Reklama

Investujte do firem a nemovitostí, vyhněte se zlatu, radí čeští superbohatí

ruleta, investiční sázky
Pixabay
Veronika Kudrnová
vku

Stavební pozemky, start-upy, rezidenční nemovitosti a akcie. To jsou horké investiční sázky českých a slovenských dolarových milionářů, tedy lidí s disponibilním majetkem převyšujícím 22 milionů korun. Superbohatí s ohledem na narůstající inflaci radí zařadit do portfolia pružnější aktiva, která dokážou znehodnocení lépe odolávat, uvádí zpráva Wealth Report 2021, za níž stojí J&T Banka. Naopak dříve tradiční zlato je v současné době pro majetné investičním propadákem.

Reklama

Nejvyšší zhodnocení očekávají čeští i slovenští dolaroví milionáři od nemovitostí, a to přes to, nebo právě proto, kvůli jejich narůstající ceně. Nejvíce přitom věří investicím do stavebních pozemků, které jako top investici označilo hned 49 procent českých a 42 procent slovenských bohatých.

Důvodů lze nalézt na současném trhu hned několik. Tím hlavním je, že stavební pozemek dokáže jako reálné aktivum odolávat inflačním tlakům.

Central Group - Žižkov

Průměrný pražský byt zdražil o dvě roční mzdy, nově jich je potřeba 16

Za posledních pět let vzrostly ceny pražských bytů o 90 procent, mzdy ale jen o 33 procent. Z indexu sestavovaného developerskou společností Central Group vyplynulo, že nový byt v metropoli s plochou 70 metrů čtverečních už stojí 16 ročních průměrných hrubých mezd Pražana. Oproti loňsku je to o dva roční platy více. Index počítá s průměrnou hrubou měsíční mzdou v metropoli 50 556 korun a cenou nového bytu o uvedené rozloze 9 626 234 korun.

Přečíst článek

„Důležitou roli hraje i stále vysoká poptávka po rezidenčních nemovitostech, což se projevuje v jejich rostoucí ceně. A právě stavební pozemek je prvním krokem ke stavbě rezidenční nemovitosti,“ vysvětluje výsledky Petr Sklenář, hlavní ekonom J&T Banky. „V neposlední řadě se očekává, že se konečně rozjedou stavební projekty, které byly pozastaveny kvůli přerušení dodavatelských řetězců. Mimochodem stavební pozemky patří mezi aktiva, která si za posledních deset let udržela u dolarových milionářů očekávání jednoho z nejzajímavějších zhodnocení,“ dodává.

Realitní bublina jen tak nesplaskne

Do velké míry důvěřují dolaroví milionáři i rezidenčním nemovitostem, od kterých nejzajímavější zhodnocení očekává 31 procent českých a 36 procent slovenských dolarových milionářů. Zatímco v roce 2020 investory od nákupu odrazoval příliš prudký růst cen a riziko výpadku nájmů, které mohou snížit návratnost investice (objevily se v 25 procentech odpovědí), letos respondenti rezidenčním nemovitostem věří, a to i když jejich ceny meziročně ještě výrazněji stouply.

hypotéky, hra, Monopoly, mezigenerační úvěry

Jak vyzrát na inflaci? Realitní fondy to umějí. Ale ne všechny

Kam vložit peníze, aby neztrácely hodnotu, když se inflace blíží šesti procentům? A podle ekonomů půjde až k sedmi procentům, možná i výše. Tuto otázku řeší řada lidí, kteří mají úspory. Realitní fondy to dokážou. Ale pozor, ne všechny. Vždy je třeba vybírat.

Přečíst článek

„Zdá se také, že se dolaroví milionáři v dohledné době neobávají splasknutí nemovitostní bubliny. Zájem o rezidenční nemovitosti je stále velký, neboť jak v Česku, tak na Slovensku se kvůli složité stavební legislativě stále málo staví. Podpořil ho také lockdown, kdy výrazně vzrostla poptávka po rekreačních objektech,“ uvedl Sklenář.

O přetrvávající realitní bublině hovoří také developeři. „Ceny rostou setrvale především kvůli vysokému převisu poptávky nad nabídkou, komplikovanému povolovacímu procesu a zdražování a nedostatku stavebního materiálu a pracovních sil,” uvedl například majitel a zakladatel JRD Jan Řežáb. 

„Při nabídce, která je na úrovni jednotek tisíc nových bytů v hlavním městě ročně, je logické, že problém, který způsobuje astronomické ceny, není na straně vysoké poptávky například po investičních bytech, ale na straně celkově malé nabídky bytů," doplnila ředitelka strategie UDI Group Marcela Fialková.

Bratislavské sídliště

Byty v Bratislavě jsou o třetinu levnější než v Praze

Mladý Vít Soural, syn miliardáře a developera Marcela, vstoupil letos na podzim na Slovensko se svým start-upem Flat Zone, který srovnává a analyzuje ceny bydlení. Nyní ze slovenského trhu přináší první data.

Přečíst článek

I sázka na zemědělskou půdu se vyplácí

Zemědělské půdě pak již několik let fandí přibližně pětina českých a slovenských bohatých. Přitom ještě v roce 2016 byla zemědělská půda mezi českými milionáři jasná investiční jednička. Více než dvě pětiny respondentů si od ní slibovaly největší návratnost. Nešlo ani tolik o příjmy z pachtovného, tedy pronájmu pozemku zemědělcům. Spíše se všeobecně očekávalo, že ceny porostou.

Výnos bohatí vidí však i u investic do firem, ať už v podobě akcií zahraničních firem, private equity investic či start-upů. Zejména start-upy v uplynulých letech ukázaly, že jsou životaschopné, navíc loňský rok přinesl řadu projektů, které jsou pro investory srozumitelné, neboť poskytují nové technologie pro e-health, e-commerce či firemní systémy.

Zejména kolem start-upů působících v oblasti digitálního zdravotnictví je letos rušno. Společnost Pilulka bratrů Kasových například letos na jaře spustila ve spolupráci se StartupYardem projekt Pilulka Lab. Do jednotlivých startupů právě se zaměřením na digitalizaci zdravotnictví a přilehlých oblastí se chystá investovat až jeden milion eur.

Laboratoř, ilustrační foto

Sotio dostalo od PPF sedm miliard. Půjdou na vývoj léčby nádorů

Firma Sotio Biotech získala od skupiny PPF 280 milionů eur (7,1 miliardy korun) na další vývoj nových metod léčby nádorových onemocnění. Půjde o rozšíření a rozvoj produktového portfolia, včetně hlavního vyvíjeného přípravku SOT101, spuštění čtyř nových klinických studií a další vývoj do konce roku 2023.

Přečíst článek

Miliardáře z bpd partners zase zaujal slovenský telemedicínský projekt S-Case a nesmíme zapomenout ani na štědrou podporu PPF, která vložila do biotechnologické společnosti Sotio 280 milionů eur (7,1 miliardy korun) na další vývoj nových metod léčby nádorových onemocnění. 

„Investice do začínajících firem může být také zdrojem inovací a technologických novinek ve vlastní firmě, neboť investor získá někoho s nápady, kdo je schopný rozšířit jeho byznys. Zatímco dříve existovala jen možnost přímé investice do vybraného startupu, dnes fungují různé venture kapitálové fondy a platformy, přes něž lze nejenom investovat, ale také se přímo potkávat se začínajícími podnikateli. Tyto novinky rovněž přispěly ke zvýšenému zájmu o startupy,“ upřesňuje výsledky Alena Tkáčová, obchodní ředitelka J&T Banky.

Cena ropy

Nejen plyn a ropa. Zdražuje vše, až na zlato

Energetické komodity jdou nahoru o desítky procent, což povede k dalšímu zdražování zboží a služeb. Nahoru jdou ale ceny i dalších komodit. Naopak výrazně ztrácejí cenné kovy a také produkty ze sóji.

Přečíst článek

Propadák roku? Zlato

Zlato v očích dolarovích milionářů ztratilo lesk. Zatímco v roce 2020 mu věřila přibližně pětina dolarových milionářů (20 procent v ČR, 23 procent v SR), letos už to bylo v obou zemích shodně jen osm procent. Důvodem je klesající cena tohoto drahého kovu, která jen letos zaznamenala osmiprocentní meziroční propad, a ztráta puncu zlata jako uchovatele hodnoty v prostředí zvýšené inflace.

Investice do zlata letos nejen nepokryla inflaci, ale přinesla i nominální ztrátu. Jeho pozici převzaly v průzkumu kryptoměny a bitcoin, které se z loňských šesti procent vyšvihly na letošních 16 procent, a také klasičtější investice do akcií a private equity.

zlato, zlaté slitky

Zlato se vrací pod zem. Češi skupují cihly a zakopávají je na zahradě

Strach z inflace, nejistoty spojené s pandemií a narůstající nedůvěra ve schopnosti politiků i ekonomů žene Čechy k horečnému skupování zlatých cihel. Ty přitom pozvolna docházejí. Vyplatí se nyní nákup zlata? 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Benko do vězení! Heslo proti zakladateli společnosti Signa Holding Renému Benkovi se objevilo na staveništi v Theatinerstrasse v Mnichově už v dubnu

Kdo chce moc, nemá nic. Rakouský miliardář padl ke dnu a táhne s sebou známá jména

Přečíst článek

Jakub Kudýn z J&T: Profesionální investoři se hrnou do Premier League. Moc dobře vědí proč

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme