Reklama

Rok 2021 ve znamení šokující inflace. Bude letos líp?

Rok 2021 byl rokem nečekaně bujné inflace
Pixabay
Dušan Kütner

Ještě v prosinci roku 2020 vzrostly spotřebitelské ceny v Česku meziročně o 2,3 procenta, nejpomaleji za dva roky. V polovině loňského roku však měsíční míra inflace vytryskla nahoru a v listopadu vystoupala na třináctileté maximum ve výši šesti procent. Důvodem byly zdražující pohonné hmoty, kvůli nedostatku čipů kulhající automobilová výroba a růst cen starých i nových vozů, erupce cen energií i celosvětově stoupající ceny potravin. S inflací bojují i EU či USA, kde je nejvyšší od roku 1982. A v následujících měsících bude ještě hůře, neboť inflace bude atakovat hranici deseti procent.

Reklama

Odhady analytiků na začátku roku 2021 hovořily o tom, že celková inflace by se mohla pohybovat kolem dvou procent v souladu s tehdejším cílem České národní banky. „Tak vysoký nárůst inflace, který jsme zažili v druhé polovině roku, snad nikdo nemohl čekat ani v nejbujnějších představách. I když ekonomika měla založeno na vyšší než prakticky nulovou inflaci už delší dobu. Spotřebitelské ceny rostly dynamikou poblíž inflačního cíle ČNB již od závěru roku 2016,“ řekl serveru newstream.cz hlavní ekonom společnosti Fondee a bývalý člen bankovní rady ČNB Pavel Štěpánek.

Bohužel se sešlo mnoho důvodů, které tento vývoj způsobily, část jich přišla zvenčí. Konkrétně růst cen energie a také synchronizace globálního hospodářského cyklu. Po pandemické krizi přišlo prakticky všude k obnovení hospodářského růstu, výroba nestačila saturovat poptávku. A když už vyrobila, nastaly výpadky distribuce,“ míní. 

Václavské náměstí v Praze

Co Česko v roce 2022 čeká a nemine v ekonomice? Osm hlavních změn a očekávání

Česko od dneška hospodaří v režimu rozpočtového provizoria. Musí totiž začít osekávat pandemické dluhy. Nejen státní zaměstnanci a důchodci se tak musí připravit na hubenější čas, i když ne nutně od letoška. Inflace, která však letos udeří – v tomto měsíci až desetiprocentní – způsobí výrazné pokles kupní síly obyvatelstva – a tedy jeho životní úrovně. Na co dalšího je letos třeba se v ekonomické a finanční oblasti připravit. Zde osmero hlavních změn a očekávání roku 2022.

Přečíst článek

Nás ovšem trápí i domácí problémy, které k inflaci přidávají. Máme tu přepálený pracovní trh s už chronickým nedostatkem pracovní síly, čím dál větším problémem jsou veřejné rozpočty s obrovskými deficity,“ dodal.

>>>>>Vše o inflaci čtěte zde<<<<<

V listopadu táhly meziročně ceny nahoru podle hlavního ekonoma Trinity bank Lukáše Kovandy zejména o skoro třetinu zdražující pohonné hmoty, které jsou důsledkem až o sto procent vyšší korunové ceny barelu ropy na světových trzích, a také rostoucí ceny automobilů. „U nich se zásadně projevuje světová přepravní krize a nedostatek komponent, zejména čipů. Tradičně se připojuje alkohol a tabák, zdražující zejména kvůli rostoucí spotřební dani o více než dvanáct procent,“ uvedl.

Roční inflace v ČR od roku 1998 a odhad České bankovní asociace pro rok 2022:

„Zdražuje také obuv a oblečení, o takřka třináct procent, neboť zejména kamenní obchodníci se snaží dohnat výpadky příjmů z doby pandemie. Z potravin poměrně mocně k cenovému růstu přispívají o více než čtvrtinu zdražující máslo nebo o více než pět procent dražší brambory,“ podotkl. 

Nemalou část inflace si Češi vyrobili sami

Ekonomové v posledních měsících řeší, do jaké míry může za rekordní tuzemskou inflací okolní svět. „Třicet až padesát procent inflace si Česko ‚vyrobilo‛ samo. Specifikem české inflace je v mezinárodním kontextu to, že za ni značně může nejen zdražování energií, ale i rychlý růst mezd. Ten odráží dlouhodobě velmi nízkou míru nezaměstnanosti, která je trvaleji nejnižší ze všech ekonomicky srovnatelných zemí, dokonce nižší než v Japonsku,“ říká Kovanda.

Evropská centrální banka, ilustrační foto

Inflace v Evropské unii je na dvacetiletém maximu

Růst cen v Evropské unii, způsobený zejména zdražováním energií, v listopadu opět zrychlil. Meziroční míra inflace vystoupila na 5,2 procenta, což je nejvýše za poslední dvě desetiletí. V říjnu činila míra inflace v Evropské unii 4,4 procenta. Ceny rostly ve všech unijních zemích vyjma České republiky, kde zůstala inflace na hodnotě 4,8 procenta. 

Přečíst článek

To vše má vliv na náladu obyvatelstva. Češi nikdy v historii sledování neměli takový strach z inflace jako právě nyní, vyplývá to z listopadových výsledků každoměsíčního šetření ekonomické nálady obyvatelstva i firem, které provádí Český statistický úřad. Zatímco ještě v říjnu tato důvěra dosahovala 98,5 procenta dlouhodobého průměru let 2003 až 2020, v listopadu to už bylo jen 90,4 procenta.  

Žádné dobré zprávy

Vývoj po Novém roce nepřinese podle analytiků dobré zprávy. „Sice už nebude nový lockdown a výpadky v subdodávkách pro český průmysl ustanou, ale nad vývojem cen energie visí nadále velký otazník,“ míní Štěpánek z Fondee. „Indexy spotřebitelských cen budou taženy nahoru jednak tím, že dodavatelé energie pro domácnosti přenesou nemalou část růstu velkoobchodních cen na domácnosti, projeví se však i sekundární dopady růstu cen energie v cenách výrobců a dodavatelů pro spotřebitelský trh,“ poznamenal.

„Osobně ale chci věřit tomu, že v průběhu roku, zejména pak v jeho druhé polovině, půjdou indexy růstu cen dolů. Projeví se v tom razantní přístup ČNB, jehož časování i rozměr byly nevyhnutelné,“ dodal.

Dolary, ilustrační foto

Inflace v USA vystoupila na 6,8 procenta, je nejvýše za téměř 40 let

Míra inflace ve Spojených státech v listopadu vystoupila na 6,8 procenta. Je tak nejvyšší od června roku 1982. Ceny se zvyšovaly u většiny položek spotřebního koše, nejvíce zdražily pohonné hmoty, bydlení, potraviny či auta, uvedlo americké ministerstvo práce.

Přečíst článek

V příštích měsících se tempo růst cen dále zrychlí i podle Kovandy. „V lednu nelze vyloučit až desetiprocentní inflaci, zejména kvůli růstu cen energií. Je ale otázkou, jak na tento růst zareaguje Fialova vláda, respektive nová sněmovna. Dojde-li k dalším úlevám, celkový růst cen až tak dramatický nebude. V průběhu příštího roku bude inflace postupně zmírňovat, ke dvouprocentnímu cíli ČNB by se měla přiblížit v prvním pololetí 2023,“ odhaduje.

Těžko ale podle Kovandy zato sázet na to, že by ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) mohl jakkoli zásadněji krotit inflaci. „Už vůbec nemůže ovlivnit tu až desetiprocentní, která udeří v lednu. Tu nemůže nyní ostatně ovlivnit ani Česká národní banka, která má vliv – a to ještě poměrně omezený – na inflaci v horizontu roku až půldruhého roku,“ uvedl.

Nákupy

Tereza Zavadilová: Na inflaci může být i trocha dobrého

Zdražování je asi největší strašidlo českých konzumentů i střádalů v posledních měsících. Inflace je nepříjemná, obzvlášť je-li provázena vyšší nejistotou, ale pokud je v rozumných mezích, nemusí znamenat žádnou tragédii. 

Přečíst článek

Lidé čekají frontu, aby podepsali nové smlouvy na energie po krachu Bohemia Energy

Lukáš Kovanda: Fialova vláda začala bohatým brát a chudým dávat

Fialova vláda pomůže lidem s energiemi adresně, vyjde ji to na zhruba 350 milionů měsíčně. Inflaci tak už nebude stlačovat nulová DPH na energie, takže v lednu stoupne až na deset procent. Vše pak zaplatí střední a vyšší příjmová třída.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Češi spoří a tím krotí inflaci

Lukáš Kovanda: Češi spoří a tím krotí inflaci. Ta je nyní jedna z nejnižších v EU

Přečíst článek
Chryzantémy

Lukáš Kovanda: Dušičky se prodraží. Drahý plyn odstavil květinové skleníky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme