Reklama

Inflace tlačí Čechy do investic. A to je dobře

peníze, ilustrační foto
Pixabay
 Zlaťák

Dvojciferná inflace likviduje úspory podstatně rychleji, než je tuzemské domácnosti zvládají vytvořit. Řešení, která by nad mocnou silou požírající úspory zvítězila, moc není. Jedno je jisté. Nedělat nic je špatně. Pokud nechcete chudnout, investujte, zní zaručená rada ekonomů. Ale i ta má svá úskalí.

Reklama

Málokterý expert totiž dodá, že investování je běh na dlouhou trať. A finanční trhy v tuto chvíli zrovna neoplývají masivními růsty.

Porazit dvojcifernou inflaci investováním a obchodováním v podmínkách českého trhu je nesnadné, spíš rovnou nereálné. Budeme rádi, když její efekt alespoň částečně zmírníme,“ říká obchodní ředitel brokerské společnosti XTB Vladimír Holovka. Těm, kteří ještě neinvestují, pak radí co nejrychleji začít. A hlavně vytrvat. I když by mělo jít jen o stokoruny měsíčně ukládané do fondů. Při pravidelném a dlouhodobém investování totiž hraje čas jednoznačně ve váš prospěch.

Lukáš Kovanda: Vyplatí se počkat. Hypotéky během pár měsíců zlevní

Česká národní banka v pátek zveřejnila zápis z měnověpolitického jednání bankovní rady minulý týden. Podle očekávání z něj plyne, že pro růst základní úrokové sazby, a to z úrovně sedmi na osm procent, zvedli ruku viceguvernér Marek Mora a radní Tomáš Holub. Oba ale nabízeli kompromis. Byli ochotni přistoupit na zvýšení v menším rozsahu než o jeden procentní bod. I tento kompromis ale zbylá pětice radních, včetně guvernéra Aleše Michla, odmítla.

Přečíst článek

Zdrženlivost Čechů v případě investic si tuzemské banky dobře uvědomují. Například trojice největších bankovních domů v Česku se pokouší své klienty k investicím motivovat zvýhodněnou úrokovou sazbou u spořicích účtů. Aby měli vkladatelé na bonus nárok, musí se zavázat k investici do podílových fondů v rámci bankovní skupiny.

Více o plusech a minusech spořicích účtů s investováním čtěte zde

Minulé výnosy nejsou zárukou těch budoucích

Obchodování na finančních trzích už je „vyšší dívčí” a podle Holovky není pro každého. Ani nejzkušenější investoři nedokážou s jistotou říct, na kdy načasovat investici, aby přinesla opravdu maximální výnos. Pro investory-začátečníky je to často předem prohraný boj. Podléhají totiž iluzi z nedávných výnosů a paradoxně investují v době, kdy se to nevyplatí.

Aktuální sazby zářijových spořicích účtů. Víme, kde vám dají nejlepší sazbu

Zatímco jedna velká banka sazbu svého spořicího účtu v září snižuje téměř na půlku, při nesplnění podmínek na zvýhodněnou sazbu, jiná velká zase vyrazila atakovat šestiprocentní sazbu. Tu ostatně nabízí v Česku stále několik dalších bank. Složité hry s podmínkami pro výhodné úročení a na garance úrokové sazby tak pokračují. Podívejte se, které banky aktuálně nabízejí na spořicích účtech nejvyšší úrok.

Přečíst článek

Přirovnal bych to k tomu, jako by se někdo rozhodl, že se stane vrcholovým sportovcem. Tak tím se také nestane ze dne na den a náhodou, jen proto, že mu štěstí přálo. Stejné je to s investováním,“ dodal. Úspěšné aktivní obchodování na finančních trzích vyžaduje trénink, znalosti a dodržování daných postupů.

Spořičí účty jsou malá, ale jistota

Pro ty, kteří se na investice necítí, mohou být určitou útěchou spořicí účty a terminované vklady, které nyní střádalům nabízí vyšší úročení vkladů, než bylo ještě donedávna běžné. Od loňského prosince do současnosti se úrokové sazby u spořicích účtů prakticky zdvojnásobily, což souvisí se zvyšováním základní úrokové sazby České národní banky (ČNB). Ale ani tady to není žádná hitparáda.

Některé banky atraktivní úrok podmiňují mnoha požadavky. Jde například o povinné transakce platební kartou, využití investičních fondů a pak hlavně zastropování částky, k níž se váže nejvyšší nabízený úrok.

Výjimky se ale i tady najdou. Třeba Expobank nabízí úrok 4,61 procenta ročně bez jakýkoli podmínek. „Ať už u nás máte uložené tisíce či miliony, sazba je pořád jedna. Neo účet je bez skrytých poplatků a výběry z libovolných bankomatů v Česku i zahraničí jsou zdarma,“ potvrzuje ředitelka retailového bankovnictví Expobank Irena Jandíková.

 Kde aktuálně dostanete nejlepší sazbu na spořicím účtu?

Dvojí přístup bank

Aktuální základní úroková sazba ČNB je na sedmi procentech. Úroky u hypoték, které se od této sazby odvíjejí, se dnes běžně pohybují od šesti do sedmi procent. Závisí na délce fixace hypotéky a dalších podmínkách.

Zdražování hypoték v srpnu ustalo. Možná ne na dlouho

Úroky u hypoték začínají podle Fincentrum Hypoindexu stagnovat. Průměrná nabídková sazba v srpnu vzrostla pouze o 0,04 procentního bodu na 6,28 procenta. Některé hypoteční úvěry dokonce zlevnily. Už v září ale může být vše jinak. Záleží, zda bankovní rada České národní banky (ČNB) zvedne sazby. Vyloučené to není. Tuto možnost již připouští i Aleš Michl, nový guvernér ČNB a vrchní odpůrce zvyšování sazeb.

Přečíst článek

Ve srovnání s nabídkou úroků na spořicích bankovních produktech je zřejmé, že tuzemské banky velice rychle reagují na zvýšení sazeb ze strany ČNB u hypoték. Je ale s podivem, že už tak rychlé nejsou ve zvyšování úroků na spořicích produktech.

Úrok nad 4,5 procenta je na bankovním trhu stále výjimečný. Podle analytika Jana Bachury ze společnosti Scott & Rose, která mapuje nabídku bankovních produktů, je však možné, že úroky na spořicích a termínovaných vkladech půjdou ještě nahoru. Hned tak to ale nebude i s ohledem na nové složení bankovní rady ČNB, která zavelela k holubičí rotaci a na svém prvním srpnovém měnově-politickém zasedání ponechala úrokové sazby beze změny.

Jaká je inflace v Evropě či USA? Padají rekordy staré desítky let

Jaká je inflace ve světě? Padaly rekordy staré desítky let

S vysokou inflací nebojuje jen Česko, ale i desítky zemí ve světě, a v řadě zemí hlásili v posledním roce dvouciferné nárůsty a nejvyšší hodnoty za desítky let. Centrální banky proto zvedaly či stále zvedají základní úrokové sazby, což však často znamená snížení hospodářského růstu. Podívejte se na přehled míry inflace ve světě.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Aktuální sazby zářijových spořicích účtů. Víme, kde vám dají nejlepší sazbu

Přečíst článek

Úroky u „spořáků“ už nenápadně klesají. Větší změny v úročení vkladů chystají banky v březnu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme