Reklama

Inflační temno pokračuje, spotřebitelské ceny v červnu stouply nejvíce za 29 let

nákupy, ilustrační foto
ČTK
Dušan Kütner

Inflace v červnu v Česku stoupla meziročně o 17,2 procenta, což bylo o 1,2 procentního bodu více než v květnu. Meziměsíčně inflace stoupla o 1,6 procenta. Tento vývoj byl ovlivněn zejména vyššími cenami v oddíle bydlení, hlavně cenami plynu a elektřiny, a v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje, uvedl Český statistický úřad. Meziroční nárůst inflace byl v červnu nejvyšší od prosince 1993. Zrychlila podvanácté za sebou.

Reklama

Drtivá většina inflace jde na vrub válce na Ukrajině. Tento konflikt zvyšuje ceny potravin, pohonných hmot i energií. A ani vláda ani ČNB s tím nic zásadního nezmůže,“ uvedl hlavní ekonom skupiny Roklen Pavel Peterka. „Další zvýšení meziročního růstu cen zřejmě nikoho nepřekvapilo, protože takový vývoj byl v zásadě očekáván. I přesto, že je hodnota červnové inflace vyšší, než očekávala poslední prognóza ČNB, jde její vývoj očekávaným směrem,“ podotkl.

Zásadní vliv měl tradičně vývoj cen v oblasti nákladů na bydlení, kam spadají zdražující energie a v oddíle potravinMeziměsíční růst cen naopak zpomalil. „To může značit, že největší vlna zdražování je již za námi. Hodnota meziměsíčního růstu cen 1,6 procenta je ale stále citelná a vysoká. Pokračující zdražování jistě pocítí české domácnosti i firmy. Vrchol meziroční inflace může být stále ale ještě relativně daleko,“ míní Peterka.

Inflace - ilustrační foto

Čtvrtka másla přes šedesát korun. Na cenovém rekordu jsou téměř všechny základní potraviny

Těžko by zákazník našel v Česku obchod, kde budou potraviny levnější než před rokem a v němž ceny základních potravin, jako jsou mléko, mouka, vejce či máslo, nedosáhly svých rekordů. A jsou to nárůsty o desítky procent – mouka oproti loňskému červenci podražila o 74 procent, vejce a chleba o 40 procent, vyplývá z dat Českého statistického úřadu. Potravináři přitom čekají další růst cen, záležet bude zejména na vývoji u energií a války na Ukrajině.

Přečíst článek

„Oproti loňskému roku zdražuje téměř vše. Výrazný zářez do rodinných rozpočtů udělají především energie, protože plyn je už nyní dražší o téměř 58 procent a elektřina o skoro 32 procent,“ uvedl hlavní ekonom Creditas Petr Dufek.. „Navíc musíme počítat s tím, že zdražování elektřiny a plynu ještě není u konce, respektive že se do inflace ještě zcela nepropsalo. Proto lze počítat s tím, že inflace se i v následujících měsících dále zvýší,“ dodal.

Vše o inflaci čtěte zde

V každém případě to bude podle Dufka znamenat další pokles reálné kupní síly obyvatelstva, který se projeví v omezování spotřeby domácností, a tedy i v dalším zpomalení ekonomiky.

Elektrická energie, ilustrační foto

Další zdražování. Od září zvedne ceny energií i E.ON

Od září zvedne ceny energií také společnost E.ON. Stálí zákazníci od září letošního roku zaplatí zhruba o 15 procent více z celkové ceny, kterou za elektřinu doteď platili. U plynu je nárůst o 50 procent z celkové ceny. Zdražení se nedotkne zákazníků s platnou fixovanou cenou. Energie zdražují také další dodavatelé, například ČEZ nebo PRE.

Přečíst článek

Kromě potravin a energií včetně pohonných hmot mělo podle ekonoma UniCreditu Patrika Rožumberského vliv na celkovou výši inflace v červnu i sezónní zvýšení cen dovolených. „To bylo navíc mnohem citelnější, než bývá pro toto období obvyklé. U cen pohonných hmot se zase potvrdilo, že veškerý pozitivní efekt z titulu snížení spotřební daně zmizel ve světle nárůstu cen ropy,“ poznamenal.

O slovo se opět přihlásí ČNB

Meziroční inflace se opět vzdaluje nejenom cílové hodnotě ČNB, ale i její prognóze. Centrální banka tedy bude opět stát před rozhodnutím, zda nezvýšit svoji základní úrokovou sazbu už na srpnovém zasedání.  „Vzhledem k tomu, že inflační tlaky nepolevují a meziroční inflace může brzy dosáhnout 19 procent, by bylo asi nasnadě. Už proto, že příliš jiných efektivních nástrojů v rukou nemá,“ podotkl.

Zlaté slitky

Stanislav Šulc: Máte zlato? Před inflací ani dopady války vás rozhodně nechrání

Inflace pokračuje v růstu, a kromě devadesátých let, kdy ceny rostly rychleji kvůli transformaci, takový skok v cenách nikdo nepamatuje. Řada lidí se před inflací již několik měsíců snaží bránit například investicemi do zlata, to však často není k dostání, a tak sahají po stříbru. Data ukazují, že to je sázka na špatné koně, kterým pomáhá jen růst dolaru.

Přečíst článek

Bankovní rada České národní banky v červnu ke květnové inflaci uvedla, že považuje rizika vývoje odhadovaného v rámci květnové prognózy za výrazně proinflační, což ukazuje na další znatelné zpřísnění měnové politiky, tedy zvýšení úrokových sazeb. Rada proto 22. června zvýšila úrokové sazby o 1,25 procentního bodu. Základní úroková sazba tak stoupla na sedm procent. Důvodem byl vývoj inflace a rostoucí inflační očekávaní. Takto vysoko byla základní úroková sazba naposledy v roce 1999.

Vývoj inflace do června 2022:

zdroj: ČSÚ

nákup (ilustrační foto)

Studená sprcha. Češi přestali utrácet, maloobchod se propadl o sedm procent

Obavy z inflace, pokračující válka na Ukrajině a také vyšší loňská poptávka po rozvolnění uzávěr se negativně podepsaly na květnových útratách Čechů v maloobchodech. Nejvíce se propadly tržby prodejců oblečení. Naopak lékárny a drogerie o zákazníky nepřišly, vyplývá z aktuálních zveřejněných dat Českého statistického úřadu.

Přečíst článek

Jaká je inflace v Evropě či USA? Padají rekordy staré desítky let

Jaká je inflace ve světě? Padaly rekordy staré desítky let

S vysokou inflací nebojuje jen Česko, ale i desítky zemí ve světě, a v řadě zemí hlásili v posledním roce dvouciferné nárůsty a nejvyšší hodnoty za desítky let. Centrální banky proto zvedaly či stále zvedají základní úrokové sazby, což však často znamená snížení hospodářského růstu. Podívejte se na přehled míry inflace ve světě.

Přečíst článek

panelák, Jižní Město

Lukáš Kovanda: Měsíční splátka za panelákový byt? 45 tisíc, to je nová realita

Hypotéky v Česku prudce zdražují. Podle dnes zveřejněných údajů Fincentra Hypoindexu odpovídala průměrná úroková sazba počátkem července 6,24 procenta. Za poslední měsíc tak stoupla o další citelnou 0,53 procenta. Hypotéky jsou nejdražší od počátku milénia. Jsou dražší dokonce i než těsně před globální finanční krizí, jež vrcholila v letech 2008 a 2009. Ta tehdy následně způsobila pokles cen tuzemských nemovitostí.

Přečíst článek

Jaká je inflace v Evropě či USA? Padají rekordy staré desítky let

Jaká je inflace ve světě? Padaly rekordy staré desítky let

S vysokou inflací nebojuje jen Česko, ale i desítky zemí ve světě, a v řadě zemí hlásili v posledním roce dvouciferné nárůsty a nejvyšší hodnoty za desítky let. Centrální banky proto zvedaly či stále zvedají základní úrokové sazby, což však často znamená snížení hospodářského růstu. Podívejte se na přehled míry inflace ve světě.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Obchod (ilustrační foto)

Lukáš Kovanda: Inflace je opět vyšší, než se čekalo. Experty zaskočil růst cen energií či masa, ČNB však úroky nezvýší

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme