Reklama

Jaké zhodnocení slibují termínované vklady v listopadu? Tady je přehled

Jaké zhodnocení slibují termínované vklady v listopadu?
iStock
Věra Tůmová

Téměř všechny banky u nás už peníze na termínovaných vkladech úročí sazbou mezi pěti a šesti procenty. Na současnou inflaci to sice nestačí, ale je to rozumnější než nechat volné prostředky na běžném účtu bez jakéhokoliv zhodnocení. K získání lepší sazby není potřeba obvykle splnit ani mnoho podmínek. Pro lepší orientaci na trhu přinášíme proto přehled těch nejvyšších sazeb, které banky na svých termínovaných vkladech nabízí před koncem roku 2022.

Reklama

Sazby u termínovaných vkladů obvykle nerostou v České republice tak dynamicky jako u spořicích účtů. Ty nejlepší „termíňáky“ ovšem zhodnocují úspory přece jen nepatrně lépe než spořicí účty. Momentálně se ty nejvyšší sazby termínovaných vkladů v bankách pohybují kolem šesti procent. 

Nejlepší listopadové sazby jsou pro obří vklady

Termínovaný vklad s nejvyšším úročením 6,30 procenta má v listopadu 2022 J&T Banka. Její podmínka minimálního vkladu ve výši jednoho milionu korun je ale cíleně určená specifické skupině movitých a pro drobné střadatele je nedostupná. Druhou nejzajímavější sazbu 6,11 procenta na 12 měsíců pak nabízí z bankovních domů, stejně jako u spořicích účtů, staronová Max Banka, která je na trhu od října letošního roku jako nástupce dřívější Expobank.

Aktuální sazby zářijových spořicích účtů. Víme, kde vám dají nejlepší sazbu

Zatímco jedna velká banka sazbu svého spořicího účtu v září snižuje téměř na půlku, při nesplnění podmínek na zvýhodněnou sazbu, jiná velká zase vyrazila atakovat šestiprocentní sazbu. Tu ostatně nabízí v Česku stále několik dalších bank. Složité hry s podmínkami pro výhodné úročení a na garance úrokové sazby tak pokračují. Podívejte se, které banky aktuálně nabízejí na spořicích účtech nejvyšší úrok.

Přečíst článek

Šestkovou sazbu má na termínovaném vkladu vedle Max Banky Banka Creditas, ČSOB včetně ČSOB Poštovní spořitelny a také Komerční banka. Se stejnou sazbou se od 9. listopadu chlubí i Unicredit Bank, ale nejde o termínovaný vklad. Jedná se o marketingovou kampaň pro nové klienty s novým běžným účtem a se šestiprocentní sazbou na speciálním spořicím účtu. 

Více jak 5,50 procenta na termínovaném vkladu momentálně nabízí už jen Raiffeisenbank (5,80) a Trinity bank (5,58).  

Nejlepší úrokové sazby na termínovaných účtech tuzemských bank v listopadu 2022:

 

BANKA PRODUKT Minimální vklad (v Kč) Maximální úrok (v pct) Podmínky a limity sazby

J&T Banka

 Vklady s výpovědní lhůtou (33 dnů a 3 měsíce)

  1 milion

6,30

Minimální vklad 1 milion korun nebo ti, kdo už mají v bance investice 100 tisíc a více nebo vklad milion, mohou mít počáteční vklad 100 tisíc korun. Úrok 6,3 procenta platí pro vklady od 12, 15, 18 a 24 měsíců.

Max Banka

IQ MAXI vklad

100 tisíc

 6,11

Trvání termínovaného vkladu 6 měsíců až 5 let. Nejvyšší sazba je pro vklad 1 rok (6,11 procenta), pak sazba klesá až na 2,61 procenta za 5 let. S uloženými penězi nelze volně disponovat. Při předčasném výběru neplatíte sankci, ale přijdete o zhodnocení. Banka nabízí i zhodnocení na termínovaných vkladech v eurech a amerických dolarech.

Banka Creditas

 Termínovaný vklad

 5000

6,00

Garantovaná sazba – nejlepší na 6 měsíců, pak sazba klesá. Termínovaný vklad je možné založit na pobočce, online, v IB, SB.

ČSOB / ČSOB Poštovní spořitelna

Termínovaný vklad

5000

6,00

Maximální vklad 3 miliony korun. Lze komplet sjednat přes IB, splatnost může být 1, 3, 6, 12, 24 a 36 měsíců, ne všechny termíny jsou ale se zvýhodněnou sazbou, lze sjednat automatickou obnovu, výběr mimo termín se sankcí 1 procenta z vybírané částky, o načtené úroky ale nepřijdete.

Komerční banka

Termínovaný účet Bonus Invest

  5000

6,00

Termínovaný účet s investováním do podílových fondů. Zvýhodněná sazba platí při investici ve stejné nebo vyšší sumě jako je vklad. Účet je bez automatické obnovy. Sazba až do 1 milionu korun.

Raiffeisenbank

Termínovaný vklad

10 tisíc

5,80

Peníze lze uložit na 1, 2, 3, 6, 9, 12, 24, 36 nebo 48 měsíců (sazba 0,01 procenta – 5,80 procenta). Úroky se vyplácí po skončení doby vkladu. Během spoření lze vybrat peníze pouze se sankcí. 

Raiffeisenbank

Termínovaný vklad eKonto Garant

10 tisíc

5,80

Lze ukládat na 12, 24 a 36 měsíců. Úroky kvartálně. Lze jednorázově vybrat 20 procent bez poplatku. Při vkladu 10 až 30 milionů korun na 12 měsíců sazba 6,00 procenta.

Trinity Bank

Spořicí účet s fixací

0

5,58

Do limitu 400 tisíc úročeno 5,58 procenta, nad tuto sumu 4,58 procenta.

Komerční banka

Termínovaný účet

5000

5,50

Pro 7 dní, či 1 měsíc nebo 12 měsíců. Sazba platí do 1 milionu korun. Pro vklady nad 5 milionů korun existuje Termínovaný vklad s individuální sazbou. Předčasný výběr se sankcí 250 korun. Lze nastavit automatickou obnovu.

UniCredit Bank

Termínovaný vklad

30 tisíc

5,50

Lze sjednat vklad na dobu od 1 týdne do 5 let, zvýhodněné jsou ale jen vybrané sazby 6 a 12 měsíců.

Oberbank

Top Jistota Plus

30 tisíc

5,40

Termínovaný vklad na 18 měsíců s rostoucím výnosem vždy po 6 měsících. Lze kdykoliv ukončit bez sankce. Prvních 6 měsíců (4,00 procenta), 7.–12. měsíc (4,10 procenta) a 13.–18. měsíců (5,40 procenta)

Moneta Money Bank

Termínovaný vklad

40 tisíc

5,30

Při sjednání spolu s běžným účtem bonus 1000 korun. Pro stávající klienty lze sjednat přes IB nebo SB. Při předčasném výběru poplatek 2 procenta z vybírané částky.

Fio banka

Termínovaný vklad

3000

5,10

Lze založit přes IB či SB a vklad lze navyšovat, ale úročení nového vkladu je až od termínu obnovy. Zrušení či předčasný výběr zatížen sankcí.

Oberbank

Top Jistota

30 tisíc

5,10

Vklad na 6, 9, 12 měsíců, lze kdykoliv ukončit bez sankce.

Česká spořitelna

Vkladový účet

5000

4,50

Lze založit přímo v IB nebo ve SB v mobilu. Sazba garantovaná po celou dobu. Mimo den obnovení je možné vybrat až 25 procent jistiny bez dopadu na úročení. Lze založit na 3, 6 nebo 12 měsíců. Účet může být s automatickou obnovou nebo bez ní. 

mBank

mVklad

1000

0,10

Automatická obnova. Lze zřídit přes IB.

zdroj: internetové stránky bank
IB – internet banking
SB – smart banking

Čím se liší termínované vklady od spořicích účtů

Daní za o něco lepší úrokovou sazbu termínovaných vkladů je však horší dostupnost uložených peněz. Ty jsou totiž na vkladovém účtu zablokovány po předem stanovenou dobu v řádu týdnů, měsíců i let. Pokud si peníze vyzvednete před koncem této doby, přijdete buď o celé zhodnocení nebo platíte sankci podle výše vyzvednuté sumy. 

Úrok na nejvýhodnějším spořicím účtu už začíná šestkou. Porovnali jsme podzimní nabídky bank

Třináct bank u nás už nabízí na spořicím účtu úročení pět procent a více. Nejlepší sazbu přes šest procent si ale celý říjen drží zatím jen staronová Max banka. Přinášíme aktuální přehled nejlepších tuzemských spořicích účtů.

Přečíst článek

Termín, do kterého nesmíte peníze z termínovaného vkladu vybrat, si můžete nastavit napevno nebo s automatickou obnovou. Další obvyklou podmínkou pro založení termínovaného vkladu bývá vedle zmiňované vázací doby i minimální suma, kterou je třeba složit na účet. Většina bank současně nabízí více variant těchto vkladů odstupňovaných podle kombinace doby a výše uložené částky. Například v Oberbank ale mají i pásmové úročení po šesti měsících s rostoucím výnosem.

Často také platí, že aktuální marketingová akce banky může být o dost zajímavější než dosavadní nabídka. Vyplatí se proto si prostudovat všechny typy termínovaných vkladů, které banka má, a to jak pro nové, tak i pro stávající klienty, protože i mezi tím bývají rozdíly. Peníze na termínovaných vkladech jsou chráněné ze 100 procent díky pojištění vkladů, a to až do sumy, která odpovídá 100 tisícům eur. 

peníze, ilustrační foto

Část Čechů přestává kvůli drtivé inflaci spořit. Raději investují

Léta si spoří třeba na vlastní bydlení, lepší vybavení domácnosti, na auto či na vysněnou letní dovolenou. Teď se Čechům tato přání vzdalují, protože úspory se jim před očima smrskávají vlivem inflace a s ní souvisejícího všeobecného zdražování. A jen asi čtvrtina populace se tuto situaci snaží řešit investováním. 

Přečíst článek

Samotné založení termínovaného účtu netrvá příliš dlouho a ve většině bank je možné si jej sjednat přes internetové bankovnictví, smartbanking nebo telefonicky během chvilky. 

Banky versus kampeličky

Jedny z nejvyšších sazeb na termínovaných vkladech dlouhodobě nabízejí kampeličky, tedy spořitelní družstva. Pokud se rozhodnete peníze u některé z nich uložit, musíte ovšem počítat s tím, že požadují minimální zůstatek, a ne úplně zanedbatelný základní členský vklad, který se neúročí vůbec a nespadá tak ani pod ochranu pojištěním vkladů. Ty nejlepší úrokové sazby kampeliček pro termínované vklady začínají už nějakou dobu šestkou a dá se předpokládat, že se kvůli konkurenceschopnosti ještě zvýší s tím, jak porostou i sazby v bankách.

Ilustrační foto

Konec hypoték v akci. Úrok jde opět nahoru

Po dvou měsících mírného zlevňování hypotéky na začátku listopadu opět zdražují. I když ne dramaticky jako v první polovině roku. Důvod? Končí totiž akční slevy bank.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

spoření, energie

Kdo dá víc. Velké srovnání termínovaných účtů. Rekord je devítiprocentní sazba

Přečíst článek

Úrok na nejvýhodnějším spořicím účtu už začíná šestkou. Porovnali jsme podzimní nabídky bank

Přečíst článek

Úroky u „spořáků“ už nenápadně klesají. Větší změny v úročení vkladů chystají banky v březnu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme