Reklama

Hollywoodští manželé vybrali desítky milionů dolarů na Ukrajinu. I mezi miliardáři

Hollywoodští manželé vybrali desítky milionů dolarů na Ukrajinu. I mezi miliardáři
ČTK
 nst
nst

Hvězdný pár Ashton Kutcher a Mila Kunisová vybrali na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny doteď 35 milionů dolarů, což je přes tři čtvrtě miliardy korun. A jejich sbírka přilákala i známá jména.

Reklama

Herci Ashton Kutcher a Mila Kunisová získali zhruba 35 milionů dolarů v darech na humanitární pomoc Ukrajině a dočasné ubytování pro ukrajinské uprchlíky. Vyplývá to ze stránky sbírky GoFundMe, o které informovala americká média.

Kunisová se podle CNBC narodila na Ukrajině v roce 1983 a do Spojených států se přestěhovala, když jí bylo 8 let. „Ukrajinci jsou hrdí a stateční lidé, kteří si zaslouží naši pomoc ve chvíli, kdy ji potřebují,“ píše na stránce. Finanční prostředky vybrané Kutcherem a Kunisovou, kteří jsou manželé, se budou přerozdělovat skrze nadace dvou „miláčků Silicon Valley“, AirBnB a logistického start-upu Flexport. „Flexport.org organizuje dodávky humanitární pomoci na uprchlická místa v Polsku, Rumunsku, Maďarsku, na Slovensku a v Moldavsku. A Airbnb.org poskytuje bezplatné krátkodobé ubytování uprchlíkům z Ukrajiny,“ píší Kutcher a Kunisová. 

3 miliony ze svého a miliardáři

Kutcher a Kunisová založili fundraisingovou stránku 3. března a sami přispěli třemi miliony dolarů. Od té doby do kampaně přispělo více než 65 tisíc dárců. Seznam hlavních přispěvatelů zahrnuje některé z nejbohatších lidí světa. Miliardář Larry Ellison, šéf společnosti Oracle, daroval pět milionů dolarů. Další firma ze Silicon Valley DST Global přispěla třemi miliony dolarů a rodinná nadace partnera DST Yuriho Milnera dala 2,5 milionu dolarů.

Další dar ve výši 2,5 milionu dolarů přišel od rodiny známého andělského investora ze Silicon Valley Rona Conwaye. Modelka Karlie Kloss a její manžel Josh Kushner věnovali prostřednictvím své nadace čtvrt milionu dolarů. Kushner je investor rizikového kapitálu a bratr zetě bývalého prezidenta Donalda Trumpa Jareda Kushnera. „Jsme ohromeni a vděční za tuto podporu. Naše společné úsilí zajistí měkčí přistání pro řadu lidí, která jde do budoucnosti plné nejistoty,“ napsal Kutcher v příspěvku na Instagramu minulý týden.

MacKenzie Scott

Exmanželka Jeffa Bezose je jednou z největších dárkyň světa

MacKenzie Scottová, bývalá žena majitele Amazonu Jeffa Bezose- druhého nejbohatšího muže světa po Elonu Muskovi, v rozvodu vysoudila 60 miliard dolarů a dostala se do první třicítky největších boháčů. Peníze ale rozdává mnohem štědřeji, než její exmanžel. 

Přečíst článek

Silicon Valley

Silicon Valley se snaží zbavit ruských investorů, omezuje byznys v Rusku

V západním světě začal lov na majetky ruských oligarchů a vrcholných politiků zapsaných na sankční seznamy, v ikoně technologického světa, kalifornském Silicon Valley, mají složitější problém. Tamní firmy se chtějí zbavit svého ruského investičního stínu nad sebou. Není to vůbec jednoduché, ve hře jsou vysoké sázky. Loni podle dat společnosti PitchBook ruští investoři kromě rozdávání hotovosti firmám s rizikovým kapitálem nalili devět miliard dolarů přímo do startupů, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme