Reklama

Japonská inflace dál roste. Zbytek světa by ji ale mohl závidět

Japonsko - inflace - ilustrační foto
ČTK
 ČTK

Japonsko je strukturou ekonomiky náchylné na rostoucí ceny energií. Problém v posledních měsících představuje také slabý jen.

Reklama

Jádrové spotřebitelské ceny vzrostly v Japonsku v červnu meziročně o 2,2 procenta, což je nejrychlejší tempo za sedm let. Už třetí měsíc jsou nad dvouprocentním cílem japonské centrální banky. S odvoláním na statistiku, kterou zveřejnila japonská vláda, o tom informovala agentura Kjódó. Japonská ekonomika čelí tlaku vysokých světových cen surovin, které zvýšily náklady na dovoz do země.

Růst cen odpovídá odhadu analytiků. V dubnu a květnu rostl ukazatel tempem 2,1 procenta. Vývoj zpochybňuje názor japonské centrální banky, která měla za to, že nárůst cen ve třetí ekonomice světa bude přechodný, připomněla agentura Reuters.

Jádrový index spotřebitelských cen, který nezahrnuje čerstvé potraviny, zaznamenal desátý měsíc meziročního růstu v řadě. Odhaluje zranitelnost Japonska chudého na zdroje vůči prudkému růstu světových cen energií. Velkou roli při zvyšování cen dovážených energií a surovin sehrál také slabý jen.

Cena leteckého petroleje v červnu meziročně stoupla o 23,4 procenta, cena benzinu o 12,2 procenta. Ceny potravin bez započtení těch, které rychle podléhají zkáze, vzrostly o 3,2 procenta, což je nejrychlejší tempo od roku 2009.

Christine Lagardeová, šéfka ECB

Raketová inflace přiměla ECB po jedenácti letech zvýšit sazbu. Konečně, říkají experti

Evropská centrální banka (ECB) zvýšila svou základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 0,5 procenta. Ke zvýšení úroků přikročila poprvé od roku 2011.

Přečíst článek

zlato, zlaté slitky

Zlato je na více než ročním minimu. Další ochromující úder mu uštědří ECB

Cena zlata ve čtvrtek na světových trzích klesla nejníže od loňského března. Kolem poledne kov ztrácel zhruba 0,8 procenta a jeho cena se pohybovala kolem 1682 dolarů za troyskou unci (oz; 31,1 gramu). Investoři čekají, zda a o kolik dnes Evropská centrální banka (ECB) zvýší základní úrokové sazby. Vyhlídka na zdražování peněz ze strany velkých centrálních bank totiž snižuje atraktivitu zlata, které žádné úroky nenese.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

video

Co přinese rok 2024 z pohledu investic? I o tom mluvili experti na konferenci EMUN

Přečíst článek
Akcie čínského Tencentu se mohou zhodnotit až o 50 procent

Tencent, Nvidia i český Colt. To jsou velké příležitosti pro zbohatnutí v roce 2024

Přečíst článek
Evropa i Amerika budou dál škrtit ekonomiku. Naopak Čína povoluje šrouby a akcie letí nahoru (na snímku sídlo Evropské centrální banky).

Evropa i Amerika budou dál škrtit ekonomiku. Naopak Čína povoluje šrouby a akcie letí nahoru

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme