Reklama

Růst inflace se skoro zastavil. Zůstává ale vysoká

Ceny benzinu 5. března 2022
Dalibor Martínek / Newstream
Stanislav Šulc
sta

Pokles cen pohonných hmot byl hlavním důvodem zpomalení růstu cen v srpnu. Naopak ceny spojené s bydlením rostou raketově vzhůru, vychází z dat Českého statistického úřadu.

Reklama

Oproti loňskému roku srpnové ceny poskočily o 17,2 procenta, uvádí Český statistický úřad. Nicméně meziměsíční růst činí pouhých 0,4 procenta. Doposud přitom meziměsíční inflace rostla daleko vyšším tempem.

„Největší vliv na změnu cenové hladiny měly v srpnu ceny pohonných hmot. Díky výraznému meziměsíčnímu poklesu o téměř 10 procent byly jejich ceny nejníže od letošního února. Například Natural 95 se u čerpacích stanic prodával průměrně za necelých 42 korun za litr a nafta za necelých 44 korun za litr,“ uvádí vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

Štěpán Křeček, ekonom BHS

Zlevní nemovitosti? Možná, ale určitě ne nijak výrazně, říká Fialův poradce Štěpán Křeček

Vzhledem k situaci na trhu nemovitostí se podle některých expertů nedá vyloučit, že ceny půjdou dolů. „Jejich výraznější pokles by ale přišel jen v případě, že problémy se splácením hypoték budou masovým jevem. To se spíše nestane. Lidé si většinou odepřou vše ostatní a prodej nemovitosti se často stává až tou úplně poslední možností,“ říká pro Newstream Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities.

Přečíst článek

Zpomalení meziročního cenového růstu nastalo zejména v oddíle doprava, kde zmírnil růst cen pohonných hmot a olejů na 28,3 procent (v červenci 43,6 procent). Naopak v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje došlo k mírnému zrychlení meziročního cenového růstu. 

„Na meziroční růst cenové hladiny měly v srpnu největší vliv ceny v oddíle bydlení, kde kromě nákladů vlastnického bydlení vzrostly ceny nájemného z bytu o 5,1 %, vodného o 5,3 %, stočného o 6,4 %, elektřiny o 34,6 %, zemního plynu o 61,4 %, tuhých paliv o 45,8 % a tepla a teplé vody o 20,1 %,“ uvádí Český statistický úřad.

Inflace zasáhla celý svět

Inflace roste v celém vyspělém světě. Spojené státy americké mají momentálně míru inflace 8,5 procenta, nicméně oproti červnové hodnotě zaznamenala pokles růstu, tehdy totiž byla 9,1 procenta. Rekordní inflaci prožívá eurozóna. Šéfka Evropské centrální banky Christine Lagardeová očekává, že letos dosáhne inflace eurozóny 8,1 procenta.

I kvůli tomu jednotlivé centrální banky postupně zvyšují své úrokové sazby. Česká národní banka sazby razantně zvyšovala do nástupu nového guvernéra Aleše Michla, v létě však vyčkávala, jak se její dosavadní měnová politika projeví na inflaci. Další zasedání ČNB bude na konci září, lze očekávat, že dojde buďto k mírnému růstu sazeb (zhruba o půl procentního bodu), nebo ČNB ponechá dvoutýdenní repo sazbu na aktuální výši 7 %.

ČNB se ještě zapotí. Rozhodnutí ECB zvýší tlak na korunu

Zvýšení úrokových sazeb v eurozóně bude znamenat vyšší tlak na českou korunu, takže Česká národní banka bude muset zřejmě vynaložit více peněz na bránění jejímu oslabení, shodují se ekonomičtí experti.

Přečíst článek

domečky, monopoly, hypotéky,

Úroky na hypotékách nepatrně klesly. Banky v boji o klienty rozjely akční nabídky

Po dlouhých měsících růstu úrokové sazby hypoték konečně mírně klesly. Na měsíčních splátkách se to ale významně neprojeví. Přichází tolik vyhlížená změna trendu? Záleží, jak se k tomu postaví ČNB. Zatím jde pokles úroků pouze na vrub konkurenčního boje bank, které tasí kartu akčních nabídek.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Co nejvíce zaujalo čtenáře Newstreamu v roce 2022? Válku na Ukrajině či energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Co čtenáře Newstreamu nejvíce zaujalo v roce 2022? Válku na Ukrajině i energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Přečíst článek
Burzovní palác

České akcie letos investorům prodělaly kalhoty. Brutálně propadly banky, ČEZ i Pilulka

Přečíst článek
tankování, čerpací stanice

Lukáš Kovanda: Ruské hrozby přestávají ovlivňovat cenu českého benzinu. Rostou hrozby čínské

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme