Reklama

Jak nejlevněji vytopit dům? Dřevo vyjde 12krát levněji než elektrokotel

Oheň v krbu
Pixabay
Lukáš Kovanda

Dramatický růst cen plynu a elektřiny způsobuje současný strmý nárůst popularity tuhých paliv, zejména dřeva a hnědého uhlí. Jejich cena tak citelně stoupá. Stále však ne tolik jako cena plynu nebo elektřiny.

Reklama

Vůbec nejlevnějším zdrojem energie je v současnosti dřevní štěpka. Ta vzniká štěpkováním neboli drcením odpadu při zpracování dřeva. Pokud je běžnému rodinnému domku zdrojem energie kotel na štěpku, činí roční náklady vytápění a ohřevu vody necelých 10 tisíc korun.

Pro srovnání, kdo na vytápění a ohřev vody využije v plně srovnatelném rodinném domku elektrokotel, zaplatí více než 12krát tolik, totiž necelých 122 tisíc korun.

V uvedených cenách nejsou započteny náklady na provoz elektrospotřebičů, související platby za elektroměr a náklady na údržbu a nutné investice. I při jejich započteny je však dřevo dramaticky levnějším zdrojem energie než elektřiny.

Ilustrační foto

Hypotéky opět o něco zdražily. Zřejmě ale už dosáhly vrcholu

Úroková sazba u nově poskytnutých hypoték v červenci vzrostla na 5,4 procenta z červnových pěti procent. Průměrná sazba je tak nejvyšší od poloviny roku 2010.

Přečíst článek

Organizované skupiny kradou v lese dřevo

Není divu, že cena dřeva a produktů z něj, jako je právě štěpka, v současnosti dramaticky roste. Meziročně ceny vzrostly průměrně zhruba trojnásobně. Policisté také evidují větší počet krádeží palivového dřeva, výjimkou nejsou ani organizované skupiny, které loupí dřevo v lesích.

Po zmíněné štěpce se totiž mohou „utlouct“ nejen individuální spotřebitelé, ale také velké teplárny nebo elektrárny. Ty štěpku spalují společně s uhlím. Nahrazují tak drahý plyn.

Dřevem topí zhruba 1,5 milionu domácností v Česku. Mnohé však letos mnohem více než v uplynulých letech zapojí svá kamna nebo krby na dřevo, a budou se tak snažit ušetřit třeba v rámci kombinovaného vytápění právě dřevem a elektřinou. 

Temelín

Lidstvo potřebuje mnohonásobně více levné energie. Jinak se nebude rozvíjet a dojde na konflikty

Nedostatek energie, v našem případě plynu, nás nutí k energetickým úsporám. Jde o krátkodobé řešení, protože nic jiného nám nyní ani nezbývá. Dlouhodobě ale potřebujeme spotřebovávat více energie. Násobně více levné energie, abychom byli schopni řešit problémy, inovovat a prosperovat, píše v komentáři pro Newstream David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny.

Přečíst článek

Na Ukrajině v létě vyrábějí co nejvíce kamen, aby lidem pomohly přežít válečnou zimu

Ukrajinci kácí lesy, schovávají uhlí a vyrábějí kamna. Cílem je přežít válečnou zimu

Evropa se kvůli omezování dodávek energií ze strany Kremlu chystá na nezvykle tvrdou zimu, ještě horší vyhlídky ale mají obyvatelé napadené Ukrajiny. Z původně zamýšlené bleskové války se stal dlouhodobý konflikt, v němž ruská armáda zničila stovky důležitých energetických rozvoden či tepláren. Lidé na Ukrajině proto již nyní v létě kácí stromy v okolí měst a obcí, shromažďují a schovávají zásoby uhlí na co nejvíce bezpečných místech a ve velkém probíhá výroba kamen. Cílem je přežít zimu, řekl starosta Lvova Andrij Sadovyj deníku The New York Times.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Prudký růst ceny plynu v Česku není chyba, říká Eurostat

AKTUALIZOVÁNO: Za prudkým růstem ceny plynu v Česku není chyba, říká Eurostat. ČSÚ by přivítal změnu metodiky

Přečíst článek
Anders Opedal (vlevo), generální ředitel Equinoru, nečeká, že by plyn a elektřina výrazně zlevnily.

Vysoké účty za elektřinu a plyn zůstanou. Kvůli obnovitelným zdrojům, soudí šéf Equinoru

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme