Reklama

Inflace v Číně zpomalila na 1,6 procenta. Je nejnižší za osm měsíců

Čína - ilustrační foto
ČTK
 ČTK

Meziroční růst spotřebitelských cen v Číně v listopadu zpomalil na 1,6 procenta z říjnových 2,1 procenta. Inflace se tak dostala na nejnižší úroveň za osm měsíců. Oznámil to čínský statistický úřad. Výrobní ceny, které jsou indikátorem budoucího vývoje spotřebitelských cen, se v listopadu dokonce meziročně snížily, a to o 1,3 procenta.

Reklama

Politika nulového covidu podkopává ekonomiku

Inflace v Číně se nyní nachází pod tříprocentním cílem čínské centrální banky a hluboko pod úrovněmi, na kterých se pohybuje v jiných velkých ekonomikách.

Ekonomickou aktivitu v Číně letos podkopávají přísná opatření proti šíření koronaviru. „Tato data naznačují, že dynamika ekonomiky nadále slábne,“  řekl k údajům o vývoji cen analytik Č'-wej Čang ze společnosti Pinpoint Asset Management. Dodal, že vláda již sice začala koronavirové restrikce uvolňovat, ale k podpoře ekonomiky budou zapotřebí další opatření.

Čínský prezident na návštěvě Saúdské Arábie

Si Ťin-pching na námluvách v Saúdské Arábii. Vítězství pro Huawei, prohra Západu

Čínské a saúdskoarabské firmy podepsaly 34 dohod o investicích do zelené energie, informačních technologií, cloudových služeb, dopravy a dalších oblastí v hodnotě přes 30 miliard dolarů.

Přečíst článek

Přísná protikoronavirová opatření vedla k frustraci ve společnosti a nedávno vyvolala vlnu protestů. Finanční trhy nynější uvolňování restrikcí přivítaly, ekonomové nicméně upozorňují, že restrikce budou hospodářský růst brzdit i v dalších měsících.

Čína je druhou největší ekonomikou na světě za Spojenými státy. Mezinárodní měnový fond (MMF) ve svém říjnovém globálním výhledu předpověděl, že růst hrubého domácí produktu (HDP) Číny v letošním roce zpomalí na 3,2 procenta z loňských 8,1 procenta. V příštím roce počítá se zrychlením růstu na 4,4 procenta.

Čínský lockdown

Ustupuje prezident Si Ťin-pching protestujícím? Čína po třech letech uvolňuje protipandemická opatření

V Číně v posledích týdnech sílila nespokojenost s řešením pandemie koronaviru, která v poslední době páchala více škody než užitku. Na majetku, životech i v byznysu.

Přečíst článek

Si Ťin-pching

Lukáš Kovanda: Čínské burzy se zatřásly. Nový Mao jde tvrdě proti tech miliardářům

Akciové tituly pevninské Číny obchodované na hongkongské burze se v pondělí propadly o 7,3 procenta. Jedná se o nejhlubší propad příslušného ukazatele – Hang Seng China Enterprise Index – od světové finanční krize roku 2008. Prudce rovněž oslabil hlavní ukazatel hongkongských akciových titulů – Hang Seng –, jenž ztratil 6,4 procenta. Slábnou také čínské akcie obchodované jinde ve světě, třeba v USA.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Tokyo, ilustrační foto

Asie nezvládá nápor turistů. Přestože jich dojel jen zlomek toho, co před pandemií

Přečíst článek
Hongkong nevzkvétá, vzdělaní obyvatelé odcházejí

Hongkong nevzkvétá. Atmosférou připomíná předlistopadové poměry v Československu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme