Reklama

Finančník a právník založili fond, bude kupovat veterinární ordinace

veterinární klinika, ilustrační foto
iStock
Veronika Kudrnová
vku

Fondy kvalifikovaných investorů jsou v Česku stále populárnější - a to včetně těch, co se pouštějí do alternativních investic. Nyní vzniká fond sázející na rostoucí odvětví veterinární péče.

Reklama

First Veterinary Fund Central Europe, který založil Dušan Moskaliev (ex-partner ZDR) s Richardem Švejdou z BDO, hodlá investovat do již existujících a fungujících veterinárních klinik a nemocnic v ČR a ve střední Evropě, které budou vystupovat pod jednotnou značkou Medicanima.

Nyní jednají o akvizici jedné z největších veterinárních klinik v Praze, která se tak stane první referenční klinikou nově vznikající sítě, oznámili zástupci fondu. A jejich ambice jsou nemalé. Po Praze přijdou na řadu klinky v krajských městech následované těmi zahraničními. Fond se zaměří na ty ze Slovenska, Polska a Maďarska.

Kybernetický zločin - ilustrační foto

Praní špinavých peněz i financování terorismu. Zločinci rekordně zneužívají kryptoměny

S rostoucí cenou digitálních aktiv se kryptoměny stávají populárním cílem nejrůznějších zločinců. V loňském roce padl smutný rekord, když došlo ke zneužití kryptoměn v hodnotě 14 miliard, uvádí studie společnosti Chainalysis. Podstata decentralizovaného financování naneštěstí nahrává nejrůznějším podvodům, jejich množství tak v nejbližší době nebude klesat.

Přečíst článek

Fond cílí na investory, kteří zamýšlejí doplnit své portfolio o alternativní druhy investic. Nabízí příslib stabilního výnosu, který se opírá o specifičnost odvětví veterinární péče. Jde totiž o stabilně rostoucí odvětví, které je imunní vůči makroekonomickým výkyvům, otřesům finančního trhu i koronavirové pandemii.

„Další výhodou našeho fondu, oproti například investičním fondům, které se zaměřují na kryptoměny nebo startupy, bondy a podobně, je, že investice je podložena reálnými aktivy,” dodává jeden ze zakládajících členů fondu Dušan Moskaliev. 

Inspirace ze Západu

V západní Evropě už trh veterinární péče prošel během posledních pěti let významnou konsolidací doprovázenou zvýšením kvality poskytované péče a efektivnějším fungováním klinik. Trend podle Moskalieva udávají dva největší poskytovatelé veterinární péče, společnosti IVC Evidensia a AniCura, které ve 13 zemích zaměstnávají 8900 veterinárních lékařů a ošetřují více než sedm milionů domácích zvířat. 

Podobný scénář konsolidace trhu, jaký v ČR ostatně již probíhá například už v oblasti lékařské péče, podle něj nastane nejen v tuzemsku, ale i v dalších zemích střední Evropy.

Andrej Babiš, předseda hnutí ANO

Britský fond CVC za miliardy získal minoritu v Babišově síti klinik FutureLife

Britský investiční fond CVC získal podíl ve společnosti FutureLife, která je členem skupiny Hartenberg ze svěřenského fondu expremiéra Andreje Babiše (ANO) a zaměřuje se na asistovanou reprodukci. Cenu transakce firma nezveřejnila. Týdeník Hrot dříve uvedl, že fond získá v síti reprodukčních klinik těsnou minoritu a transakce celou firmu ohodnotí v přepočtu na asi osm miliard korun.

Přečíst článek

„V České republice totiž existuje silná tradice chování domácích mazlíčků s dalším očekávaným růstem. Počet domácích zvířat, zejména psů, je v České republice nad průměrem EU a stále roste. Veterinárních lékařů je naopak mírně pod evropským průměrem a díky vysokému počtu pacientů jsou již dnes přetíženi. U vlastníků praxí a vedoucích lékařů k tomu přispívají i administrativní aktivity - provoz, lidské zdroje, finance a podobně. Konsolidace veterinárních klinik, profesionalizace jejich řízení a růst kvality veterinární péče proto představují významnou investiční příležitost,” dodává Moskaliev, který má na starosti finanční řízení fondu, akvizice a styk s investory.

Zdrojem navýšení hodnoty fondu budou nejprve synergické efekty plynoucí z konsolidace, tj. efektivnější řízení klinik díky optimalizaci podnikových procesů, lepší alokaci vnitřních zdrojů, sdruženého nákupu a efektivitou centrálních servisních funkcí. V další fázi pak specializace jednotlivých veterinárních klinik na vybrané odbornosti uvnitř sítě umožňující poskytování špičkové veterinární péče (ortopedii, kardiologii, oftalmologii či onkologii).

Avast, sídlo

Poradci: Prodeje firem mají cenový vrchol za sebou

Nejen reality, i podniky se dosud prodávaly za rekordní ceny. Transakční trh táhla uvolněná měnová politika a levné úvěry. Trh s fúzemi a akvizicemi firem už ale začíná brzdit.   

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Miroslava Kučeráková z J&T Wine Fund

Miroslava Kučeráková se stará Patriku Tkáčovi o vína. Teď fond otevřeli i pro veřejnost

Přečíst článek
The Goose ze série Ringers

NFT měly být mrtvé. Čtyři nejdražší digitální obrázky se ale vloni prodaly za miliony dolarů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme