Reklama

Investiční výzva má vítěze! Turbulentní dobu porazil Dalibor z newstream.cz s akciemi ČEZ

Investiční výzva má vítěze! Turbulentní dobu porazil Dalibor z newstream.cz s akciemi ČEZ
ČTK
Tereza Zavadilová
tzv

Kdo v uplynulém kvartále vsadil vše na jednu kartu, mohl hodně vyhrát i hodně prohrát. A jak si vedly jednotlivé instrumenty v #investicnivyzva?

Reklama

Redakce newstream.cz vyhlásila #investicnivyzvu s portálem Fondee v polovině ledna letošního roku. Od té doby se svět radikálně změnil: zatímco v lednu analytici čekali, že letos přijde v ekonomice popandemický boom, všechny plány zhatila válka na Ukrajině.

Investiční výzva se tedy trefila do vysoce turbulentní doby. Přesto šlo za uplynulý čtvrtrok zhodnotit investiční portfolia až o pětinu. O tolik vzrostla hodnota virtuálního majetku Daliborovi Martínkovi z newstream.cz,  který vše vsadil na akcie energetické skupiny ČEZ. Byla to předvídavá sázka - vlivem geopolitického napětí nejvíce vzrostly ceny energií a surovin.

A co konkrétně se na trhu dělo? „Poslední tři měsíce byly ve světě i na trzích dost turbulentní. Je to vidět i na pohybech fiktivních portfolií z investiční výzvy,“ popisuje Jan Hlavsa z Fondee. Cena ropy vyletěla o skoro 40 procent, zemní plyn skoro o 150 procent. Vzrostla i cena zlata (o 14 procent) a přeneseně i hodnota akcií těžařů zlata (o 37 procent). 

U akcií to bylo různé. Třeba akcie Tesly po prvním měsíci od vyhlášení výzvy šly dolů o více než 10 procent, ale za další dva měsíce jejich cena opět rostla, takže celkově jsou v plusu přes sedm procent. Naproti tomu hodnota akcií Spotify se propadla o třetinu a farmaceutické Moderny o pětinu.

Indexové ETF se podle statistiky Fondee pohybovaly méně dramaticky. ETF indexu největších amerických firem S&P 500 po měsíci ztrácel čtyři procenta, ale celkově skončil v plusu 1,3 procenta. Evropské trhy na tom byly hůř, na čemž měla zřejmě největší podíl válka na Ukrajině. ETF Eurostoxx 50 se propadl o deset procent. 

býk vs. medvěd

Kdo je superinvestor? Sledujte Investiční výzvu 2022!

Bitcoin, zlato nebo Tesla? Zasoutěžte si v Investiční výzvě 2022! Investujeme virtuálních sto tisíc korun na tři měsíce. Hlásit se lze do 20. ledna s hashtagem #investicnivyzva.

Přečíst článek

Hlavní kryptoměny skončily v plusu, bitcoin o 5,5 procenta a ethereum o 6,5 procenta, některé další jako Polkadot nebo Sandbox skončily ve výrazném mínusu. „Protože jsme fiktivní portfolia sestavovali v českých korunách, projevil se i pohyb kurzu. V případě eura do bylo jen minimálně, ale americký dolar posílil oproti koruně o skoro pět procent,” vysvětluje Jan Hlavsa z Fondee. 

Všechna vejce v jednom košíčku

A jak si vedla fiktivní portfolia účastníků výzvy? Za pozornost stojí porovnání mezi diverzifikovanými portfolii a těmi, kde šla celá investice do jednoho titulu. Nediverzifikovaná portfolia se pohybovala v extrémech, kdy dvacetiprocentní zhodnocení mělo portfolio složené čistě z akcií ČEZ, ale zároveň portfolia sestávající zcela z akcií Moderny, TQQQ nebo Sofi se propadla o 20 až 40 procent. Oproti tomu diverzifikovaná portfolia spoléhající na kombinace různých akcií, ETF, komodit nebo kryptoměn měla nejhorší výsledek -2 procenta a nejlepší +21 procent. Pokud nepočítáme portfolia složená jen z různých kryptoměn, ta si vedla hůř.

Dva novináři ze tří

Tři nejlepší portfolia z naší výzvy měla zhodnocení okolo 20 procent. Na 17,5 procenta dosáhl Michal Kučera, který vsadil na 50 procent do ETF S&P 500, 20 procent do kryptoměny ethereum, 20 procent do bitcoinu a 10 procent do zemního plynu. V tomto portfolio se zhodnotilo vše, ale zdaleka nejvíce zemní plyn. 

Zdeněk Malinský rozložil svou investici do ropy (40 %), zlata (30 %) a etherea (30 %). Všechny položky skončily v plusu, nejvíc pak ropa. Celkově toto portfolio vzrostlo o 20,69 procenta. Nejvyšší růst svého fiktivního portfolia pak zaznamenal Dalibor Martínek z newstream.cz. Jeho portfolio bylo přímočaré - vše investoval do akcií ČEZ. Zaznamenal tak růst o 20,78 procenta. Zajímavé je, že dva ze tří majitelů nejúspěšnějších portfolií jsou novináři. 

„Dalibor jakožto výherce výzvy měl možnost vybrat, kam má partner investiční výzvy Fondee poslat příspěvek 10 tisíc korun. Rozhodl se věnovat peníze obecně prospěšné společnosti Magdaléna, která se věnuje léčbě a prevenci závislostí a působí v Praze a Středočeském kraji,“ uvedl Jan Hlavsa z Fondee.

Co si odnést z investiční výzvy? Je potřeba si uvědomit, že investiční horizont tří měsíců je poměrně krátký. Nelze tedy říct, že akcie ČEZ budou pro následující tři měsíce výborná investice, nebo naopak že je potřeba vyhýbat se evropským trhům. V dalších měsících to totiž může být přesně naopak. „Málokdo asi očekával vývoj událostí v posledních měsících, a tedy například dramatický růst cen ropy a zemního plynu. Výsledky výzvy ale docela hezky ilustrují, jak funguje diverzifikace portfolia a proč má smysl,“ uzavírá Hlavsa. 

Ilustrační foto

Fondy jako obrana před inflací? Zapomeňte. Investorům letos prodělaly

Finanční trhy výrazně pocítily v prvním čtvrtletí 2022 dopady globálně se zpřísňující měnové politiky a válečného konfliktu na Ukrajině. Průměrný český investor do podílových fondů prodělal téměř pět procent.

Přečíst článek


 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Eva Hlavsová (Fondee): Mladým jsme vzali jistotu důstojného důchodu, naučme je alespoň investovat

Přečíst článek
Moderní architektura pro Dejvice. Podívejte se, jak má vypadat dostavba Vítězného náměstí

Moderní architektura pro Dejvice. Podívejte se, jak má vypadat dostavba Vítězného náměstí

Přečíst článek
Fondee, zleva Pavlína Louženská, Laureen Holge a Eva Hlavsová

Ženy se bojí rozchodu, protože se neuživí. Fondee chce pomáhat ženám v investiční gramotnosti

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme