Reklama

Hnojiva turbulentně zdražila. Zemědělci jimi šetří, projeví se to na úrodě

Hnojiva turbulentně zdražila. Zemědělci jimi šetří, projeví se to na úrodě
iStock
 ČTK

Některá hnojiva v Česku zdražila proti loňskému roku i více než čtyřnásobně. Podle ceníku, který má k dispozici Zemědělský svaz ČR, výrazně stoupla cena všech hnojiv. Na trhu jich je také nedostatek. Prezident Agrární komory ČR Jan Doležal upozornil na to, že kvůli zdražení museli letos zemědělci upravit dávkování, což se může projevit na výnosech plodin.

Reklama

Podle mluvčího svazu Vladimíra Píchy se nejvíce používají dusíkatá hnojiva jako ledek nebo močovina. Ledek loni zemědělci nakupovali za 4450 korun za tunu, letos za 18 500 korun. Močovina podražila z 6800 korun na 29 tisíc korun.

V současnosti jsou již pole pohnojená, podle Doležala zemědělci, kteří neměli dostatek zásob hnojiv, museli nakupovat na volném trhu, kde ceny meziročně stouply o stovky procent. „Vzhledem k tomuto zdražení byli nuceni upravit dávkování, což se může projevit na výnosech plodin. V tuto chvíli ale není možné predikovat, do jaké míry to bude mít vliv, protože roli hraje řada dalších faktorů včetně počasí,“ uvedl.

Alternativních řešení podle Píchy mnoho není. Určitou výhodu mají podniky, které se věnují i živočišné výrobě a mohou používat hnůj nebo kejdu. „Částečně lze živiny dodat před založením porostu ponecháním rostlinných zbytků po sklizni, případně zeleným hnojením a následným zapravením do půdy,“ uvedl.

Duslo Šaľa

Drahý plyn připravil Babišovu továrnu na močovinu o polovinu zisku

Slovenské chemičce Duslo z holdingu Agrofert ze svěřenských fondů bývalého českého premiéra Andreje Babiše loni klesl zisk před zdaněním téměř o polovinu na 6,05 milionu eur (přibližně 148 milionů korun). Na výsledku se podepsal drahý zemní plyn. V podnikovém časopisu to uvedla finanční ředitelka Dusla Kvetoslava Trenčianska.

Přečíst článek

Organických hnojiv ale také může být nedostatek. Zemědělci varují, že firmy budou v souvislosti se zdražováním všech nákladů nebo kvůli změnám v nastavení dotací omezovat chovy. Pokud by došlo k útlumu živočišné výroby, může být také nedostatek organických hnojiv. Podle nedávného průzkumu Agrární komory omezení chovů chystá více než polovina oslovených firem.

V Česku podle ČSÚ se stavy chovů prasat meziročně snížily o 5,6 procenta na 1,43 milionu kusů, počet prasnic se snížil o víc než desetinu na necelých 81 tisíc. Podle ředitele Svazu chovatelů prasat Jan Stibala je ekonomická situace chovatelů velmi špatná a pokud se situace na trhu zásadně nezmění, budou se chovy snižovat ještě víc a to povede k dalšímu nedostatku organických hnojiv. „Za současné situace, kdy je nedostatek průmyslových hnojiv, může docházet k nedostatečnému hnojení půdy a tím ke zhoršování úrodnosti,“ uvedl.

Prezident Agrární komory ČR Jan Doležal

Šéf Agrární komory: Části zemědělců zdražila hnojiva o stovky procent. Neměli zásoby, teď to pocítí i zákazníci

Jedním z důsledků ruské invaze na Ukrajinu a ekonomických dopadů na svět je i razantní zvyšování cen hnojiv, kterých je Rusko největším dodavatelem. Potravináři tvrdí, že potraviny zdraží i kvůli tomu až o desítky procent. „Situace v tuzemské zemědělské prvovýrobě je skutečně kritická a dosavadní reakci vlády na tuto situaci považujeme za liknavou až kontraproduktivní,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz prezident Agrární komory Jan Doležal.

Přečíst článek

Potaš, uhličitan draselný se využívá v zemědělství jako hnojivo

Rusové chtějí omezit vývoz hnojiv. Evropu zasáhne potravinová krize

„Otázkou není, zda se svět zažije potravinou krizi, ale to, jak velká bude,“ popisuje pro BBC ředitel jedné z největších světových společností na výrobu hnojiv dopady ruské invaze na Ukrajinu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Prezident Agrární komory ČR Jan Doležal

Šéf Agrární komory: Části zemědělců zdražila hnojiva o stovky procent. Neměli zásoby, teď to pocítí i zákazníci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme