Reklama

Horší, než se čekalo. Tak vypadají výsledky čínského průmyslu za duben. Druhá největší ekonomika klesne

Čína, ilustrační foto
ČTK/AP
 ČTK

Čínský průmysl v dubnu meziročně klesl o 2,9 procenta a maloobchod dokonce o 11,1 procenta. V obou případech je to výrazně více, než se čekalo. Na vině je striktní proticovidová politika čínské vlády. Čínský jüan se po zveřejnění údajů pohybuje kolem svého 20měsíčního minima vůči dolaru.

Reklama

Dubnové vypuknutí covidu-19 mělo velký dopad na ekonomiku, ale důsledky budou krátkodobé,“ řekl mluvčí statistického úřadu Fu Jing. Dlouhodobé základy čínské ekonomiky se podle něj nemění. Pokud covidové kontroly pokročí a projeví se politika cílená na stabilizaci ekonomiky, lze prý očekávat postupné oživení.

Podle analytiků však dubnová čísla naznačují, že letošní pokles bude silnější, než se čekalo. „Údaje o aktivitě za duben odhalily škody způsobené karanténou v Šanghaji a v dalších částech země,“ uvádí analýza agentury Bloomberg. „Účinky jsou mnohem širší a hlubší, než se očekávalo,“ dodává analýza.

Konec tvrdé uzávěry. V Šanghaji se otevřou obchody, trhy i kadeřnictví

Úřady v Šanghaji od pondělí povolí částečnou obnovu aktivit obchodů a provozoven. Oznámili to zástupci radnice. Velká část čínské finanční metropole se od konce března nachází v přísné uzávěře, kvůli které jsou zavřené obchody, restaurace a provozovny služeb; obyvatelům bylo nařízeno, aby nevycházeli z domů. Epidemiologická situace ve městě se ale zlepšuje a úřady mimo oblasti, které jsou v izolaci, v sobotu nezaznamenaly žádný nový případ koronavirové nákazy, uvedla agentura Reuters. V Pekingu úřady částečně prodloužily nařízení, aby lidé pracovali z domova.

Přečíst článek

Uzávěry vyvolané šířením covidu-19 po celé zemi a omezení pohybu narušily ekonomickou činnost. Finanční centrum země Šanghaj by po několikatýdenním lockdownu mělo začít rušit většinu omezení, normální život by se do něj podle úředníka, na kterého se odvolává Reuters, měl vrátit od 1. června.

Podle agentury Reuters zveřejněné údaje posilují obavy, že druhá největší světová ekonomika by mohla ve druhém čtvrtletí klesnout. V prvním čtvrtletí se hrubý domácí produkt Číny (HDP) v meziročním srovnání zvýšil o 4,8 procenta proti růstu o čtyři procenta v předchozím čtvrtletí. Byl vyšší, než odhadovali analytici.

Čína lockdown pandemie

Číňanům dochází trpělivost. Zaměstnanci šanghajské továrny Applu kvůli lockdownu napadli své strážce

Stovky dělníků v technologické továrně v Šanghaji vyrábějící pro Apple či Microsoft se po týdnech blokování objektu střetly s početnou ochrankou a snažili se překonat bariéry kolem areálu. Střet, který se odehrál ve čtvrtek večer, je ohromujícím příznakem zhroucení snah komunistické strany omezit pandemii covidu tvrdými lockdowny, při nichž neváhá Peking uzavřít i mnohamilionová města v zemi a zaměstnance továren nutí v nich nejen pracovat, ale i nocovat, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Čínský supermarket

Ani Číně se nedaří. Rozvolňuje pravidla pro banky, aby podpořila růst

Na ekonomice nejlidnatější země světa se podepisuje ruská invaze na Ukrajinu. Přitom právě Čína patří mezi státy, které nepřímo pomáhají ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi, protože se nepřidaly k sankcím. Zároveň se Čína potýká s další vlnou koronaviru.

Přečíst článek

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Velký protikorupční úklid Pekingu. Si Ťin-pching chce nastartovat ekonomiku, ale opak bude zřejmě pravdou

Peking přitvrdil v protikorupčním tažení. Si Ťin-pching chce oživit ekonomiku, šíření strachu ale způsobí opak

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme