Reklama

K vašim penězům se dostanete, uklidňuje Biden po krachu SVB

Silicon Valley Bank minulý týden krachla, teď panují obavy, aby pád neměl dominový efekt.
ČTK / AP

Americký prezident Joe Biden po krachu banky Silicon Valley Bank (SVB) ujistil Američany, že jejich vklady budou k dispozici. Podle agentury Reuters také uvedl, že chce pohnat ke zodpovědnosti osoby, co za „průšvih” mohou. Peníze daňových poplatníků na řešení situace použít nehodlá. Následně britská banka HSBC oznámila, že získá za jednu libru (26,7 koruny) britskou dceřinou společnost SVB.

Reklama

„Američané a americké podniky si mohou být jisti, že jejich bankovní vklady budou k dispozici, až je budou potřebovat,” uvedl Biden v prohlášení. „Jsem pevně odhodlán pohnat k plné zodpovědnosti ty, kteří jsou za tento průšvih zodpovědní, a pokračovat v našem úsilí o posílení dohledu a regulace větších bank, abychom se do podobné situace již nedostali,” doplnil.

Vše o dění po krachu Silicon Valley Bank čtěte zde:

Rovněž americké ministerstvo financí, centrální banka Fed a Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC) přispěchaly s ujištěním, že lidé a podniky, kteří mají peníze uložené u SVB, budou mít od pondělí přístup ke své hotovosti. „Američané mohou mít důvěru v bezpečnost a spolehlivost našeho bankovního systému,” řekla americká ministryně financí Janet Yellenová. Dodala, že regulační orgány chtějí zajistit, aby se krize nerozšířila na další banky.

Silicon Valley Bank

Lukáš Kovanda: Krach SVB může poslat britské technologické firmy o dvacet let nazpět

Nadcházející týden by měl ukázat, zda je páteční kolaps šestnácté největší banky v USA, Silicon Valley Bank, pouze izolovanou záležitostí, nebo zda může jít o předzvěst plošnějšího problému, potenciálně dokonce bankovní krize s mezinárodním přesahem.

Přečíst článek

Krach SVB je největším bankrotem banky v USA od roku 2008. Správcem banky byla jmenována FDIC. Ta uvedla, že aktiva banky činí 209 miliard dolarů (4,6 bilionu korun) a vklady 175,4 miliardy dolarů.

Policisté opouštějí krachující Silicon Valley Bank v Santa Clara v americké Kalifornii, pátek 10. března 2023

Krach SVB se šíří do světa. Do insolvence míří její britská pobočka, dvě stě start-upů žádá Downing Street, aby zasáhla, jinak padnou

Důsledky největšího bankovního krachu od dob finanční krize v podobě bankrotu Silicon Valley Bank se šíří do světa. Britská pobočka banky míří podle agentury Bloomberg do insolvence a téměř dvě stě technologických firem a start-upů žádá tamní vládu, aby zasáhla, jinak jako klienti SVB zkrachují také, uvedl Bloomberg.

Přečíst článek

Banku používaly i některé české start-upy, upozornil server Czechcrunch.cz. SVB se specializovala na technologické společnosti podporované rizikovým kapitálem a zástupci těchto firem se obávají ničivého efektu na tento segment po celém světě. Propad akcií SVB, který začal ve čtvrtek, se přenesl i na další americké a evropské banky. Podle výpočtu agentury Reuters ztratily americké banky za poslední dva dny na burze přes 100 miliard dolarů a evropské banky přišly o 50 miliard dolarů hodnoty.

Banka za jednu libru

Britská banka HSBC oznámila, že za jednu libru (26,7 koruny) získá britskou dceřinou společnost SVB. Převzetí má zachránit důležitého věřitele začínajících technologických firem v Británii. Tento krok přichází poté, co americké úřady v pátek rozhodly o uzavření SVB Financial Group, mateřské společnosti Silicon Valley Bank. Správcem banky byla jmenována Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC).

„Tato akvizice má pro naše podnikání v Británii obrovský strategický smysl,” uvedl generální ředitel HSBC Noel Quinn.

SVB UK je oddělena od americké skupiny. HSBC dodala, že aktiva a závazky mateřské společnosti nejsou součástí transakce.

Dohoda ukončila horečná jednání mezi vládou, regulačními orgány a potenciálními kupci britského podniku, která se uskutečnila o víkendu. SVB UK měla k 10. březnu úvěry 5,5 miliardy liber a vklady 6,7 miliardy liber. Skutečný vlastní kapitál má činit zhruba 1,4 miliardy liber, uvedla HSBC. Transakce by měla být dokončena okamžitě.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Průčelí pobočky americké First Republic Bank v Los Angeles.

Úřady zavřely First Republic. V USA končí za dva měsíce už třetí velká banka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme