Reklama

Hypotéku si letos vzalo méně lidí, ale zato s rekordním objemem

Ceny bytů letí vzhůru, všude ve světě, ilustrační foto.
iStock

Stavební spořitelny poskytly letos do konce listopadu úvěry za zhruba 103 miliard korun, meziročně o 68 procent více. Objem úvěrů je tak již od konce září rekordní, a to i ve srovnání s celoročními výsledky. Dosud nejvíce, zhruba 75 miliard korun úvěrů, poskytly stavební spořitelny za celý rok v roce 2008. Zároveň ale stavební spořitelny zaznamenaly dvouprocentní pokles zájmu o nové smlouvy o stavebním spoření, kterých letos ke konci listopadu uzavřely zhruba 443 tisíc. Vyplývá to z údajů od všech pěti stavebních spořitelen v ČR.

Reklama

Celková cílová částka u nově uzavřených smluv stoupla o 145 miliard korun na 345 miliard korun. Cílová částka vyjadřuje budoucí záměry zákazníka, tedy kolik si hodlá naspořit, nebo půjčit na bydlení.

Ceny bytů letí vzhůru, ilustrační foto.

Překvapení na realitním trhu. Staví se nejvíc bytů za dekádu

Za uplynulých 12 měsíců se rozestavělo 42 tisíc nových bytů. Tolik se stavělo naposledy v roce 2009, připomíná ekonom České spořitelny Michal Skořepa. Přinese to očekávané ochlazení na trhu s nemovitostmi? Situace na hypotečním trhu by tomu mohla napomoci. 

Přečíst článek

„I bez posledního měsíce je jasné, že letošní rok bude rekordní. Stavební spořitelny v České republice dosud nikdy v historii neposkytly úvěry v hodnotě vyšší než 80 miliard korun. A nyní jsme se přehoupli přes magickou stovku a můžeme na konci roku pomýšlet na překonání 110 miliard korun," řekl tajemník Asociace českých stavebních spořitelen Jiří Šedivý.

V době rostoucích úrokových sazeb může podle něj stavební spoření těžit i nadále ze svého principu a úvěry poskytovat za nízké úrokové sazby, které si klienti nasmlouvali ve výhodnějším období. „Celkově však s růstem sazeb očekáváme určité ochlazení zájmu. Příští rok tak nebude přímo rekordním, ale stále by se měl řadit mezi nejlepší v historii stavebního spoření u nás," odhadl.

domečky, monopoly, hypotéky,

Češi běží hypoteční závod. Už v říjnu úvěry na bydlení překonaly celoroční objemy

Banky a stavební spořitelny poskytly letos do konce října hypotéky za 301,2 miliardy korun, což je více než za celý loňský rok, kdy to bylo téměř 217 miliard korun. Meziročně jde o nárůst o 76 procent. Uvádí to statistiky ČNB poskytnuté Českou bankovní asociací.

Přečíst článek

Průměrná sazba hypoték v ČR stoupla v listopadu na 3,75 procenta, a to z říjnové hodnoty 3,1 procenta. Jedná se o nejvýraznější meziměsíční zdražení hypoték v historii, vyplývá ze statistik společnosti Golem Finance. „Nejdražší budou příští rok. Lidem se proto vyplatí počkat do roku 2024, hypotéky pak budou levnější dokonce než dnes,“ míní hlavní ekonom Trinity Bank a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Lukáš Kovanda.

„Na běžné hypotéce, kterou si lidé vezmou nyní, tak zaplatí nejčastěji o dva až tři tisíce korun měsíčně více, než pokud by si ji vzali před rokem, kdy loni v listopadu průměrná sazba hypoték činila 1,97 procenta,“ dodal.

Jan Sadil

Hypotéky jsou pořád levné, i když sazby vzrostly, říká „táta hypoték“ Sadil

Sazby hypoték letí rychle vzhůru. Už se pohybují kolem čtyř procent. A přestože i nové byty stále zdražují, a k tomu dál řádí covid, je letošní rok z pohledu objemu hypoték rekordní. Jak to však bude v době rostoucích sazeb dál? „Refinancování hypoték hodně oslabí,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz Jan Sadil, člen představenstva ČSOB a bývalý dlouholetý šéf Hypoteční banky, která je největším poskytovatelem půjček na bydlení v zemi.

Přečíst článek

Za celý loňský rok spořitelny poskytly podle ročenky Asociace českých stavebních spořitelen úvěry za 65,4 miliardy korun, meziročně o 37 procent více. Zájem o nové smlouvy o stavebním spoření včetně navýšení cílové částky loni klesl o pět procent na zhruba 520 tisíc.

Stavební spořitelny poskytují úvěry ze svých zdrojů, tedy z vkladů klientů, kteří si spoří. Naopak hypoteční banky si na úvěr, který pak poskytnou klientovi, většinou půjčují. Úrokové sazby závisejí na délce doby fixace a ceně peněz na mezibankovním trhu.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme