Reklama

Inflace nutí tři čtvrtiny manuálně pracujících v Praze k přivýdělku

Pracovnice ve skladu
ČTK
 ČTK

Kvůli růstu životních nákladů si musí 68 procent manuálně pracujících lidí v Praze přivydělávat, nejčastěji k výplatě potřebují lidé vydělat 5000 až 9000 Kč měsíčně. Vyplývá to z průzkumu start-upu Grason mezi 300 respondenty z metropole a blízkého okolí, kteří pracují jako řidiči, skladníci, prodavači, kuchaři, číšníci nebo servírky. Firma propojuje brigádníky se zaměstnavateli prostřednictvím mobilní aplikace a nabízí práci i třeba jen na jednu směnu.

Reklama

Z průzkumu vyplynulo, že 39 procent lidí, kterým nestačí výdělek z jejich běžného zaměstnání, pracuje u tří a více zaměstnavatelů najednou. Zhruba třetina má kromě svého běžného zaměstnaní přivýdělek u dalšího zaměstnavatele a 27 dotázaných si přivýdělek zajistí směnami navíc u svého zaměstnavatele.

Důvodem jsou ceny energií i zdražování potravin

Měsíčně navíc 5000 až 9000 korun si podle průzkumu potřebuje přivydělat 49 procent z lidí, kteří potřebují další výdělek ke své běžné výplatě. Zhruba třetina potřebuje vydělat 10 tísíc až 19 tisíc koeun měsíčně navíc a 17 procent lidí uvedlo, že do rodinného rozpočtu potřebuje 20 ticíc korun a více.

Lidé jako nejčastější důvody, proč potřebují více peněz, uvedli vysoké zálohy na energie, ceny energií, zdražování potravin nebo také nechtějí být závislí pouze na jednom zaměstnavateli. Podle společnosti Grason se někteří pracující bojí, že jejich zaměstnavatel kvůli současné ekonomické situace zkrachuje a přijdou o práci.

vánoční dárky (ilustrační foto)

Více než polovina Čechů chce na vánočních dárcích šetřit, ukázal průzkum

Na 57 procent Čechů chce letos šetřit při pořizování vánočních dárků. Sedm z deseti lidí pokryje nákup dárků z běžné výplaty. Letošním hitem Vánoc budou kosmetika a knihy. Vyplývá to z průzkumu, který udělala v polovině října mezi více než 500 respondenty agentura STEM/MARK pro Home Credit.

Přečíst článek

Firma provozuje on-line platformu pro zprostředkování flexibilního zaměstnání. Uvedla, že nyní době roste počet zájemců o takové pozice a meziročně jich je o 30 procent více.

Spotřebitelské ceny v Česku stouply

Spotřebitelské ceny v Česku v říjnu meziročně stouply o 15,1 procenta, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu. Tempo inflace výrazně zpomalilo, v září byly ceny meziročně vyšší o 18 procent. Zpomalení růstu inflace podle ekonomů ovlivnilo započítání vládních opatření na snížení cen energií a bez těchto opatření by růst cen proti září zrychlil.

Ceny elektrické energie v říjnu proto klesly meziměsíčně o více než 50 procent. Vzrostly ceny zemního plynu o 2,7 procenta, tuhých paliv o 8,4 procenta a tepla a teplé vody o 3,1 procenta. Zdražily také například potraviny. Cukr zdražil o 54,3 procenta, vejce o 27 procent a zelenina o 9,6 procenta. Po dvouměsíčním poklesu vzrostly ceny pohonných hmot a olejů o 4,9 procenta.

Václav Havel

Inflace přes padesát procent nebo první supermarket. 15 klíčových bodů polistopadové ekonomiky

Překotná transformační doba na počátku devadesátých let přinesla hned několik zásadních událostí navždy měnící naše životy. Ale tím velké ekonomické události zdaleka nekončí. Za posledních třicet let od 17. listopadu 1989 jich byla celá řada. Redakce newstream.cz vybrala 15 nejdůležitějších, ať už pozitivně, tak i negativně měnící naše životy i podnikání.

Přečíst článek

Inflace v EU dál láme rekord. V ČR je sedmá nejvyšší v unii

Míra inflace v Evropské unii v říjnu vystoupila na 11,5 procenta a již devátý měsíc v řadě překonala předchozí rekord. Proti zářijové hodnotě se zvýšila o šest desetin procentního bodu. Oznámil to dnes statistický úřad Eurostat. V Česku tempo meziročního růstu cen proti září zpomalilo o 2,3 procentního bodu, s hodnotou 15,5 procenta však míra inflace zůstává nad průměrem a je sedmá nejvyšší v unii.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Úřad práce, ilustrační foto

Dalibor Martínek: Rok 2023 přichází. Bude nejkrizovější za poslední tři dekády

Přečíst článek
Eurobankovky

Nad očekávání analytiků. Inflace v eurozóně klesla na 2,9 procenta, nejhůře dopadli Slováci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme