Reklama

Hongkong se pět minut po dvanácté snaží zachránit svůj status finančního centra

Hongkong v mlze
Pixabay
Zdeněk Pečený

Vedení Hongkongu v pondělí provedlo zatím největší uvolnění přísných covidových restrikcí. Snaží se tak povzbudit chřadnoucí ekonomiku a udržet si status finančního centra. Turisté ani obchodní cestující se do bývalé britské kolonie zatím nehrnou. Omezení zatím zdaleka nemizí úplně.

Reklama

Cestující mířící do Hongkongu od minulého pondělí již nepotřebují v předstihu rezervovat a následně se podrobit třídenní hotelové karanténě. Musejí však počítat se sérií testů a dalších omezení, jako je třídenní zákaz návštěv restaurací, barů a fitness center. „Chceme už nechat covid za sebou, posunout se vpřed,” uvedl šéf města John Lee, který také zdůraznil potřebu vyvážit zdravotní rizika se snahou o ekonomické oživení.

Hongkongské uvolnění pravidel optikou zbytku světa příliš velkým uvolněním není. Cestující, který plánuje ve městě zůstat osm dní, se bude muset
podrobit dvanácti testům.
Čtyřem PCR a osmi antigenním. Většina světa se sice může chytat za hlavu, že požadavky hongkongských úřadů jsou nadále přehnané, pro místní jde ale o vítanou změnu. Ti museli v různých fázích koronavirové pandemie trávit až tři týdny v karanténních táborech.

Odliv mozků

Hongkongská politika nulové tolerance covidu připravila město o pověst pulsujícího obchodního centra. Mnozí pozorovatelé se ale ptají, zda nejnovější rozvolnění nepřichází příliš pozdě a je pro záchranu uvadajícího města, které stíhá masivní odliv mozků, dostačující. Populace Hongkongu klesla za poslední rok nejprudším tempem v šedesátileté historii záznamů. Nejnovější data tamního statistického úřadu ukazují úbytek 121,5 tisíce obyvatel k 1. červenci ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. 

Tencent, ilustrační foto

Čínské akcie na Wall Street to mají nahnuté. Tencent spěchá na burzu v Hongkongu

Deset let vedou Peking s Washingtonem spor o přístup k auditu čínských firem obchodovaných na americké burze. A riziko, že tyto firmy budou muset americký parket opustit, stále přetrvává. Čínské podniky tak aktivují záložní plány, vstupují na asijské burzy. To je i případ společnosti Tencent, která své akcie uvede na burze v Hongkongu příští týden.

Přečíst článek

Mnozí z odcházejících uvedli pandemická omezení a také čínský zásah proti svobodám města. Amerčan Brian Leung, který pracuje ve zdravotnictví, z Hongkongu odešel letos v červnu po více než deseti letech, píše deník Washington Post. Leung se přestěhoval do Singapuru, protože jeho politika ohledně covidu byla založena více na vědeckých rozhodnutích než na politických úvahách. „Hongkong byl skvělým městem, ale s jeho reakcí na pandemii se objevila spousta slabin,“ řekl Leung.

Chřadnoucí pověst

Zatímco Hongkong měl pro byznys zavřeno, jeho přímí konkurenti, jako je Singapur, se světu otvírali, a tak se jim povedlo přilákat firmy i turisty. Oznámení o uvolnění hongkongských restrikcí přišlo jen pár dní poté, co Hongkong ztratil třetí místo v žebříčku světových finančních center GFCI. Již není ani hlavním asijským centrem, o tuto pozici ho připravil Singapur. Městský stát přeskočil Hongkong i Šanghaj.

Kromě upadající reputace Hongkongu jako finančního centra, slábne také jeho postavení jako přestupního leteckého uzlu. Během posledních dvou a půl let přestalo do dříve jednoho z nejrušnějších leteckých uzlů na světě létat nejméně 45 leteckých společností. „Mnoho dopravců sleduje vývoj v Hongkongu, ale budou se zdráhat přijmout závazná rozhodnutí, dokud neuvidí jasný důkaz, že omezení končí a co je důležitější, že nebudou znovu zavedena,“ uvedl Willie Walsh, generální ředitel Mezinárodní asociace leteckých dopravců. 

Singapur

Singapur se stal největším finančním centrem Asie. Praha kraluje střední a východní Evropě

Singapur předběhl Hongkong a stal se podle aktuální analýzy Global Financial Centers Index největším finančním centrem Asie – a třetím na světě. První dvě příčky patří New Yorku a Londýnu, Hongkong se propadl na čtvrté místo. San Francisco se posunulo o dvě místa nahoru a první pětici uzavírá, uvedla agentura Bloomberg. Praha obsadila 61. místo, o sedm příček lepší než při loňském průzkumu, a poté, co letos předběhla Varšavu, je nejvýše z metropolí střední a východní Evropy.

Přečíst článek

Letiště v Hongkongu, ilustrační foto

Masový exodus Hongkongčanů pokračuje. Odhlašují se ze škol a vybírají penzijní fondy

Počet obyvatel Hongkongu se meziročně snížil o 1,6 procenta na přibližně 7,29 milionu, za poslední rok město opustilo více než 113 tisíc obyvatel. Jedná se o největší procentuální pokles za rok od počátku záznamů v roce 1961.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Hongkong nevzkvétá, vzdělaní obyvatelé odcházejí

Hongkong nevzkvétá. Atmosférou připomíná předlistopadové poměry v Československu

Přečíst článek
Čínští turisté se rozjedou do celého světa

Stanislav Šulc: Pandemie 2.0? Čína zrušila covid a pouští turisty do světa. Mazaní Češi je čekají s otevřenou náručí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme