Reklama

Generali hlásí rekordní zisk, podělí se o něj s akcionáři

Generali Česká pojišťovna
Jiří Matějíček / Creative Commons / CC BY-SA 3.0
 ČTK

Italské pojišťovně Generali stoupl v loňském roce provozní zisk o 11,2 procenta na rekordních 6,5 miliardy eur (154,7 miliardy korun). Vyšší úrokové sazby podpořily segment životního pojištění a segment neživotní pojištění se ukázal být odolný, uvedla pojišťovna, která je po spojení s Českou pojišťovnou jedničkou na českém trhu.

Reklama

Čistý zisk se i přes ztrátu 154 milionů eur z ruských investic zvýšil o 2,3 procenta na 2,91 miliardy eur. Hrubé předepsané pojistné stouplo o 1,5 procenta na 81,5 miliardy eur.

Provozní zisk v segmentu životního pojištění stoupl o 25,1 procenta. V segmentu neživotního pojištění se zvýšil o 1,7 procenta.

Generali se díky růstu čistého zisku rozhodla vyplatit dividendu 1,16 eura za akcii. Ve srovnání s předchozím rokem to představuje růst o 8,4 procenta.

ČNB

Lukáš Kovanda: Bankovní panika v USA zastaví debatu o tom, zda ČNB má dále zvyšovat sazby

Bankovní panika v USA pravděpodobně ukončí debatu o zvýšení úrokových sazeb ČNB. Na pořadu dne bude místo toho bude diskuse, kdy je začít snižovat, komentuje aktuální dění na finančních trzích ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Šéf Generali: Každý rok je nějaká krize

Finanční ředitel Cristiano Borean uvedl, že pojišťovna nemá žádné napojení na zkrachovalou americkou banku SVB, která se zaměřovala na začínající technologické firmy. SVB se minulý týden stala největší bankou, která zkrachovala v USA od finanční krize v roce 2008, což vyvolalo otřesy v globálním finančním systému a přimělo regulátory k zásahům, které mají zmírnit případné následky krachu.

„Každý rok je nějaká krize. Naše vynikající solventnost, která je výsledkem velmi diverzifikovaného obchodního modelu, nám umožnila překonat všechny krize posledních sedmi let,” prohlásil generální ředitel Philippe Donnet.

Generali je jedním z největších světových poskytovatelů pojištění a správy aktiv. Skupina byla založena v roce 1831 a působí v 50 zemích světa. Generali Česká pojišťovna je podle svých internetových stránek jedničkou na českém trhu, na němž má zhruba 26procentní podíl.

Silicon Valley Bank

Lukáš Kovanda: Krach SVB může poslat britské technologické firmy o dvacet let nazpět

Nadcházející týden by měl ukázat, zda je páteční kolaps šestnácté největší banky v USA, Silicon Valley Bank, pouze izolovanou záležitostí, nebo zda může jít o předzvěst plošnějšího problému, potenciálně dokonce bankovní krize s mezinárodním přesahem.

Přečíst článek

Krach SVB je největším bankrotem banky v USA od roku 2008, kdy vrcholila finanční krize.

SVB zkrachovala, je to největší bankovní krach v USA od roku 2008

Kalifornské bankovní regulační orgány uzavřely SVB Financial Group, mateřskou společnost Silicon Valley Bank. Krach SVB je největším bankrotem banky v USA od roku 2008, kdy vrcholila finanční krize, uvedla agentura AP. Správcem banky byla jmenována Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC). Ta uvedla, že aktiva banky činí 209 miliard dolarů (4,6 bilionu korun) a vklady 175,4 miliardy dolarů.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme