Reklama

Inflace v eurozóně je na dvacetiletém maximu, v prosinci vystoupila na pět procent

Eurobankovky, ilustrační foto
Pixabay

Míra inflace v eurozóně v prosinci vystoupila na pět procent, což je nejvyšší hodnota od zavedení společné evropské měny euro před dvaceti lety. Zvyšovaly se hlavně ceny energií a potravin.

Reklama

Inflace v eurozóně tak zůstává vysoko nad cílem Evropské centrální banky (ECB), která jej stanovila na dvě procenta. ECB na rozdíl od některých analytiků nadále očekává, že se inflace letos vrátí ke stanovenému cíli. Prezidentka ECB Christine Lagardeová před koncem loňského roku řekla, že centrální banka proto neplánuje na současný růst cen reagovat zpřísněním měnové politiky. Prosincová inflace je vysoko nad odhady analytiků. Ti ji v anketě agentury Reuters odhadovali na 4,7 procenta.

Daně (ilustrační foto)

Zvažujete paušální daň a řešíte hypotéku? Počkejte rok, míní analytička

Na přihlášení k paušální dani zbývá živnostníkům už jen pár dní. Letos je třeba přihlásit se do pondělí 10. ledna. Pro mnohé se vyplatí, ale ne všem. Pokud tedy zvažujete paušální daň, ale máte v plánu řešit hypotéku, počkejte radši ještě jeden rok, než bude jasno, jakou strategii ověřování vašich příjmů banky zvolí, a zda vůbec budou tyto klienty financovat.

Přečíst článek

Ceny energií se meziročně zvýšily o 26 procent ve srovnání s růstem o 27,5 procenta v listopadu. Růst v kategorii potraviny, alkohol a tabákové výrobky dosáhl 3,2 procenta, zatímco v listopadu činil v meziročním srovnání 2,2 procenta. Ceny neenergetického průmyslového zboží se meziročně zvýšily o 2,9 procenta po růstu o 2,4 procenta v listopadu.

Proti listopadu ceny v eurozóně v prosinci podle odhadu vzrostly o 0,4 procenta. V listopadu činil jejich meziměsíční růst také 0,4 procenta.

Eurostat v samostatné zprávě zveřejnil i výsledky průzkumu, který sleduje náladu podnikatelů v eurozóně. Vyplynulo z něj mimo jiné, že firmy zmírnily očekávání růstu cen, a to poprvé za více než rok. To může naznačovat, že období vytrvalého růstu cen může být brzy u konce.

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Drahý plyn drtí i giganty: Německý Uniper si musel nouzově půjčit miliardy

Evropa zažila nejdivočejší rok s plynem, velké firmy si půjčovaly, mnohé malé se položily. Nouzově si musel vypůjčit 10 miliard eur také německý energetický gigant Uniper, aby nebyl vyhozen z obchodování na komoditní burze, píše Bloomberg.

Přečíst článek

Většina firem, zejména ve zpracovatelském sektoru, nadále počítá s tím, že v příštích třech měsících zvýší ceny. Jejich podíl na celku ale proti listopadu mírně klesl napříč sektory, uvedl Eurostat. Širší index ekonomické nálady, který zahrnuje otázky na důvěru mezi spotřebiteli, maloobchodníky i průmyslníky v eurozóně, klesl na 115,3 bodu. Je to druhý měsíční pokles v řadě a zároveň nejnižší hodnota od loňského května.

Návrhářka Janine Řezáčová

První na „lidské burze“ Ikiseq je návrhářka Janine

Platforma na investice do talentů Novotného z Oktagonu, Stýbla a Václavka má první přírůstek: sedmadvacetiletou fashion návrhářku Janine.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Česko vykazuje jednu z nejnižších inflací v Evropské unii

Česko zkrotilo inflaci. Aktuálně má jednu z nejnižších v Evropské unii

Přečíst článek
Nákup v obchodě (ilustrační foto)

Inflace v EU zpomaluje, stále se ale drží nad 10 procenty. V ČR je pátá nejvyšší

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme