Reklama

Poptávka převyšuje nabídku. Investice do umění vynesly za deset let desítky procent

Obraz Bohumila Kubišty Staropražský motiv z roku 1911 se 29. května 2022 na aukci v Praze prodal za 123,6 miliou korun včetně dvacetiprocentní aukční přirážky.
ČTK
 ČTK

Cena vydražené malby při aukcích v Česku za deset let průměrně vzrostla bez započtení inflace o 40 procent. Při jejím započtení zaplatil kupec průměrně za jednu vydraženou malbu, kterou může být i kresba, grafika nebo například socha, o 89 procent více. Novinářům to řekli autoři ročenky Art+ 2023, která shrnuje tuzemský aukční trh s výtvarným uměním.

Reklama

Cena malby podle nich vykazuje v aukcích stabilní růst. Inflace byla podle nich jedním z důvodů i rekordního loňského roku v odvětví, když lidé hledali v umění úkryt pro své úspory před růstem cen a ekonomickou nejistotou.

Obrat loňského roku na českých aukcích činil rekordních 1,65 miliardy korun, dosud rekordní rok 2021 překonali sběratelé a investoři o deset procent, uvedli odborníci už dříve. Čísla z českého aukčního trhu podle ukazují, že dlouhodobě kvalitní umění inflaci poráží.

Obraz Bohumila Kubišty Staropražský motiv z roku 1911 se 29. května 2022 na aukci v Praze prodal za 123,6 miliou korun včetně dvacetiprocentní aukční přirážky.

Češi se v prostředí rekordní inflace přetahovali o umění. V aukcích utratili přes 1,6 miliardy

Sběratelé a investoři na tuzemských aukcích výtvarného umění utratili v končícím roce více než 1,6 miliardy korun. Obrat sálových aukcí v ČR se tak velmi pravděpodobně vyhoupne na nový rekord. Uvedl to Jan Stuchlík, šéfredaktor serveru Artplus.cz, který se specializuje na trh s uměním. Ve srovnání s loňským rokem, kdy obrat činil 1,46 miliardy korun, by tak měl být letošní obrat zhruba o deset procent vyšší.

Přečíst článek

"Průměrná cena pěti procent nejdražších položek na tuzemských aukcích po očištění o inflaci za posledních deset let vzrostla o 18 procent. Střední cenová kategorie, která se loni pohybovala v intervalu od 115 tisíc do 552 tisíc korun, zaostala jen minimálně. Její průměrná cena v reálném vyjádření za posledních deset let vzrostla o 13 procent," řekl Jan Stuchlík, šéfredaktor serveru Artplus.cz.

Cena malby stoupla téměř jednou tolik

Nejvíce podle něj vzrostla cena maleb. V roce 2013 sběratelé za jednu vydraženou malbu v průměru zaplatili 283 tisíc korun, loni to bylo už téměř 534 tisíc korun, tedy o 89 procent více.

Valérie Dvořáková a Anna Pulkertová z Art Servisu J&T Banky

Umění 2022: Rekordní prodej Bohumila Kubišty ukazuje ochotu sběratelů utrácet

Komplikovaný. Tak hodnotí končící rok odborníci ze všech sfér lidské činnosti. Umění nevyjímaje. Kvůli válce na Ukrajině a rostoucím obavám z ekonomické recese se na sběratelství a umění zdánlivě nedostávalo. Přesto i takto komplikovaný rok přinesl celou řadu výjimečných událostí. Ty nejdůležitější vybírají Anna Pulkertová a Valérie Dvořáková z Art Servisu J&T Banky.

Přečíst článek

Událostí loňského aukčního trhu s uměním byla dražba obrazu Staropražský motiv od Bohumila Kubišty. Stal se z něj první obraz, který s konečnou cenou 123,6 milionu korun překonal stomilionovou hranici a dosud drží tuzemský aukční rekord.

Stoupl počet prodaných obrazů nad deset milionů

Ochota sběratelů utrácet se promítla také do cen obrazů. "Dražitelé vytlačili nad hranici deset milionů korun cenu u 23 obrazů. Celkem za ně vydali 560 milionů korun. Oproti tomu v roce 2021 zaplatili sběratelé za 19 obrazů s cenovkou nad deset milionů o 68 milionů korun méně. Přibylo také milionových položek. Nad tuto laťku se loni dostalo 213 artefaktů, což bylo o 27 více než o rok dříve. Poprvé také celkový obrat za milionové položky překročil miliardu korun," uvedl Stuchlík.

Zlatý Křik I od Mikuláše Medka

Čeští umělci bodovali v aukci Sotheby's. Nejdráž se prodalo dílo Mikuláše Medka

Na aukci středoevropského umění v Kolíně nad Rýnem, která probíhala během minulého týdne, se nejdráž vydražil obraz Mikuláše Medka. Za Zlatý Křik I z roku 1968 dal nový majitel v přepočtu 8,6 milionu korun.

Přečíst článek

Poprvé se také loni aukčním síním podařilo najít nové majitele pro více než polovinu nabízených položek. Celkem jich prodaly 7601, o skoro 150 více než o rok dříve. Šestice aukčních síní se v úspěšnosti prodeje dostala přes 80 procent.

Důvodů pro rekordní zájem o umění je podle Stuchlíka několik. Část společnosti, která kupuje kvalitní umělecká díla, bohatne. "Je třeba si také uvědomit, že tuzemský aukční trh je poměrně malý. Tři čtvrtiny celkového aukčního obratu má na svědomí přibližně 350 prodaných položek. Jen při porovnání těchto počtů je zřejmé, že finanční palebná síla bohatých lidí převyšuje nabídku," dodal Stuchlík.

David Černý

David Černý: Peníze si jezdím vydělávat do zahraničí. V Česku to nejde

Co říká na kritiku, kterou vyvolala jeho poslední instalace, čtyřiadvacet metrů vysoká socha Lilith v pražském Karlíně? Dá se v Česku vydělat uměním? A skutečně tvoří jen obří sochy? Nejenom o tom hovořil sochař David Černý v dalším díle podcastu Realitního Clubu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Monumentální instalace Krištofa Kintery v Drážďanech

Drážďany ukazují to nejlepší z českého umění za 100 let. Na návštěvu máte ještě měsíc

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme