Reklama

Kilo másla přes dvě stě. Ceny základních potravin jsou na maximech – a bude hůř

Dušan Kütner

Základní potraviny v Česku v posledních měsících až na výjimky zdražují a následují tak trend ze zahraničí. Průměrné ceny másla, eidamu, mouky či cukru byly na začátku listopadu podle dat Českého statistického úřadu nejvyšší od ledna 2019, kdy statistici data v aktuální podobě zveřejňují. K hlavním důvodům patří mimo jiné rychle rostoucí ceny energií, pohonných hmot obalů a obecně vysoká inflace a nedostatek pracovníků. A co hůře – levněji jen tak hned nebude. Třeba největší potravinářsko-zemědělský subjekt v Česku, skupina Agrofert, od ledna zdraží produkci až o patnáct procent.

Reklama

Kilogram másla stál podle statistiků na začátku listopadu 213,68 koruny, ještě v říjnu to bylo o zhruba 40 korun méně. Za kilo eidamu dal zákazník v průměru 168,86 koruny, tedy o 11 korun více než před měsícem a o více než dvacetikorunu než před rokem. Průměrná cena bílého jogurtu po letech překročila deset korun, cena deseti kusů vajec ve výši 33,86 koruny byla nejvyšší od března 2019.

„Ke zvyšování cen dochází v celé Evropě. V České republice jsou tyto trendy velmi podobné. Rostou ceny energií, ceny obalových materiálů, vstupních surovin, pohonných hmot i pracovní síly,“ říká mluvčí Potravinářské komory Helena Kavanová. „Všechny tyto skutečnosti se musí projevit i v cenách potravin. Každé navýšení vstupů hlavně v této době je velice nepříjemné a komplikuje další podnikání,“ dodává.

Automobilový průmysl, ilustrační foto

Výrobní inflace ještě zrychlila. Je nejvýše za téměř tři dekády

Růst cen v průmyslu je nejvyšší v historii samostatné České republiky. V říjnu se ceny průmyslových výrobců meziročně vyšvihly o 11,6 procenta ze zářijových 9,9 procenta.

Přečíst článek

Na stoupajících cenách má podle komory vliv zhruba deset faktorů, kromě výše uvedených i obecně inflace ve výši šest procent, nedostatek pracovníků a tedy tlak na vyšší mzdy i rostoucí ceny hnojiv a krmiv. „Současně je třeba připomenout, že zároveň s plnou intenzitou doznívají dopady pandemie COVID-19 a ani klimatické podmínky nejsou ideální. Ať už se jedná o silný déšť, záplavy v okolních státech či další výkyvy počasí,“ podotkla mluvčí.

Firmy hlásí zdražování

Zdražování od ledna už ohlásila řada tuzemských firem v čele s potravinářskou jedničkou na trhu - Agrofertem, který prostřednictvím svěřenských fondů vlastní premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). „Ceny energií, paliv, obalů, ale i surovin dramaticky rostou a zdražování v potravinářství je tak nevyhnutelné. Aktuálně o tom jednáme s našimi obchodními partnery,“ říká nová mluvčí Agrofertu Adéla Čabayová.

„Konkrétní zdražení se pak odvíjí od náročnosti výroby daného oboru. Očekáváme cenový narůst napříč naší potravinářskou divizí v rozmezí devět až patnáct procent podle odvětví,“ dodává Čabayová.

>>>>>Vše o inflaci čtěte zde<<<<<

O deset procent vyšší ceny chystá i mlékárenská jednička v Česku Madeta. Ještě před měsícem přitom předpokládala, že nárůst bude pouze o dvě až tři procenta.

„Všechny vstupy neustále zdražují, energie, nafta, obal. Prostě všechno. A my nemůžeme prodávat pod cenou," řekl majitel a šéf Madety Milan Teplý. 

Peníze, ilustrační foto

Češi si příští rok „utáhnou opasky“ dost možná nejvíce od 90. let

Více než šestiprocentní inflace zmírní zdražování realit, úrok na hypotékách totiž vylétne k úrovni pěti a více procent. Pokud splátka hypotéky trvaleji naroste o tisícovky měsíčně, přinese to zmírnění růst cen nemovitostí.

Přečíst článek

Do deseti procent zvedne ceny i Choceňská mlékárna, celosvětově včetně Česka podraží produkce Danone, i když zatím neuvedlo o kolik. Zhruba o desetinu zvýší ceny i společnosti Maso uzeniny Polička a Maso uzeniny Písek, a to ze stejných důvodů jako firmy výše.

Levněji nebude

Výhled do budoucna přitom není nijak pozitivní. Podle dat OSN a její Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) v říjnu stouply světové ceny potravin třetí měsíc za sebou a jejich index se vyšplhal na desetileté maximum. Souhrnný index, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, v říjnu meziměsíčně vzrostl o tři procenta na 133,2 bodu. Oproti loňskému říjnu vykazuje index nárůst o 31,3 procenta.

Situace, že některé potraviny zlevní, není pravděpodobná. Spíše se ceny u některých základních potravin udrží ve stávající výši. Záleží také na postoji obchodních řetězců, jak promítnou stále se zvyšující náklady do svých marží,“ míní Kavanová. „Otázkou také zůstává, jak se projeví v cenách potravin zelená dohoda neboli Green Deal, protože závazky členských států EU jsou do roku 2030 velmi ambiciózní,“ dodává.

Srovnání vybraných druhů základních potravin (v korunách)

  leden 2019 listopad 2019 listopad 2020 listopad 2021
máslo (1 kg) 208,78 192,40 190,21 213,68
eidamská cihla (1 kg) 145,01 147,46 157,81 168,86
jogurt bílý (150 g) 8,78 9,31 9,11 10,05
mouka hladká (1 kg) 10,92 11,93 12,61 14,36
cukr krystal (1 kg) 13,13 14,40 15,70 17,25
vejce (10 ks) 33,24* 31,94 30,94 33,86

* březen 2019

pramen Český statistický úřad

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

nákup (ilustrační foto)
video

Čtvrtka másla přes padesát korun. Ceny základních potravin opět trhají rekordy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme