelenější než ta dosavadní. Vždyť její součástí jsou sami Zelení. České domácnosti tak to, že Německu vládne někdo jiný než Merkelová, poznají na vlastní kůži – spíše však na vlastní peněženku. V příštích letech budou postupně čísla na složenkách za elektřinu či plyn nabíhat rychleji, než se tak dělo doposud.   

Přečíst článek

Rok 2021 byl rokem nečekaně bujné inflace

Lukáš Kovanda: Inflace stoupá k rekordu z roku 1998, Češi si po delší době „utáhnou opasky“

Inflace v prosinci 2021 vykázala hodnotu 6,6 procenta v meziročním vyjádření. Jedná se o její nejvyšší úroveň od září 2008, kdy dosáhla stejné hodnoty. Loni za celý rok tak inflace vykazuje nejvyšší průměrnou úroveň právě od roku 2008. Stále však jde jen o „zahřívací kolo“ v porovnání s tím, co nás čeká letos.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Šéf burzy Petr Koblic: Nikdo nechce dát ČEZ pryč z burzy. Jde jen o to, jak stát firmu „rozřízne“

Šéf burzy Petr Koblic: Nikdo nechce dát ČEZ pryč z burzy. Jde jen o to, jak stát firmu „rozřízne“

Přečíst článek
Větrné a solární elektrárny měly v loňském roce na celosvětové výrobě elektřiny rekordní podíl, který činil 12 procent.

Nový rekord, vítr a slunce loni měly na globální výrobě elektřiny podíl 12 procent

Přečíst článek
větrná elektrárna, ilustrační foto

Globální energetický sektor roste. Vítr a slunce se na výrobě podílejí jen z 11 procent.

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme