Reklama

Investiční platformy musejí dostat licenci ČNB. Jinak skončí

Start-up, ilustrační foto
Stanislav Šulc / Newstream
 ČTK

V loňském roce se přes crowdfundingové platformy protočilo přes 500 miliard korun. Jedničkou je Velká Británie, Česko patří k menším trhům.

Reklama

Platformy poskytující takzvaný investiční crowdfunding, tedy skupinové financování firem a jejich projektů, budou muset zažádat Českou národní banku (ČNB) o licenci. Nová evropská regulace začala platit letos 10. listopadu.

K plné použitelnosti nařízení EU o crowdfundingu je nutné jeho promítnutí do národních předpisů, tzv. adaptace, sdělila ČNB. Ta do přijetí zákona v Česku nemá žádné pravomoci a nemůže ani udělovat povolení. Návrh adaptace schválila vláda před dvěma týdny, účinnost se předpokládá přibližně v polovině roku 2022.

ruleta, investiční sázky

Investujte do firem a nemovitostí, vyhněte se zlatu, radí čeští superbohatí

Stavební pozemky, start-upy, rezidenční nemovitosti a akcie. To jsou horké investiční sázky českých a slovenských dolarových milionářů, tedy lidí s disponibilním majetkem převyšujícím 22 milionů korun. Superbohatí s ohledem na narůstající inflaci radí zařadit do portfolia pružnější aktiva, která dokážou znehodnocení lépe odolávat, uvádí zpráva Wealth Report 2021, za níž stojí J&T Banka. Naopak dříve tradiční zlato je v současné době pro majetné investičním propadákem.

Přečíst článek

Internetové platformy umožňující drobným investorům složit se na nákup dluhopisů, akcií, majetkových podílů či jiných obdobných aktiv zajišťujících firmám kapitál budou muset nově poskytovat více informací centrální bance i investorům. „Povinnému zveřejnění bude podléhat například míra selhání i další předem definované údaje o jednotlivých projektech. Na stole jsou i požadavky na kapitál či adekvátní pojištění. Samotné účastníky crowdfundingu čekají vstupní testy znalostí a vyplňování investičních dotazníků,“ uvedl Ondřej Šmakal, generální ředitel islandsko-česko-britské skupiny Orka Ventures. V Česku působí dále například investiční platformy Fundlift, Fingood nebo Bondster Marketplace.

Trh alternativního on-line financování v Evropě dosáhl podle dostupných odhadů v roce 2020 zhruba 22 miliard eur (550 miliard korun). Od roku 2015 tak vzrostl na více než čtyřnásobek. V Evropě aktuálně funguje přibližně 700 crowdfundingových platforem různých typů, půjčkové, ekvitní, nemovitostní nebo dárcovské. Jedničkou je Velká Británie, která je ve srovnání s ostatními zeměmi řádově napřed. Na celkovém trhu crowdfundingu se podílí téměř 60 procenty. S velkým odstupem následují Itálie, Francie a Německo. Každá z těchto zemí má na evropském trhu podíl mezi pěti a deseti procenty.

Česká republika, která je domovem zatím jen pro několik crowdfundingových platforem, vykazovala v roce 2020 objem financování 140 milionů eur (asi 3,5 miliardy korun). Zůstala tak za zeměmi, jako jsou Estonsko, Irsko či Litva.

Daňový systém

Paušální daň je propadák. A kvůli inflaci jím nejspíš zůstane

Lidé mají poslední dva týdny na vstup do režimu paušální daně. Letos zájem o ni zaostal za očekáváním, což se i kvůli rapidní inflaci zřejmě zopakuje také v příštím roce.

Přečíst článek

šéf ČEZ Esco Kamil Čermák

Fenoménem dneška jsou bateriová úložiště, říká Kamil Čermák z ČEZ Esco

Úspory energií, to byla v posledních desítkách let jen slovní vata. Nikoho moc nezajímaly. S aktuálním rapidním zdražováním se z úspor stává žhavé téma. ČEZ založil před pěti lety divizi Esco, která se zpočátku věnovala hlavně průmyslovým podnikům. Nyní letí hvězda Esco vzhůru. Uspořit za energie chce najednou každý. Esco začíná obsluhovat i menší firmy či obce. „Chodí za námi starostové, že to jejich voliči chtějí,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz šéf ČEZ Esco Kamil Čermák.  

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

CEO BrikkApp Jan Večerka

Realitní crowdfunding dostane nová pravidla. Pro investory bude důvěryhodnější

Přečíst článek

Lepší spoření na důchod chystá už dvacítka firem. Jedna z velkých bank stále chybí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme