Reklama

Inflace v eurozóně vystoupila nad osm procent. Ceny rostou nejrychleji Estoncům

Eurobankovky, ilustrační foto
iStock
 ČTK

Inflace v zemích platících eurem vystoupala na další rekord, v průměru přesáhla osm procent. Vyplývá to z dat Eurostatu. Nejvýrazněji se zvýšily ceny energií.

Reklama

Meziroční růst spotřebitelských cen v eurozóně v květnu zrychlil na 8,1 procenta, zatímco v dubnu byla míra inflace na 7,4 procenta. Ve svém rychlém odhadu to uvedl evropský statistický úřad Eurostat. 

Inflace v eurozóně se pohybuje vysoko nad dvouprocentním cílem Evropské centrální banky (ECB). Ta zatím drží svou základní úrokovou sazbu na rekordním minimu nula procent. Její depozitní sazba je nadále záporná a činí minus 0,5 procenta. Předpokládá se však, že ECB letos zahájí zvyšování úroků ve snaze omezit inflaci.

Galeria Kaufhof

Jak za ropné krize. Inflace v Německu je skoro osm procent

Inflace v Německu v květnu vystoupila na 7,9 procenta. Je nejvyšší od 70. let, kdy svět svírala první ropná krize. Na vině je válka na Ukrajině, která prodražuje nejen energie.

Přečíst článek

Meziroční míra inflace v květnu překonala očekávání analytiků, kteří ji v anketě agentury Reuters odhadovali v průměru na 7,7 procenta. V meziměsíčním srovnání se spotřebitelské ceny v eurozóně podle rychlého odhadu zvýšily o 0,8 procenta.

Meziroční růst cen energií v květnu zrychlil na 39,2 procenta z 37,5 procenta v dubnu. Ceny potravin, alkoholu a tabáku se zvýšily o 7,5 procenta po dubnovém nárůstu o 6,3 procenta.

Nejvyšší inflaci v eurozóně v květnu zaznamenalo Estonsko, kde se spotřebitelské ceny meziročně zvýšily o 20,1 procenta. Nejnižší byla míra inflace naopak na Maltě, kde růst cen činil 5,6 procenta.

Prezidentka ECB Christine Lagardeová minulý týden uvedla, že depozitní sazba se zřejmě dostane z negativního pásma do konce září. Pokud je tato sazba záporná, musejí komerční banky za uložení peněz u ECB platit.

koruna, české bankovky, mince

Lukáš Kovanda: V Česku je desátá největší bída v EU

V Česku je desátá největší bída v EU. Slováci ji mají vyšší, navzdory nižší inflaci. Vůbec největší bídu má pět zemí, které vesměs platí eurem: Estonsko, Litva, Řecko, Španělsko a Lotyšsko. Tyto země mají index bídy vyšší než 20. Vyplývá to z dat Eurostatu.

Přečíst článek

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Eurobankovky

Nad očekávání analytiků. Inflace v eurozóně klesla na 2,9 procenta, nejhůře dopadli Slováci

Přečíst článek
ECB rázně zakročí, aby inflaci stlačila zpět ke dvěma procentům, říká prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagardeové

ECB zvýšila základní úrok na čtyři procenta. A půjde ještě výš

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme