Reklama

Kritika brexitu sílí. Exportéři přicházejí o kšefty

Zavřeno hlásí celá řada provozů i v nejrušnějších částech Londýna
Stanislav Šulc / Newstream
Zdeněk Pečený

Zázračný ekonomický růst a blahobyt, které slibovali zastánci brexitu, se zatím nekonají. Naopak. Naříkají především britští exportéři, že je odchod z Evropské unie připravil o byznys.

Reklama

Téměř dva roky po brexitu trápí britské exportéry nižší prodeje, vývoz do evropské sedmadvacítky zatěžuje přílišná byrokracie. V nedávném průzkumu Britské obchodní komory (BCC) jeden z pěti malých exportérů ve Spojeném království není nyní schopen obchodovat se zeměmi EU právě kvůli překážkám vytvořeným brexitem. BCC tak apeluje na britského premiéra Rishiho Sunaka, aby zatočil s přílišnou byrokracií na hranicích země, která vyplynula z „fantastické“ obchodní dohody Borise Johnsona.

Průzkum také odhalil, že podniky mají pochybnosti ohledně slíbených nových obchodních dohod se zbytkem světa

Raději nebereme objednávky

Proslulý londýnský obchodní dům Fortnum & Mason letos neposlal žádné zboží do většiny zemí EU, protože „dočasné“ pozastavení vývozu do Evropy pro maloobchodníka s 315letou historií stále trvá, píše agentura Bloomberg.

Venkovský statek a hotel The Newt v Somersetu, který prodává svůj vlastní cider a další pochoutky, přestal kvůli potížím dodávat své produkty do unijního bloku. Klenotnictví Secret Halo se sídlem v Colchesteru zastavilo přijímání objednávek z EU na svých webových stránkách, zatímco nápojová společnost Tea People zrušila objednávky unijních zákazníků a zaznamenala pokles tržeb o zhruba 100 tisíc liber (téměř 2,8 milionu korun). To jen pro ilustraci. Podobných případů by se našlo opravdu hodně.

Londýn přišel o post největší burzy v Evropě. Novému lídru pomohla Čína

Londýn přišel o post největší burzy v Evropě. Novému lídru pomohla Čína

Londýnská burza přišla o titul největšího evropského akciového trhu ve prospěch Paříže. Zatímco britská aktiva tíži obavy z hospodářského růstu, čínské uvolnění tvrdých proticovidových pravidel posiluje akcie francouzských výrobců luxusního zboží, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Lépe už bylo

 „Mysleli jsme, že teď už se to zlepší,“ říká Shevaun Havilandová, generální ředitelka Britské obchodní komory v narážce na snížení byrokracie a uzavření obchodních dohod se zeměmi celého světa, které sliboval bývalý premiér Boris Johnson.

Nejnovější data ovšem ukazují, že obchodní dohoda mezi Spojeným královstvím a EU po brexitu tok zboží neusnadnila. Drtivá většina podniků, 80 procent registrovaných u BCC, má podle Havilandové problémy s exportem právě kvůli brexitu.

Zpráva Centra pro výzkum hospodářské politiky (CEPR) v létě zjistila, že touha po „tvrdém“ brexitu vedla k výraznému nárůstu obchodních překážek a nákladů. Dalším problémem pro firmy jsou nová omezení migračních toků, kdy občané EU již nemohou volně přijít do ostrovního království a začít tam pracovat. Tamní firmy přitom často spoléhají na pracovníky ze zahraničí. Británii tak chybějí například polští instalatéři, pracovníci na stavbách či posila v pohostinství. A na úrovni služeb je to bohužel dost znát.

Zavřeno hlásí celá řada provozů i v nejrušnějších částech Londýna

Reportáž z postcovidového Londýna: Všude chybějí lidé. V dopravě, obchodech i muzeu

Po téměř dvou letech se konečně lze dostat do Londýna bez jakéhokoli omezení a Češi tak mohou jako před pandemií vyrazit na nákup na Oxford Street či navštívit British Museum. Postpandemický Londýn však má několik problémů. Předraženými hotely v centru začínaje a nedostatkem řidičů Uberu konče. A věděli jste, že na celý středně velký Marks & Spencer stačí jen jeden „shop assistant“?

Přečíst článek

Rishi Sunak, nový britský premiér

Británie je v hluboké krizi, hlavním úkolem je obnovení stability, říká nový premiér

Král Karel III. v úterý jmenoval novým britským premiérem Rishiho Sunaka, který tentýž den začal sestavovat svůj nový kabinet. Svá místa z bývalé vlády si udrželi Jeremy Hunt v čele resortu financí, James Cleverly jako šéf diplomacie, Ben Wallace v čele obrany a Suella Bravermanová jako ministryně vnitra.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Británie si připomněla výročí brexitového referenda. Není však, co slavit

Karel Pučelík: Británie si připomněla výročí brexitového referenda. Není však, co slavit

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme